Sankta Birgitta kyrka, Stockholm

Sankta Birgitta kyrka
Kyrka
Sankta Birgitta kyrka i augusti 2010
Sankta Birgitta kyrka i augusti 2010
Land Sverige Sverige
Län Stockholms län
Ort Stockholm
Trossamfund Svenska kyrkan
Stift Stockholms stift
Församling Västerleds församling
Plats Nockeby
 - koordinater 59°19′43″N 17°54′57″Ö / 59.32861°N 17.91583°Ö / 59.32861; 17.91583
Invigd 1962
Bebyggelse‐
registret
21300000004757
Interiör
Interiör
Interiör

Sankta Birgitta kyrka är en kyrkobyggnad i Nockeby. Den tillhör Västerleds församling i Stockholms stift. Kyrkan är belägen något hundratal meter från Nockebybanans slutstation nuvarande Nockeby. Där kyrkan ligger fanns tidigare en vändslinga för spårvagnarna.

Kyrkobyggnaden[redigera | redigera wikitext]

Denna centralkyrka byggdes efter ritningar av arkitekten Rolf Bergh och invigdes 1962. Centralrummet är stjärnformat och kröns av en lanternin, som i sin tur bär upp en kopparklädd kupol. Det ovanliga klocktornet är fristående och gjutet av betong. Klocktornet liknar en klockstapel och är konstruerad för att bära fyra klockor. Trots det har tornet bara två klockor; storklockan som heter Syster Trofast och lillklockan Broder Barfot. De två kyrkklockorna göts av Bergholtz klockgjuteri i Sigtuna. På tornets topp finns ett högt kors av rostfritt stål.

Interiör och inventarier[redigera | redigera wikitext]

Eftersom den har ett fristående centralaltare har den ingen altartavla. Altaret är i vit Ekebergsmarmor och skulpterat av Knut Erik Lindberg. Dopfunten är också utförd i vit Ekebergsmarmor och huggen av Ewy Palm, medan dopfatet är gjort av Sigurd Persson. Vid entrén finns en bronsskulptur föreställande Heliga Birgitta skulpterad av Axel Wallenberg. I kyrkans baldakintak finns en temperamålning som kallas Ljusspel i grenverk målad av Lars Andréasson. Ovanför altaret finns en gyllene krona, en Birgittasymbol formgiven av Sigurd Persson. Kronan är tillverkad i driven koppar som sedan förgyllts och försilvrats. Korväggens glasmålningar i rött och blått är gjorda av Uno Lindberg i glas hämtat från Frankrike. Över porten finns ett runt fönster med motivet Flykten till Egypten skapat av Tore Bergh. Kyrkan har även en lillkyrka med 57 platser, och kyrkan har totalt 320 sittplatser, extrastolar inkluderat.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]