Länstrafiken Sörmland

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Länstrafiken Sörmland Aktiebolag
Busslinje 789 mellan Gnesta och Flen.
Busslinje 789 mellan Gnesta och Flen.
Org.nr 556194-6236
Typ Privat aktiebolag
Huvudkontor Sverige Nyköping, Sverige
Nyckelpersoner Åsa U. Kullgren (S)
Styrelseordförande
M. Helena Ekroth
Vd
Bransch Trafikhuvudman
Ekonomi
Omsättning 209,022 miljoner SEK
Rörelseresultat -376,603 miljoner SEK
Vinst efter skatt 2 000 SEK
Tillgångar 172,085 miljoner SEK
Eget kapital 30,591 miljoner SEK
Struktur
Ägare Kommunalförbundet Sörmlands kollektivtrafik
Övrigt
Slogan För oss som är på väg i Mälardalen.
Webbplats lanstrafiken.se/sormland
Lanstrafiken.se
Fotnoter Siffror från 2012 års bokslut.[1]
Skylt vid busshållplats på Kungsgatan i Eskilstuna.

Länstrafiken Sörmland AB (kallas oftast Länstrafiken) har ansvar för kollektivtrafiken i Södermanlands län och ägs av Södermanlands läns landsting och kommunerna i länet genom Kommunalförbundet Sörmlands kollektivtrafik.

Det finns en lagstiftning i Sverige om att det ska finnas ett länstrafikbolag i varje län som ansvarar för den lokala och regionala linjetrafiken. Länstrafiken Sörmland har uppdraget i Södermanlands län.

Bolaget har sitt huvudkontor på Tingshusplatsen 2 i centrala Nyköping, som är residensstad i Södermanlands län. Länstrafiken Sörmland har långtgående samarbete med Länstrafiken Örebro och Västmanlands lokaltrafik i paraplyorganisationen Länstrafiken Mälardalen.

Busstrafik[redigera | redigera wikitext]

Uppdraget omfattar stadstrafiken i Nyköping, Eskilstuna, Katrineholm och Strängnäs. Dessutom körs landsvägsbussar som förbinder städerna i ett område från Oxelösund i söder till Eskilstuna och Strängnäs i norr, samt från Södertälje i öster till Vingåker i väst. Antal resenärer var 9,1 miljoner år 2009.

Länstrafiken Sörmland upphandlar all busstrafik i länet och har därmed inga egna bussar och förare. Nobina, Veolia Transport och Keolis kör busstrafiken i länet samt flera taxibolag som bland annat kör den anropsstyrda trafiken samt kompletteringstrafik i glesbygd.

Viss båttrafik i Nyköpings skärgård ingår också i Länstrafiken Sörmlands uppdrag.

Länstrafiken nyttjar cirka 195 bussar som kör sammanlagt 12,8 miljoner kilometer per år.

I Södermanlands län finns cirka 4 500 hållplatser utefter vägarna. Utveckling av hållplatser och terminaler sker i samverkan med Trafikverket och kommunerna

Tågtrafik[redigera | redigera wikitext]

Länstrafiken sköter trafiken för Sörmlandspilen i samarbete med SJ. Sörmlandspilens sträckning är HallsbergVingåkerKatrineholmFlenGnestaSödertälje sydFlemingsbergStockholms central. Länstrafiken betalar Storstockholms Lokaltrafik för att köra pendeltåg på sträckan Södertälje centrum–Gnesta. Övrig regional tågtrafik i länet är ArbogaEskilstuna–Stockholm och LinköpingNyköping–Stockholm och denna trafik bedrivs utanför Länstrafiken av SJ själva med biljettsystemet Trafik i Mälardalen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Bokslut & Nyckeltal - Länstrafiken Sörmland Aktiebolag”. AllaBolag.se. http://www.allabolag.se/5561946236/bokslut. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]