Skånetrafiken

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Skånetrafiken
Bussterminal på Södervärn i Malmö.
Typ Förvaltning
Huvudkontor Sverige Hässleholm
Nyckelpersoner Henrik Dagnäs (Trafikdirektör/Förvaltningschef)
Camilla Bunke (Försäljningschef)
Göran Lundblad (Trafikchef)
Ulrika Mebius (Press/Informationschef)
Sven Tuvesson
Therese Kropp (Ledningsstrateg)
Bransch Kollektivtrafik
Historia
Grundat 1999
Ekonomi
Omsättning ---
Rörelseresultat ---
Vinst efter skatt 7,1 miljoner kr (2008)
Övrigt
Webbplats www.skanetrafiken.se
Pågatåget Hans Ostelius i Ystad.
En stadsbuss i Lund.
En trådbuss i Landskrona.

Skånetrafiken är trafikhuvudman för kollektivtrafiken inom Skåne län.

Skånetrafiken är en förvaltning inom Region Skåne (landstinget). Dess uppgifter innefattar planering, upphandling och marknadsföring av kollektivtrafik i Skåne.

Skånetrafiken har sitt huvudkontor i Hässleholm (på Andra Avenyn) med filial i Malmö (på Dockplatsen). Skånetrafiken har kundcentra i Malmö, på Centralstationen, Triangeln, i Lundjärnvägsstationen, i Kristianstad på Centralstationen och i HelsingborgKnutpunkten.

Trafik[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Kollektivtrafik i Skåne

Skånetrafiken ansvarar för tåg och bussar i Skåne län. Fordonen körs rent praktiskt av entreprenörer.

  • Pågatågen - regionaltåg inom Skåne. Tågen stannar på betydligt fler ställen än Öresundstågen.
  • Öresundstågen - internationella regionaltåg till Danmark. Sträckan i Danmark är Danska Trafikministeriets ansvar. Tågen ankommer från/fortsätter till andra städer i Södra Sverige.
  • Trådbussarna i Landskrona.
  • Stadsbussar, inom Helsingborg, Malmö, Landskrona, Kristianstad, Lund, Eslöv, Hässleholm, Ystad, Trelleborg och Ängelholm.
  • Regionbussar finns i hela länet.

Antal resenärer på Skånetrafikens tåg är 39,3 miljoner (år 2011). Det avser Pågatågen och Öresundstågen tillsammans.

Antal resenärer på Skånetrafikens bussar är 101,9 miljoner (år 2011). Därav är 34,5 miljoner på stadsbussar i Malmö, 33,7 miljoner på övriga stadsbussar och 33,7 miljoner på regionbussar.

De flesta stadsbussar körs på biogas eller naturgas.

Även regionbussarna i Malmö, Lund och Helsingborg har bio-/naturgasdrift.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Organisationen bildades 1 januari 1999, sedan Kristianstads län och Malmöhus län slagits ihop och Region Skåne bildats efter valet 1998. Region Skåne tog då över ansvaret från de båda länstrafikbolagen (Kommunalförbundet för Malmöhus Trafik och Länstrafiken Kristianstad).

Innan Skånetrafiken tillkom, var bussar i Kristianstads län vita med en röd bård och Länstrafikens emblem med en prästkrage halvt inskjuten från höger överkant i en röd fyrkant, vilket för den vaksamme formade om den synlige delen av den röda fyrkanten till ett L som var Kristianstads läns länsbokstav.

I Malmöhus län var bussarna och tågen lila, med en stiliserad Nils Holgersson på en gås som logotyp. Malmö stad drev länge trafik i egen regi i form av Malmö lokaltrafik med gröna bussar, och stadsbussarnas färgbyte till lila framkallade en storm av protester. Därför beslutades att stadsbussar i Skånetrafikens regi skulle vara gröna, medan regionalbussar skulle vara gula. Den lila färg som varit signum för Länstrafiken Malmöhus behölls för Pågatågen.

Före 1993 hade Länstrafiken Malmöhus ett gult M i en röd boll som logotyp och man hade en grå färgsättning med röda och gula bårder på bussarna i länet.

Färgsättning[redigera | redigera wikitext]

Skånetrafikens olika färdmedel har olika färgkodning:

Biljettsystem[redigera | redigera wikitext]

Skånetrafikens Jojo-kort.

