Allhelgonakyrkan, Stockholm

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Allhelgonakyrkan
Kyrka
Allhelgonakyrkan.
Allhelgonakyrkan.
Land Sverige Sverige
Län Stockholms län
Ort Stockholms kommun
Trossamfund Svenska kyrkan
Stift Stockholms stift
Församling Katarina församling
Plats Helgalunden, Södermalm
 - koordinater 59°18′35.35″N 18°4′14.68″Ö / 59.3098194°N 18.0707444°Ö / 59.3098194; 18.0707444
Invigd 1918
Bebyggelse-
registret
21300000004699

Allhelgonakyrkan ligger vid AllhelgonagatanHelgalunden nära SkanstullSödermalm i centrala Stockholm. Kyrkan tillhör Katarina församling.

Historik[redigera | redigera wikitext]

År 1917 började Allhelgonakyrkan att byggas på den plats i Helgalunden som Stockholms stad ett par år innan upplåtit för en kyrka. Initiativtagare till kyrkbygget var Sällskapet för främjande av kyrklig själavård samt prästen Viktor Södergren som tyckte att det saknades en kyrka i denna trakt och startade en insamling för att bygga en mindre kyrka. Kyrkan ritades av arkitekt Joel Norborg, inspirerad av svenska landsortskyrkor på 1700-talet. Den skulle byggas i trä och var tänkt att stå i ett tiotal år för att sedan monteras ned och ersättas av en permanent stenkyrka.

Den 28 april 1918 invigdes kyrkan av ärkebiskop Nathan Söderblom, som också gav kyrkan dess namn. Sällskapet för främjande av kyrklig själavård var ägare till kyrkan som uppläts hyresfritt till Katarina församling mot att församlingen stod för driftskostnaderna. 1929 erbjöd sällskapet kyrkan i gåva till församlingen som dock avböjde detta erbjudande och samtidigt upphävde åtagandet att stå för driftkostnaderna.

År 1930, när många trodde att kyrkan skulle behöva stängas och kanske rivas, bildades föreningen Allhelgonakyrkans vänner. Föreningen kom sedan i många år att stå för kyrkans driftskostnader och 1958 fick föreningen kyrkan i gåva av Sällskapet för främjande av kyrklig själavård. 1972 överlämnade Allhelgonakyrkans vänner kyrkan till Katarina församling.

Kyrkan har blivit känd för "Allhelgonamässan" med prästen Olle Carlsson som initiativtagare.

Kyrkobyggnaden[redigera | redigera wikitext]

Allhelgonakyrkan är en brun träkyrka. Långhuset har en korutbyggnad på den södra sidan samt ett kvadratiskt torn klätt med koppar krönt av ett kors. Väggar och tak är målade av Filip Månsson, som även ritat korfönstret med olika symboler för Fadern, Sonen och Anden.

Inventarier[redigera | redigera wikitext]

Altartavlan är en triptyk av Erik Abrahamson från 1960, föreställande den uppståndne Kristus omgiven av de helgon som givit namn åt kyrkor i Stockholm.

Kyrkan har två orglar: Kororgeln från 1975 är byggd av Åkerman & Lund och har fyra stämmor. Läktarorgeln från 1990 är byggd av Ålems Orgelverkstad och har 13 stämmor.

Interiör[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]