Mikaelikyrkan, Skärholmen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Mikaelikyrkan
Kyrka
Mikaelikyrkan, 2012.
Mikaelikyrkan, 2012.
Land Sverige Sverige
Län Stockholms län
Ort Skärholmen
Trossamfund Equmeniakyrkan
Församling Mikaelikyrkans församling
Koordinater 59°16′37.5″N 17°54′36.7″Ö / 59.277083°N 17.910194°Ö / 59.277083; 17.910194
Invigd 1967
Interiör.
Interiör.

Mikaelikyrkans församling är en frikyrkoförsamling med centrum i Skärholmen, i sydvästra delen av Stockholms kommun. Mikaelikyrkan är medlem i Equmeniakyrkan. Mikaelikyrkan är församlingens egen kyrka.

Mikaelikyrkan hyr även ut lokaler till bland annat en Kaldeisk katolsk församling. Församlingen tillhör Kaldeisk-katolska kyrkan vilken är en av Katolska kyrkans Orientaliska katolska kyrkor. Kaldeiska katolska församlingen anordnar i Mikaelikyrkan huvudsakligen sina egna gudstjänster och samlingar.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Ett Missionshus i Årstadal invigdes 1883. Detta följdes cirka 1950 - 1967 av Missionskyrkan Sankt Markus i Midsommarkransen (som numera heter Jungfru Maria och Sankt Paulus kyrka och tillhör Koptisk-ortodoxa kyrkan i Sverige).

Mikaelikyrkan[redigera | redigera wikitext]

Mikaelikyrkans klockstapel.

Mikaelikyrkan är en kulturhistoriskt värdefull kyrka som är ritad av arkitekt Ingemar Hultman. Kyrkans första del invigdes 1967 och byggnadenn slutfördes 1972.

Kyrkbyggnaden är uppförd i tegel och betong och även kyrksalen har tegelväggar. Kyrkan är utsmyckad med modern, tidstypisk konst från byggnadsåren.[1]

Utanför kyrkan står en klockstapel i form av en fristående betongvägg, längst upp i betongskivan har ett kors skurits ut från väggen. Längre ned finns tre kyrkklockor som är stämda i terstakt, C - Diss - F från storklockan till lillklockan räknat. Meningen är att kyrkklockorna skall bilda en treklang som påminner om den kristna treenigheten och grunden för församlingens verksamhet.[1] Klockstapeln är ritad av arkitekt Axel Grönwall.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]