Pitabröd

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Pita
Pitabröd
Pitabröd med falafel.
Pitabröd med falafel.
Andra namn Lavash
Ursprung Syrien[källa behövs]
Huvudingredienser Vetemjöl, vatten, jäst
Matsort Bröd

Pitabröd (Heb.: פִּתָּה eller פיתה Pitta; efter grekiska: pitta, 'kåda'[1]) är ett runt, platt vetebaserat bröd som bakas med jäst. Brödet har en stor del i traditionell matlagning i många länder i Nordafrika och Levanten, det vill säga i Arabvärlden, men även så långt bort som Indien.

I västvärlden har pitabröd på senare år blivit populärt till rätter som falafel och kebab. Stora tunnbrödsvarianter säljs i bland annat Sverige för användning som tunnbrödsrullar. Andra namn för detta och liknande bröd är lavash.

Gräddning och användning[redigera | redigera wikitext]

Den används bland annat till kebab och falafel men kan även användas som matbröd.[1] Vid gräddningen bildas ett stort hålrum inuti brödet som kan fyllas med kött eller grönsaker.

Tunnbröd av pitavariant, ibland kallat lavash.

Den stora och tunna tunnbrödsvarianten (mest använd som tunnbrödsrulle) gräddas vid extra hög temperatur (800–900 grader) under endast några sekunder.[2])

Historik[redigera | redigera wikitext]

Brödets ursprung tros dock vara forntida Syrien, och på arabiska heter den här sortens bröd khubz adi. Brödsorten är mest spridd över Arabvärlden, och östra Medelhavsområdet.

Stora varianter av pitabröd säljs och tillverkas numera i Sverige i flerpack, där de är kända via varumärken som Liba (efter Libanon), Laziz och Aleppo (efter den syriska staden). De marknadsförs ofta som tunnbröd från Mellanöstern,[3] för användning som tunnbrödsrullar. Dessa bröd gräddas ofta en mycket kort stund men på mycket hög temperatur (cirka 800 °C[4]).

Pitabröd är i regel lite segare än traditionellt svenskt tunnbröd.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] pita i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 22 april 2015.
  2. ^ Lundström, Johanna (2010-10-28): "Libanon möter Lappland i Laziz bageri". partilletidning.se. Läst 22 april 2015.
  3. ^ "Tunnbröd från Mellanöstern". expressen.se. Läst 22 april 2015.
  4. ^ Sjödén, Kerstin (13 oktober 2013). ”Tunnbröd på löpande band”. gp.se. http://www.gp.se/nyheter/ekonomi/tunnbr%C3%B6d-p%C3%A5-l%C3%B6pande-band-1.594129. Läst 19 juli 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]