Olof Palmes internationella center

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Palmecentret)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Olof Palmes internationella center, Palmecentret, är arbetarrörelsens gemensamma organisation för internationellt utvecklingssamarbete och opinionsbildning kring internationell solidaritet.

Olof Palmes internationella centrum bildades 1978 som Arbetarrörelsens internationella centrum av Socialdemokraterna (SAP), KF och LO. Det bytte namn 1992, samtidigt som Arbetarrörelsens Fredsforum och I-fonden inlemmades. Palmecentret har 27 medlemsorganisationer från svensk arbetarrörelse, bland annat det socialdemokratiska partiet, ABF, fackförbund inom LO, Hyresgästföreningen och Folkets Hus och Parker. Ordförande i styrelsen är (sedan april 2018) Marita Ulvskog. Hon ersatte Wanja Lundby-Wedin som varit Palmecentrets ordförande sedan 2013. Tidigare ordföranden har bland andra varit Ingvar Carlsson, Lena Hjelm-Wallén, Sten Andersson och Leif Blomberg.

Palmecentret samlar folkrörelser som jobbar socialt, fackligt och politiskt. Det har tre huvudområden: folkligt deltagande, fackligt samhällsarbetet och partipolitiskt organiserande. Det arbetar i Olof Palmes anda för demokrati, mänskliga rättigheter och fred. Det samarbetar med människor och organisationer världen över, bland annat i Burma, Palestina, Zimbabwe, Serbien och Namibia. Palmecentret arbetar för att ge makt åt människor att förändra sina samhällen och därmed sina egna liv. Kvinnor, ungdomar och aktiva på gräsrotsnivå är prioriterade målgrupper.

Centret har hand om det partiinriktade demokratistöd SAP får genom Sida. Genom det partiinriktade demokratistödet stödjer Socialdemokraterna och Palmecentret uppbyggnaden av socialdemokratiska systerpartier runt om i världen. Det görs både i länder som har svaga demokratiska system och i diktaturer. Samarbetet fokuserar på utbildning för partiernas ledningar och medlemmar, utveckling av organisationerna och erfarenhetsutbyte.

En viktig uppgift för Palmecentret är att sprida kunskap om och diskutera internationella frågor. Palmecentret vill stimulera debatten och anordnar seminarier och öppna möten där samarbetspartners, politiker, experter och debattörer medverkar. De ger också ut böcker och studiematerial.

Projekt[redigera | redigera wikitext]

Palmecentret bedriver drygt 200 utvecklingsprojekt i fler än 30 länder, bland annat i Burma, Sydafrika, Filippinerna och Bosnien och Hercegovina.

Finansiering[redigera | redigera wikitext]

Palmecentrets projekt finansieras till cirka 90 procent av Sida till 10 procent av insamling och av medlemsorganisationerna. Palmecentret är en av Sidas ramorganisationer. Medel för verksamheten samlas in till Arbetarrörelsens Internationella Solidaritetsfond, som finansierar delar av Palmecentrets verksamhet.

Generalsekreterare[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]