Kärnmjölk

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ett glas vanlig mjölk (till vänster) och ett glas med kärnmjölk (till höger)

Kärnmjölk är det som blir kvar utöver smöret när man kärnat smör av grädde. Kärnmjölk innehåller små mängder fett (mindre än 1 %) och har en syrlig smak. Tack vare sin höga halt av fosfolipider har den emulgerande egenskaper, varför den ofta används i matlagning. Konsistensen är något tjock, men mycket tunnare än filmjölk.

Kärnmjölk går ej längre att köpa i livsmedelsaffärer i Sverige, Norrmejerier upphörde som sista svenska mejeri att saluföra kärnmjölk till privatpersoner i början av 2000-talet. Idag går den kärnmjölk som produceras i Sverige till bagerierna.

Det lilla gårdsmejeriet på Wapnö utanför Halmstad saluför kärnmjölk, Härproducerat®, till restauranger och bagerier.

I Danmark säljs kärnmjölk fortfarande i affärerna, liksom i Finland (finska ordet piimä). I de flesta fall handlar det dock inte om traditionell kärnmjölk, utan om vanlig mjölk som syrats med bakteriekultur.

Kärnmjölk är en vanligt förekommande ingrediens i mat- eller bakrecept, men går oftast bra att byta ut mot vanlig mjölk blandat med pressad citron eller vinäger (4 msk per liter mjölk) som har fått stå i några minuter. Kärnmjölken kan också oftast bytas ut mot utspädd naturell yoghurt eller filmjölk.