Länsväg 252

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
252

Länsväg 252 är en primär länsväg i Västmanlands län. Den går sträckan (strax norr om) Kvicksund - Kolbäck - Hallstahammar - Surahammar - Ramnäs.

Länsväg 252 är en viktig länk för den tunga lastbilstrafiken mellan Mälardalen och Bergslagen och har därför en relativt stor andel tung trafik i förhållande till den totala trafikmängden. Vägen har också en betydande funktion för en omfattande arbetspendlingstrafik i regionen.

Sträckning[redigera | redigera wikitext]

Söderifrån räknat börjar länsväg 252 i en fyrvägskorsning med riksväg 56 och Rytternevägen fyra kilometer norr om Kvicksund i den sydligaste delen av Västerås kommun. Härifrån fortsätter vägen i nordlig riktning genom Borgåsund, där den passerar över Mälarfjärden Freden. Vägen följer sedan Strömsholmsåsens östra sida förbi Strömsholms ridanläggningar och med Strömsholms slott inom synhåll på andra sidan Strömsholms kanal.

I Kolbäck går länsväg 252 på en bro över järnvägslinjen Mälarbanan och gamla E18 mellan Västerås och Köping (numera länsväg U 558). Länsvägen har en relativt god standard fram till Kolbäck. Den vidare sträckningen norrut mot Hallstahammar är smal och relativt kurvig fram till Sörstafors villasamhälle, där det finns en fullt utbyggd trafikplats med av- och påfarter till och från E18.

Norr om E18 är länsväg 252 relativt nybyggd med god standard förbi Hallstahammar och fram till Trångfors strax norr om samhället. Här övergår vägen abrupt i en mycket smal och kurvig sektion som följer Strömsholmsåsens smala krön. Strax söder om Surahammar passeras det lilla sundet mellan Västersjön och Östersjön och sedan följer omedelbart till vänster om länsvägen den mäktiga Sura skans längst upp på åskrönet.

Efter Sura kyrka med grundresterna efter den år 1998 nedbrunna 1600-talskyrkan fortsätter länsvägen fortsatt smal och kurvig i ytterligare sju kilometer norrut mot Ramnäs, där den ansluter till riksväg 66 mellan Västerås och Fagersta i en fyrvägskorsning omedelbart söder om Ramnäs kyrka.

Ny sträckning år 2017[redigera | redigera wikitext]

Sommaren 2015 påbörjades arbetet med en ny sträckning av vägen. Den nya sträckningen är cirka åtta km lång och viker av från nuvarande 252 strax norr om Hallstahammar i söder och ansluter till Riksväg 66 i höjd med Långsjön strax söder om Surahammar istället för som idag vid Ramnäs. Det blir en mötesfri landsväg. Arbetet beräknas vara färdigt hösten 2017.[Uppdatering behövs][1]

Anslutande vägar[redigera | redigera wikitext]

Länsväg 252 ansluter till:

Väg Ort
Riksväg 56 vid Kvicksund
E18 Sörstafors
Riksväg 66 Ramnäs

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Väg 252, Hallstahammar–Surahammar, ny mötesfri landsväg”. Trafikverket. den 2 juli 2015. Arkiverad från originalet den 13 juli 2016. https://web.archive.org/web/20160713180002/http://www.trafikverket.se/vag252hallsta-sura.