Hoppa till innehållet

Riksväg 41

Från Wikipedia
För den norska riksvägen, se Riksväg 41, Norge.
Riksväg

Riksväg 41

Riksväg 41 vid avfarten till Kinna.
Basfakta
LandSverige
LänHallands län
Västra Götalands län
Längd91 km
BeläggningAsfalt
Geografiska fakta
Börjar iVarberg
ViaVeddige
Horred
Skene
Kinna
Slutar iBorås (91 km)

Riksväg 41 är en riksväg i Sverige som går mellan Varberg i Hallands län och Borås i Västra Götalands län. Vägen är 91 kilometer lång och asfalterad. Mer exakt går vägen mellan Lassabackarondellen i Varberg och Annelundsmotet i Borås.

Sträckning[redigera | redigera wikitext]

Varberg - Veddige - Horred - Skene - Kinna - Borås.

Vägen passerar genom följande kommuner från söder till norr:

Standard och byggplaner[redigera | redigera wikitext]

Vägstandarden längs sträckan varierar kraftigt. Från Varberg till nordväst om Veddige är vägen till största delen mötesfri landsväg. Mellan Veddige och Skattegården (norr om Björketorp) är vägen sämre. Vägen passerar bland annat genom ett flertal orter, korsar järnvägen i plan och har dålig linjeföring. Mellan Skattegården och Borås är vägen bättre, i huvudsak 13 meter bred och målad med 2+1 körfält i omväxlande körriktning, men utan mitträcke. Sträckan förbi Skene och Kinna har planskilda korsningar med trafikplatser. Korsningen med en lokalväg mellan Viskafors och Kinnarumma är planskild trafikplats. Korsningen med förbifarten för Riksväg 27 vid Kråkered söder om Borås är planskild trafikplats för trafiken på riksväg 27 och cirkulationsplatser för trafiken på riksväg 41.

Det finns planer på att sätta upp mitträcke längs delen som målats med 2+1 körfält. Arbetet kan troligen påbörjas runt 2023. I slutet av 2020 sänktes hastigheten från 90 till 80 km/h, med planer på att höja den igen efter att bygget av mitträcket avslutats.

Sträckan mellan Veddige och Skattegården (24 km) planeras på sikt att byggas om till mötesfri landsväg, i huvudsak i ny sträckning.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Vägen hette före 1962 länsväg 106.

Vägen går större delen av sträckan Varberg-Berghem i samma läge som på 1870-talet[1]. Den har dock breddats, asfalterats och i viss mån flyttats på delsträckor. Det finns många plankorsningar med järnväg söder med Skene, och de brukar visa att vägen går på samma ställe som när järnvägen byggdes, runt 1880 i detta fall. Norr om Berghem är vägen mycket nyare. Sträckan från Berghem till Kinna är från 1990-talet. Sträckan Kinna - Borås är från 1980-talet. Den väg som användes innan byggdes 1940[2] och går genom alla tätorter Berghem, Skene, Kinna, Rydal, Seglora, Svaneholm, Viskafors och Rydboholm. Innan dess gick vägen via Kinnahult, Fritsla och Kinnarumma istället för Rydal, Seglora och Svaneholm[1]. Under år 2005 invigdes en ny vägsträcka, mellan Skattegården och Berghem (3 km), som vanlig 13-meters väg. Förbifarten förbi Veddige färdigställdes 2010.

Tabell över trafikplatser, korsningar och anslutande vägar[redigera | redigera wikitext]

Varberg 153 Värnamo Ullared
  Varberg Plankorsning med Viskadalsbanan
motorväg Trafikplats Varberg N motorväg Göteborg Malmö
Veddige S Veddige
Veddige C Veddige
Veddige N Veddige
  Horred S Plankorsning med Viskadalsbanan
  Horred N Plankorsning med Viskadalsbanan
Trafikplats Skene Skene, 156 Göteborg Svenljunga
Trafikplats Hede Örby
Trafikplats Kinna Kinna
Trafikplats Kinnarumma Viskafors, Kinnarumma
27 Karlskrona Växjö
motorväg Annelundsmotet 40 motorväg Göteborg Jönköping; 42 Trollhättan

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Generalstabskartan 1871, lantmateriet.se
  2. ^ ”Trafikverket Batman”. Trafikverket. http://batman.trafikverket.se. Läst 9 juni 2021.