Stora Sköndals kyrka

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Stora Sköndals kyrka
Kyrka
Stora Sköndals kyrka i april 2012
Stora Sköndals kyrka i april 2012
Land Sverige Sverige
Län Stockholms län
Ort Stockholm
Trossamfund Svenska kyrkan
Stift Stockholms stift
Församling Farsta församling
Plats Sköndal
 - koordinater 59°15′05″N 18°07′22″Ö / 59.25139°N 18.12278°Ö / 59.25139; 18.12278
Invigd 1929
Bebyggelse-
registret
21300000022235
Kyrkans inredning
Kyrkans inredning

Stora Sköndals kyrka ligger i Sköndal i södra Stockholm och tillhör Farsta församling i Stockholms stift. Kyrkan ligger på en klippa nordost om Stora Sköndals herrgård och i närheten av sjön Drevviken.

Kyrkobyggnaden[redigera | redigera wikitext]

Kyrkan är en enskeppig kyrkobyggnad med koret i öster och huvudentrén i söder intill västgaveln. Stora Sköndals kyrka är ritad av arkitekt Hakon Ahlberg och uppfördes under åren 1927–29 med Svenska Diakonanstalten som byggherre.

I kyrkans område ingår även ett litet kapell, en mindre kyrkogård och en minneslund. I parken nedanför, som är beväxt med åldriga ekar och andra ädla lövträd, går en strandpromenad utmed sjöns mer låglänta vassar och strandängar.

Kyrkan fått[förtydliga] en så kallad blåmärkning av Stockholms stadsmuseum, vilket innebär kulturhistoriska värden som motsvarar fordringarna för byggnadsminnen i kulturmiljölagen.[1]

Exteriören[redigera | redigera wikitext]

Med sina vitputsade fasader och branta tjärade spåntak visar Stora Sköndals kyrka drag av en traditionell landsortskyrka, ett intryck som förstärks av yttertaket som liknar ett säteritak. Även klockstapeln har fått en traditionell utformning med väggpartier som ovanför sockeln är klädda med faluröd, stående locklistpanel. Klockstapelns huv är täckt med tjärade träspån och krönt med en kyrktupp.

Interiören[redigera | redigera wikitext]

Innertakets form och beklädnad bär också ålderdomliga drag liksom de enkla träbänkarna. Innertaket har en klöverform och är klädd med liggande faluröd träpanel, bänkraderna är enkelt gestaltade och målade i en grå kulör. Väggarna är putsade och vitmålade. Golvet är belagt med stortegel som lackats. Fönsternischerna är djupa och rundbågade, försedda med småspröjsade gråmålade fönster i klarglas.

I väster finns orgelläktaren. Orgeln, byggd av Grönlunds Orgelbyggeri 1961 med fasad ritad av arkitekt Jörgen Fååk, har 27 stämmor. Belysningen i långhuset består av de fyra ursprungliga ljuskronorna i målat trä med nakna glödlampor. I valvet mellan långhuset och koret hänger ett stort krucifix, en kristusgestalt som är skuren 1939 i Oberammergau i södra Tyskland. Den ursprungliga dopfunten som är av granit med en dopskål av driven mässing, är formgiven av Hakon Ahlberg. Kyrkans interiör förändrades något vid ombyggnader 1961 och 2006.

Orgel[redigera | redigera wikitext]

Ryggpositiv I Huvudverk II Bröstverk III Pedal Koppel
Gedackt 8' Principal 8' Gedacht 8' Subbas 16' I/P
Principal 4' Rörflöjt 8' Rörkvintadena 4' Gedacht 8' II/P
Blockflöjt 4' Oktava 4' Principal 2' Principal 4' III/P
Oktava 2' Rörkvint 2 2/3' Sifflöjt 1' Nachthorn 2' I/II
Kvinta 1 1/3' Gemshorn 2' Sesquialtera 2 chor Fagott 16' III/II
Scharff 3 chor Mixtur 4 chor Cymbel 2 chor Regal 4'
Krumhorn 8' Trumpet 8' Rankett 16'
Tremulant Tremulant

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]