Oscarskyrkan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Oscarskyrkan
Kyrka
Oscarskyrkan i april 2006
Oscarskyrkan i april 2006
Land Sverige Sverige
Län Stockholms län
Ort Stockholm
Trossamfund Svenska kyrkan
Stift Stockholms stift
Församling Oscars församling
Plats Östermalm
 - koordinater 59°20′00″N 18°5′36″Ö / 59.33333°N 18.09333°Ö / 59.33333; 18.09333
Invigd 1903
Bebyggelse-
registret
21300000004726
Koret
Koret

Oscarskyrkan är församlingskyrka i Oscars församling i Stockholms stift. Den ligger vid Narvavägen 6 på stadsdelen Östermalm i Stockholm. Arkitekt är Gustaf Hermansson. Kyrkan invigdes 1903.

Ursprung[redigera | redigera wikitext]

Kyrkan har fått sitt namn efter kung Oscar II med anledning av hans 25-årsjubileum som regent. Den 11 december 1897 lade han grundstenen till kyrkan. Exteriören är i stort den samma sedan 1903, medan interiören omarbetas kraftigt jämfört med den stil Hermansson byggde upp. Redan från början blev också arkitekten hårt kritiserad av belackare till nygotiken.

Kyrkobyggnaden[redigera | redigera wikitext]

Kyrkan är byggd i råhuggen gråvit kalksten och uppförd i nygotisk stil. Formen är den treskeppiga hallkyrkan med korta korsarmar och ett, liksom i många engelska kyrkor, rakslutet kor. Över mittskeppet reser sig spetsågevalven med markerade ribbor. Sidoskeppen avgränsas mot mittskeppet av rödaktiga granitkolonner och har längsgående läktare.

Två restaureringar har genomförts inne i kyrkan. Den första 1921-22, under Lars Israel Wahlmans ledning. Då ersattes de ursprungliga, enkelt glasade fönsterna med Emanuel Vigelands glasmålningar. I tre år arbetade den norske konstnären med dem och först 1929 var alla på plats. I de 33 fönsterna har Vigeland, påverkad av den stora medeltida glasmålaren i de franska katedralerna, mest den i Chartres, tolkat tanken att Nya Testamentet ligger fördolt i det Gamla och det Gamla Testamentet öppnar sig i det Nya. I samband med restaureringen av altarfönstret användes till en början av misstag ett felaktigt medel, vilket gjorde så att glaset mörknade på applikationsställena. Detta syns tydligt längst ner när solen lyser in.

I mittskeppet utbyttes de fyra glänsande mässingskronorna mot tre stora kronor i ek med en reflexbelysning som mera lät valven komma till sin rätt. Den nuvarande predikstolen i kalksten tillkom vid den första restaureringen. Dess ljudtak är dock ursprungligt. Valvmålningarna avlägsnades vid nästa restaurering, 1954-56, som leddes av Otar Hökerberg. På läktarnas östväggar finns åtta skulpturer av Gunnar Torhamn, som tidigare var placerad på mittskeppets kapitäl. I Oscar lillkyrka finns ett altarkors och en dopfunt i glas. Båda skapade av glaskonstnären Ebba von Wachenfeldt 1997 till invigningen av lillkyrkan, som tidigare var gravkapell.

Inventarier[redigera | redigera wikitext]

Orgeln[redigera | redigera wikitext]

Huvudorgeln är en av Sveriges största, ursprungligen gjord av Marcussen & Søn, Aabenraa, Danmark, 1949. Omändrad av Bruno Christensen & Sønner, Tinglev, Danmark 1980. Den har 78 stämmor fördelade på fyra manualer och pedal. Kororgel: Bruno Christensen & Sønner, Tinglev, Danmark 1980, 4 stämmor.

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Inspelningar av musik framförd på kyrkans orglar.

Altaret[redigera | redigera wikitext]

Hermanssons nygotiska altaruppsats fick vid den andra restaureringen lämna plats för en ny i guldbrons, modellerad av John Lundqvist. Dess form är inspirerad av senmedeltidens rektangulära tredelade altarskåp och är utförd i hög relief, delvis med fristående figurer.

Figurerna i altaret visar livet och döden. I mitten ses den triumferande Kristus inom en mandorla, omgiven av djur och tillbedjande människor. Till vänster finns en man, en kvinna och ett barn framför livets träd. Till höger en man som vänt livet ryggen och ytterligare en som sjunkit ihop av ålder och umbäranden. Över dem svävar dödens ängel med fladdrande klädnad och väldiga vingar.

Altarringen är den ursprungliga från 1903, ritad av Hermansson.

Dopfunten[redigera | redigera wikitext]

Den nuvarande dopfunten av mattslipad kalksten från Brunflo utfördes 1957 av skulptören John Lundqvist för det nya dopkapellet. Cuppan, som är rund, har upptill prytts med ett avrundat brett tandsnitt samt, i hög relief, en duva på ena sidan och ett Kristusmonogram på den andra.

Dekorationerna[redigera | redigera wikitext]

Vid restaureringen 1921-22 tillförde dekoratören Filip Månsson målningar i kor och valv vilka gav sin karaktär åt kyrkan. Dessa för tanken till svensk kurbitstradition, i vilken den kyrkliga symboliken sattes in. Av hans dekorationer har kormålningarna bevarats.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]