Hammarbykyrkan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Hammarbykyrkan
Kyrka
Hammarbykyrkan (2010).
Hammarbykyrkan (2010).
Land Sverige Sverige
Län Stockholms län
Ort Stockholms kommun
Trossamfund Svenska kyrkan
(Evangeliska Fosterlandsstiftelsen)
Stift Stockholms stift
Församling EFS Missionsförening
i Hammarbykyrkan
Plats Hammarbyhöjden
 - koordinater 59°17′43″N 18°5′37″Ö / 59.29528°N 18.09361°Ö / 59.29528; 18.09361
Material betong och tegel
Invigd 1969
Bebyggelse-
registret
21300000022720
Interiör mot koret.
Interiör mot koret.

Hammarbykyrkan är en EFS-kyrka som ligger i stadsdelen Hammarbyhöjden i Söderort inom Stockholms kommun. Närmaste tunnelbanestation är Skärmarbrink.

Historik och verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Verksamheten i kyrkan drivs av en ideell förening, EFS Missionsförening i Hammarbykyrkan. Verksamheten riktar sig dels till EFS-medlemmar i Stockholm, dels till alla boende i Hammarbyhöjden. Tidigare hade Hammarbykyrkan ett samarbetsavtal med Skarpnäcks församling. Detta upphörde dock 1 juli 2013.

Hammarbykyrkan invigdes 1969. Den har historiska rötter i Blasieholmskyrkan, som uppfördes i slutet av 1800-talet på initiativ av Gustaf Emanuel Beskow. Blasieholmskyrkan såldes och revs på 1960-talet. Pengarna från försäljningen samlades i en fond, som sedan användes för att bygga den nya kyrkan på Hammarbyhöjden. I Hammarbykyrkans entré finns en medaljong av Blasieholmskyrkans grundare Beskow, som indirekt är en viktig person i Hammarbykyrkans historia.

I Hammarbykyrkan bedrivs en omfattande verksamhet för alla åldrar, som småbarnssång, ungdomsträffar, konfirmationsundervisning, söndagsskola, körverksamhet för barn och vuxna och pensionärsverksamhet. Varje söndag hålls gudstjänst enligt Svenska kyrkans ordning.

Kyrkobyggnaden[redigera | redigera wikitext]

Nuvarande kyrka uppfördes åren 1967-1970 efter ritningar av arkitekt Erik Lindgren. Kyrkan har en stomme av betong och fasader belagda med brunt tegel. Kyrksalen finns i byggnadens andra våning och har en rak vägg mot sydväst med fönster som sträcker sig från golv till tak. Kyrksalens vägg mot nordost är flerkantig och har få fönster. Innertaket är klätt med skivor av träfanér. Golvet är belagt med brunröd klinker. Korgolvet är belagt brunt tegel som bildar en förhöjning.

Mot nordost finns en tillbyggnad som uppfördes 1979-1982 efter ritningar av arkitekt Olof Eskils. Tillbyggnaden inrymmer församlingslokaler, studierum, expedition, arkiv, förråd, motionsrum och omklädningsrum.

Inventarier[redigera | redigera wikitext]

  • Predikstolen är av lackat trä och omgärdas av en låg tegelmur. Predikstolsklädet är tillverkat av Matilda Sundberg och pryds av en duva.
  • Altaret består av en tjock furuskiva som vilar på ett fundament av tegel. Till vänster om altaret står ett högt träkors.
  • Vid korets vänstra vägg finns en dopfunt av furu med skål av hamrad mässing.
  • En ljusbärare är tillverkad 1993 av smeden Gustaf Jansson.
  • Bänkinredningen består av furubänkar med dynor samt stolar med sadelgjordssitsar.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]