Karl

Från Wikipedia

Karl eller Carl är ett mansnamn med urgermanskt ursprung, som förekommer i nordiska språk och på tyska. På engelska och franska motsvaras det av Charles, och motsvarigheter förekommer även i andra språk. Namnet är identiskt med substantivet karl, i betydelsen ”fri man”[1]. Många kungligheter har burit namnet Karl och dess motsvarigheter, däribland många svenska kungar och prinsar. Karl är också ett av de vanligaste svenska namnen.

Namnet i svenskan[redigera | redigera wikitext]

Karl finns belagt på flera runstenar från vikingatiden, till exempel på ÖG 234 i Östergötland där det står: Karl reste denna sten efter Asmund, sin broder. Den franska och engelska motsvarigheten är Charles, som ursprungligen kommer av det germanska namnet.

Namnet hör till de allra vanligaste svenska mansnamnen. Stavningen Karl är det tredje vanligaste mansnamnet i Sverige och bars den 31 december 2006 av 221 073 personer, varav 65 794 hade det som tilltalsnamn. Stavningen Carl är det 15:e vanligaste mansnamnet i Sverige och bars den 31 december 2006 av 120 028 personer, varav 25 093 hade det som tilltalsnamn. Andra varianter är Kalle och Calle.

År 2003 fick 5 614 pojkar namnet, varav 622 fick det som tilltalsnamn. Namnet förekommer också i flera dubbelnamn som Carl-Johan, Karl-Axel, etc. Dubbelnamnen kan skrivas med eller utan bindestreck.

Namnsdag: 28 januari, vilket ursprungligen är Karl den stores minnesdag. I den moderna svenska almanackan (från 1986) delas namnsdagen med Karla.

Andra betydelser[redigera | redigera wikitext]

  • I nordisk mytologi den förste av fria bönder, avlad av Rig och även ett namn på Oden.[2]
  • En latiniserad version av det nordiska namnet i yngre tider är Carolus. Det har även använts i namnet Carolus Magnus för Karl den store[3],

Motsvarade namn på andra språk[redigera | redigera wikitext]

Namnet Karl har motsvarigheter på många andra språk. På de övriga nordiska språken och på tyska är formen densamma som på svenska. På finska är den normala formen Kaarle. På engelska och franska är namnet Charles (vilket uttalas olika), på spanska och portugisiska Carlos, på katalanska Carles, på italienska Carlo, på rumänska Carol, på polska Karol, på litauiska Karolis, på tjeckiska Karel och på ungerska Károly. Alla dessa former brukar översättas till Karl när de burits av framlidna kungligheter.

Bärare[redigera | redigera wikitext]

Kungligheter och furstar[redigera | redigera wikitext]

Svenska statsministrar[redigera | redigera wikitext]

Övriga personer med namnet Karl eller Carl[redigera | redigera wikitext]

Personer med sammansättning av namnet Karl eller Carl[redigera | redigera wikitext]

Fiktiva personer med förnamnet Karl/Kalle[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ NE.se. ”Karl”. https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/karl. Läst 14 maj 2009. 
  2. ^ Hultkrantz, Åke (1991). Vem är vem i nordisk mytologi : gestalter och äventyr i Eddans gudavärld. Stockholm: Rabén & Sjögren. sid. 56. Libris 7236542. ISBN 9129593956 
  3. ^ ”C.”. Statistisk tidskrift: Statistical review, Parts 32-40. Kungliga statistiska centralbyrån. 1872. sid. 109. http://books.google.com/books?id=eytAAQAAMAAJ&pg=PA109&lpg=PA109&dq=Carolus+svenskt+namn&source=bl&ots=2ojj2n_2N8&sig=GJgVojDLntpsKPtRQWMepD78Thc&hl=en&sa=X&ei=Fm9CVLC_MrGLsQS84YGQDA&ved=0CGkQ6AEwCQ#v=onepage&q=Carolus%20svenskt%20namn&f=false. Läst 18 oktober 2014.