Pitabröd

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Pita
Pitabröd
Pita felafel.jpg
Pitabröd med falafel.
Andra namnLavash
UrsprungSyrien[källa behövs]
HuvudinnehållVetemjöl, vatten, jäst
MatsortBröd

Pitabröd efter grekiska: pitta, 'kåda'[1]) är ett runt, platt vetebaserat bröd som bakas med jäst. Pitabröd är i regel lite segare än traditionellt svenskt tunnbröd.

Ursprung och spridning[redigera | redigera wikitext]

Brödet har en stor del i traditionell matlagning i många länder i Nordafrika och Levanten, det vill säga i Arabvärlden, men även så långt bort som Indien.

Brödets ursprung tros dock vara forntida Syrien, och på arabiska heter den här sortens bröd khubz adi. Brödsorten är mest spridd över Arabvärlden, och östra Medelhavsområdet.

Tunnbröd av pitavariant, ibland kallat lavash.

I västvärlden har pitabröd på senare år blivit populärt till rätter som falafel och kebab.

Stor variant[redigera | redigera wikitext]

Stora tunnbrödsvarianter säljs i bland annat Sverige för användning som tunnbrödsrullar. Andra namn för detta och liknande bröd är lavash.

Den stora varianten säljs och tillverkas numera i Sverige i flerpack, under varumärken som Liba (efter Libanon), Laziz och Aleppo (efter den syriska staden). De marknadsförs ofta som tunnbröd från Mellanöstern,[2] för användning som tunnbrödsrullar. Dessa bröd gräddas ofta en mycket kort stund på mycket hög temperatur – cirka 800 °C[3].

Gräddning och användning[redigera | redigera wikitext]

Pitabröd används bland annat till kebab och falafel men kan även användas som matbröd.[1] Vid gräddningen bildas ett stort hålrum inuti brödet som kan fyllas med kött eller grönsaker.

Den stora och tunna tunnbrödsvarianten, som mest används till tunnbrödsrullar, gräddas vid extra hög temperatur (800–900 °C) under endast några sekunder.[4]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] pita i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 22 april 2015.
  2. ^ "Tunnbröd från Mellanöstern". expressen.se. Läst 22 april 2015.
  3. ^ Sjödén, Kerstin (13 oktober 2013). ”Tunnbröd på löpande band”. gp.se. http://www.gp.se/ekonomi/tunnbr%C3%B6d-p%C3%A5-l%C3%B6pande-band-1.594129. Läst 19 juli 2017. 
  4. ^ Lundström, Johanna (2010-10-28): "Libanon möter Lappland i Laziz bageri". partilletidning.se. Läst 22 april 2015.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]