Alisarin

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Alisarin i pulverform.
Alizarin i HTML
— Färgkoordinater —
HTML-färgnamn Alizarin chrimson
RGB hexadecimalt #E32636
RGBB (r, g, b) (227, 38, 54)
NMI (n, m, i) (348°, 90%, 77%)
Strukturformel för alisarin.

Alisarin är ett rött färgämne som ursprungligen utvanns ur rotenkrapp (Rubia tinctorum). Alisarin är ett antrakinonderivat och betfärgämne. 1869 blev alisarin det första naturligt förekommande färgämne som framställdes syntetiskt (av de tyska kemisterna Carl Graebe och Carl Liebermann), ur stenkolstjära.

Färgämnet har tidigare kallats Adrianopelrött eller Turkiskt rött, efter ursprungsområdet. Den naturliga alisarinen är ett av de äldsta färgämnen man känner och har bland annat använts till gobelänger. Genom den billigare syntetiska tillverkningen har alisarinen fått en mycket vidsträckt användning bland annat för färgning i bomullsväverier. Härmed erhålles en av de mest beständiga färgningarna som förekommer.[1]

Alisarin tillhör kategorin antakinonfärgämnen. Dess systematiska namn är 1,2-dihydroxi-9,10-antracendion, och summaformeln är C14H8O. Kemiskt ren alisarin bildar glasglänsande, röda prismor eller nålar, med en smältpunkt vid 289°C. Ämnet löses lätt i alkohol eller eter, men är mycket svårlösligt i vatten. Med tillsats av någon alkali i vattnet löses alisarin lätt och bildar då en blåviolett lösning.

Bland HTML-färgerna för bildskärmar finns en som benämns alizarin chrimson, koordinaterna för den visas i boxen till höger. [2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Meyer, Karl; Rengman Gunnar, Lindgren Folke. Meyers varulexikon. Stockholm: Forum. Libris 1443762 
  2. ^ ”The mother of all HTML charts (innehåller fler än de 216 "webbsäkra" färgerna)”. http://tx4.us/mr/mr96.htm. Läst 2016-01-27.