Jojo-kort[redigera | redigera wikitext]

2005 beslutade Skånetrafiken att från och med 2007 använda ett kontantlöst biljettsystem från Cubic Transportation System Limited. Ett liknande system används också i London idag.

Detta system testades i Ängelholm i april 2007, och under sommaren 2008 i Lund.

Kortet blev tillgängligt för allmänheten den 23 oktober 2009 och alla som ägde ett gammalt rabattkort eller skånekort uppmanades att lämna in det i en av de 7 Jojo-centrerna i Skåne.[1] Man kunde kunna byta in gamla kort fram tills våren 2010, man beräknade få in cirka en halv miljon kort.

Korten kan användas antingen för att köpa enstaka resor ("reskassa") eller som periodkort. I båda fallen laddas korten i Skånetrafikens automater eller på försäljningsställen. Periodkort finns både som giltiga i hela Skåne och för kortare sträckor (färre antal zoner). Man erbjuder rabatt för studenter, och på sommaren säljs ett speciellt sommarkort ("Jojo sommar") giltigt i Skåne 15 juni till 15 augusti.

Enkelbiljetter[redigera | redigera wikitext]

Enkelbiljetter säljs sedan 2011 enbart på Skånetrafikens försäljningsställen och i biljettautomater som finns på alla järnvägsstationer. Enkelbiljetten gäller i 50 minuter plus 10 minuter per zon. Sydtaxan gäller för vidare resa norr om Skåne med Öresundsågen. Till Danmark gäller särskilda enkelbiljetter som säljs i automaterna. Dessa gäller även på bussar inom de zoner man köpt för, även sådana i Danmark (inklusive Köpenhamns metro, och båtarna mellan Helsingborg-Helsingör).

Sedan kontanthanteringen våren 2011 av säkerhetsskäl försvann från samtliga bussar och tåg, kan man på stadsbussarna, om man saknar Jojo-kort, betala med SMS-biljett. På regionbussarna kan man betala med kreditkort. När det gäller tågen så måste man alltid ha köpt biljetten i biljettautomat eller på Skånetrafikens försäljningsställe, innan man kliver på. Påträffas man utan giltig biljett tillkommer en kontrollavgift på 1000 kronor.[2]

Specialbiljett[redigera | redigera wikitext]

"Öresund rundt" är en specialbiljett som gäller i två dagar på alla tåg och bussar i Skåne, på tågen längs "Kystbanen" i Danmark (Helsingör-Köpenhamn-Malmö), på Metron och på bussarna i Köpenhamn samt en överfart med färjorna Helsingborg-Helsingör. Biljetten får användas ett varv i valfri riktning, över bron eller med färja Helsingborg - Helsingör.

"24- eller 72 timmarbiljett". Tre olika giltighetsalternativ. Hela Skåne, Malmö eller Helsingborg med omgivande zoner/område.

Tidigare biljettsystem[redigera | redigera wikitext]

Enkelbiljetter såldes tidigare ombord på bussarna, men detta system avskaffades 2011.

Följande kort användes tidigare men har fasats ut:

Flerturskort[redigera | redigera wikitext]

Rabattkort var ett kort för betalning av enskilda resor. Liknande kort i andra län kallas Värdekort, Reskassa eller Resebörs. Korten köptes på Skånetrafikens kundcenter, ombord på bussar eller på vissa försäljningsställen. Kortet kunde laddas med pengar, och gav 20 % rabatt. Kortet stämplades i en automat ombord på bussen eller i automaterna på stationerna.

Månadskort[redigera | redigera wikitext]

Månadskort var ett kort för obegränsat resande i 30 dagar. Man bestämde i hur många zoner de skulle gälla, och priset varierade därefter. Det fanns särskilda Öresundskort som också gäller för färd till och inom Danmark.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Jojo-kort”. Region Skåne. http://www.skane.se/sv/Press/Trafik__planering/Arkiv/Kom-och-byt-till-ett-Jojo-kort-och-gor-en-insats-for-miljon/. Läst 30 januari 2012. 
  2. ^ ”Kontrollavgift”. Skånetrafiken. http://www.skanetrafiken.se/templates/InformationPage.aspx?id=26154&epslanguage=SV. Läst 2012-11-23. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]