Hjorthagens kyrka

Hjorthagens kyrka
Kyrka
Hjorthagens kyrka i april 2006
Hjorthagens kyrka i april 2006
Land Sverige Sverige
Län Stockholms län
Ort Stockholm
Trossamfund Svenska kyrkan
Stift Stockholms stift
Församling Engelbrekts församling
Plats Hjorthagen
 - koordinater 59°21′18″N 18°6′12″Ö / 59.35500°N 18.10333°Ö / 59.35500; 18.10333
Invigd 1909
Bebyggelse‐
registret
21300000004774
Kyrkorum
Kyrkorum
Kyrkorum

Hjorthagens kyrka, ibland omnämnd som Hjorthagskyrkan, är en kyrkobyggnad i Engelbrekts församling. Den ligger vid Dianavägen i stadsdelen Hjorthagen i Stockholm.

Arkitekten Carl Bergstens tävlingsförslag från 1904 fick de styrande i Hedvig Eleonora församling, vilket var den dåvarande församlingen för stadsdelen, att ge invändningar mot tegel i fasaden. Det var alltför mycket likheter med omgivning ansåg man. Men Bergsten stod på sig och med envishet fick han igenom sitt förslag. Kyrkan började uppföras 1907 av byggmästaren Vilhelm Norrbin[1] och kunde invigas den 25 mars 1909 av ärkebiskopen Johan August Ekman.[2]

Kyrkan restaurerades 1967 under ledning av arkitekt Jan Wahlman

Kyrkobyggnaden[redigera | redigera wikitext]

Kyrkobyggnaden är uppförd i rött tegel, med mönstermurade partier, på en sockel av granit med bärande balkar av armerad betong. Kyrkans exteriör följer Bergstens ritningar från 1907, en blandning av Wiener Werkstätte-inspirerad formgivning och den svenska nationalromantikens tegelbyggnadskonst.

Kyrkorummets interiör har en basilikal form och är påfallande ljus med dominerade parabelbågar för takkonstruktionen. Ett brett mittskepp flankerat av låga och smala sidoskepp vilka fungerar som sidogångar.

Mikaelikapellet ligger till vänster om huvudingången. Kapellet var förr lämpligt för dop, vigslar och mindre samlingar. I dag upptas merparten av ytan av en handikapphiss.

Inventarier[redigera | redigera wikitext]

Dopfunten av Bergsten är av täljsten och är huggen av bildhuggaren N Arthur Sandin och har en tresidig fot som bär upp ett skaft i form av tre trästammar.

Dekorationerna i långhuset är utförda av dekorationsmålaren Filip Månsson efter Bergstens förlagor. De sju glasmålningarna i koret är utförda av konstnären Eigil Schwab. Altaruppsatsen är skulpterad i kalkbruk av Tore Strindberg efter Bergstens skisser. Vid renoveringen 1967 försåg man altaret med en altarbrun varpå de tegelpelare som bär upp altarskivan framträder bättre. Tore Strindberg har även modellerat den stora Hubertushjorten, med kors och strålsol mellan hornen, som är placerad i koret.

Orgel[redigera | redigera wikitext]

Huvudverk I Bröstverk II Pedal Koppel
Principal 8´ Gedackt 8´ Subbas 16´ I/P
Rörflöjt 8´ Principal 4´ Oktava 8´ II/P
Oktava 4´ Rörflöjt 4´ Gedacktflöjt 8´ II/I
Blockflöjt 4´ Waldflöjt 2' Koppelflöjt 4´
Oktava 2' Sesquialtera 2 chor Kvintadena 2'
Mixtur 4 chor Scharf 3 chor Fagott 16'
Duclan 16' Vox humana 8' Skalmeja 4'
Tremulant
Crescendosvällare

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]