Socialdemokrater för tro och solidaritet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Socialdemokrater för tro och solidaritet
Grundad 1929
Typ Religiös sidoorganisation till Sveriges socialdemokratiska arbetareparti
Officiella språk Svenska

Socialdemokrater för tro och solidaritet, är en av de svenska socialdemokraternas fyra sidoorganisationer, tillsammans med SSU, Socialdemokratiska Studentförbundet och S-kvinnor.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Förbundet Sveriges Kristna Socialdemokraters Förbund (SKSF) bildades bildades 1929, men den första klubben uppstod i Örebro redan 1924.

Rörelsen, som även kallats Broderskapsrörelsen har under åren arbetat som en radikal kraft inom både arbetarrörelsen och kristna samfund.[källa behövs] Sedan framför allt 1960-talet samarbetar rörelsen med olika freds- och biståndsorganisationer genom Broderskapsfonden. I slutet av 1990-talet knöts kontakter med Sveriges muslimska råd, med vilka de i dag har ett utvecklande samarbete.

Mottot har under flera decennier varit bibelordet ”Bär varandras bördor” och sedan 2004 har även bibelordet ”Bli ordets görare, inte bara dess hörare” (ur Jakobs brev 1:22) använts.

Ordförande för Broderskapsrörelsen är sedan juni 2015 professorn i statsvetenskap Ulf Bjereld[1]. I dag är även EU-parlamentarikerna Åsa Westlund och Anna Hedh broderskapare.

2011 bytte organisationen namn till sitt nuvarande, Socialdemokrater för Tro och Solidaritet, för att spegla att organisationens tid som en rent kristen rörelse är slut och man nu "är en rörelse för socialdemokrater av olika religiös tro".[2]

Profilering[redigera | redigera wikitext]

Broderskapsrörelsen har särskilt profilerat sig i frågor som rör fred och nedrustning, bistånd, mänskliga rättigheter, flykting- och asylfrågor, miljöfrågor (med bland andra Stefan Edman som mer känd företrädare) och Mellanöstern, särskilt Israel och Palestina-konflikten. Man har också profilerat sig i antirasism- och hbt-frågor.

Tro&solidaritetsbloggen[redigera | redigera wikitext]

Bloggen Kristen vänster lanserades i februari 2009. I mars 2013 bytte den namn till Tro&solidaritetsbloggen, för att återspegla förbundets nya inriktning på troende socialdemokrater ur alla trosuppfattningar. Bloggen är ett forum för förbundet och dess politik. Den är indelad i sex politikområden Tro och politik, Jorden vi ärvde, Rätten till värdigt liv, Asyl, migration och integration, Alla folks frihet - Hela världens fred och Arbete och lärande.

Syftet med bloggen är att vara ett komplement till Tidningen Broderskap, främja diskussion kring kristen vänsterpolitik och ge utrymme för dem som tillhör den stora troende vänstern i Sverige, sa Weiderud (förbundsordförande i SKSF) i ett pressmeddelande vid lanseringen.

http://blogg.trosolidaritet.se

Tidigare och nuvarande ordförande[redigera | redigera wikitext]

Broderskapare i riksdagen[redigera | redigera wikitext]

Socialdemokraterna har 30 riksdagsledamöter som är medlemmar i Tro och solidaritet. Broderskaparna i riksdagen leds av Thomas Strand, Vaggeryd (Jönköpings län).

Bistånd[redigera | redigera wikitext]

Rörelsen samlar in bidrag till Broderskapsfonden för att förmedla bistånd till flera utvecklingsländer och samarbetar där med Sida.

Andra samarbetsorganisationer[redigera | redigera wikitext]

Och en lång rad andra organisationer, kyrkor och samfund.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Ulf Bjereld nu vald till ny ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet - www.socialdemokraterna.se”. www.socialdemokraterna.se. http://www.socialdemokraterna.se/Webben-for-alla/Arbetarrorelsen/trosolidaritet/Media/Nyhetsarkiv-jan-2009-dec-2011/Ulf-Bjereld-nu-vald-till-ny-ordforande-for-Socialdemokrater-for-tro-och-solidaritet/. Läst 2015-06-15. 
  2. ^ ”Socialdemokrater för Tro och Solidaritet, nytt namn på förbundet”. 2011-06-18. http://www.socialdemokraterna.se/Webben-for-alla/Arbetarrorelsen/Sveriges-Kristna-Socialdemokrater---Broderskapsrorelsen/Kongress-2011/Kongresshandlingar/Socialdemokrater-for-Tro-och-Solidaritet-nytt-namn-pa-forbundet/. Läst 2011-06-21. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

http://blogg.trosolidaritet.se