Makaroner

Från Wikipedia
För bakverket som på franska heter macaron, se Makron (bakverk).
Okokta makaroner.

Makaroner (från italienskans maccheroni[1]) är små, ofta böjda, rör gjorda av mjöl och vatten och en form av pasta. Det finns många varianter av makaroner. En del är raka och lika långa som spaghetti.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Det råder delade meningar om varifrån namnet kommer. En del hävdar att det härstammar från Grekland och andra att det kommer från Italien.

Makaroner var den första slags pasta som introducerades i Sverige och var länge även den enda sortens pasta i landet. Makaroner har funnits i Sverige sedan 1600-talets mitt.[1] Makaroner var från början ett samlingsnamn på all pasta i Sverige, men kom under andra hälften av 1900-talet allt mer att betyda just den specifika pastasorten.[2] Det äldsta bevarade svenska receptet med makaroner i är ett recept på köttsoppa 1755.[3] 1961 kom snabbmakaroner som går snabbare att tillaga[3] men ger en kortare mättnadskänsla.

Konsumtion[redigera | redigera wikitext]

Makaroner och annan pasta har snabbt ökat i popularitet. På 1950-talet åt svenskarna cirka 0,8 kg pasta per person och år men 2004 låg konsumtionen på 8,2 kg per person och år.[4]

Tillagning[redigera | redigera wikitext]

En tallrik med macaroni and cheese.

Vanligen kokas makaroner i saltat vatten tills de blir mjuka i konsistensen, innan de serveras eller gratineras. En del avslutar tillagningen med att röra i en klick smör eller margarin i kastrullen.

Makaroner kan även mjölkstuvas. Till stuvade makaroner används med fördel makaroner med stora hål. Stuvade makaroner smaksätts ofta med malen muskot.

Normal koktid är cirka 7–11 minuter. Vissa grövre makaroner behöver koktid om 15 minuter eller mer. Snabbmakaroner blir klara efter omkring 3 minuter.

I USA, Kanada och Storbritannien kokas ofta pastan tillsammans med en sås gjord av cheddarost vilket skapar rätten som kallas macaroni and cheese (makaroner och ost). I Finland och Sverige är makaronipudding/makaronilåda en vanlig rätt på makaroner.

Servering[redigera | redigera wikitext]

Makaroner kan serveras med kött, fisk, fågel, grönsaker, såser, ost och ketchup. Stuvade makaroner serveras oftast till kött, fläsk eller korv.

Referenser[redigera | redigera wikitext]