Sjöwall/Wahlöö

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Maj Sjöwall och Per Wahlöö
PseudonymSjöwall/Wahlöö
Språksvenska
Verksam1965–75
Framstående verkRoman om ett brott (10 delar)

Sjöwall/Wahlöö var ett internationellt känt svenskt författarpar, bestående av Maj Sjöwall (född 1935) och Per Wahlöö (1926–1975). Tillsammans författade de tio polisromaner i serien Roman om ett brott utgivna på Norstedts förlag mellan 1965 och 1975. Utgångspunkten var att beskriva ett kollektiv av poliser men där förste kriminalassistenten (senare kriminalkommissarien och chefen för riksmordkommissionen) Martin Beck utkristalliserades som huvudperson, inte minst genom filmatiseringarna av böckerna.[1] Böckerna är skrivna i en realistisk tradition, som utgår ifrån polisernas arbete, med ett starkt samhällskritiskt perspektiv och de innehåller flera referenser till dokumentära händelser som skedde under de år då romansviten skrevs.[1] Detta var en reaktion ifrån författarna på att det tidigare nästan bara skrivits deckare i en anglosaxisk borgerlig berättartraditon i Sverige.[1] Samtliga av Sjöwall/Wahlöös romaner har filmatiserats, såväl i Sverige som i andra länder.

Böckerna har återutgivits flera gånger, bland annat 2005 då alla tio böckerna gavs ut i en box tillsammans med en extra bok som handlade om själva boksviten. Serien uppmärksammades både i Sverige och internationellt för sina för deckargenren ovanligt djupa sociala dimensioner och sin samhällskritik.

Författarskap[redigera | redigera wikitext]

Maj Sjöwall och Per Wahlöö träffades första gången i början på 1960-talet, då Per Wahlöö arbetade på tidningen Folket i Bild och Maj Sjöwall på tidningen Idun. Sommaren 1962 var första gången de samarbetade då Maj Sjöwall utförde redaktörsarbete på en bok som Per Wahlöö höll på att skriva. De inledde en kärleksrelation och flyttade ihop i början av 1963.[2] De fick två barn tillsammans, Tetz och Jens, som båda är aktiva inom filmindustrin. Jens Sjöwall Wahlöö har arbetat som elektriker i flera av de Martin Beck-filmer där Gösta Ekman spelat huvudrollen,[3] och Tetz Sjöwall Wahlöö har varit produktionsassistent i några av dessa.[4]

Författarna anklagades för att vid flera tillfällen ha efterliknat Ed McBain.[5] Enligt Maj Sjöwall hade hon och Per Wahlöö inte läst Ed McBain innan de började skriva på sin romansvit. Vidare menar Maj Sjöwall att det endast är humorn som överensstämmer, och att exempelvis samhällskritiken – en viktig ingrediens hos Sjöwall/Wahlöö – inte finns i Ed McBains kriminalromaner i samma utsträckning.[2] Sjöwall/Wahlöö inledde dock sin kriminalförfattarbana genom att översätta flera av McBains böcker. Dessa finns registrerade som översatta av paret: Deckarna, Dockan, Dråpet, Dröjaren, Handen, Hatet, Hotet, Hämnden och Pusslet.[6]

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Serien Roman om ett brott, i årtalsordning:

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

I årtalsordning:

Dessutom har ytterligare 26 filmer producerats baserade på ett par av romanfigurerna, eller i vissa fall endast deras namn, där Peter Haber har haft rollen som Martin Beck.

Rollfigurer[redigera | redigera wikitext]

 • Martin Beck - förste kriminalassistenten, senare kriminalkommissarien och chefen för riksmordkommissionen. Känd som en utmärkt förhörsledare.
 • Gunvald Larsson - polis som ofta tar lagen i egna händer. I böckerna har han ett förflutet i flottan och en överklassbakgrund som han dock brutit med. Han har däremot bevarat vissa vanor som exklusiv klädsmak och en fäbless för dyra bilmärken. I filmatiseringarna har han spelats av bland andra Rolf Lassgård , Thomas Hellberg och Mikael Persbrandt.
 • Fredrik Melander - en snål och tråkig, men mycket systematisk polis som dessutom har ett närmast perfekt minne för personer och händelser vilket i böckerna många gånger är till stor hjälp under utredningarna. I filmatiseringen Mannen på taket spelades han av Folke Hjort.
 • Einar Rönn - eftertänksam, sävlig kriminalpolis från Norrland, med inte särskilt stora ambitioner, dock med ett starkt intellekt och personkännedom. Till mångas förvåning är han Gunvald Larssons vän. Spelas av Bernt Ström i filmerna med Gösta Ekman som Martin Beck (93-94) och av Håkan Serner i Mannen på taket.
 • Lennart Kollberg - kollega och vän till Beck. Kollberg är intelligent och analytisk och som gammal fallskärmsjägare långt mer kvick i vändningarna och skicklig på att försvara sig mot fysiska angrepp än vad hans överviktiga kropp ger sken av. I filmer har han gestaltats av Hans Bendrik, Sven Wollter och Kjell Bergqvist.
 • Benny Skacke - ung polis med stora ambitioner. I filmer har han gestaltats av Niklas Hjulström och Figge Norling.
 • Lena Klingström - Becks medarbetare i filmerna från 1997-98 och från 2006-07 och 2009-10. Rollen spelas av Stina Rautelin.
 • Alice Levander - Becks medarbetare i filmerna från 2001-02, som gestaltats av Malin Birgerson
 • Grannen Valdemar - person som förekommer i varje film med Haber som Beck, där han är Becks granne. Oftast vill han bjuda på en "stänkare" och stå och snacka på balkongen. I sista filmen år 2007 samt de två filmerna från 2009-10 bor han en våning nedanför Beck. Rollen gestaltas av Ingvar Hirdwall.
 • Lillan/Inger/Putte & Rolf - Becks dotter i böckerna heter Ingrid och kallas för Lillan. I filmerna med Haber heter hon Inger, men i filmerna med Gösta Ekman kallas hon istället för Putte. Beck har även en son som heter Rolf, som också förekommer i flera av filmerna. I filmen "Roseanna" (1993) heter dock sonen Erik. Det förekommer även en son (Mikael Sjögren) i den tredje och fjärde filmen, som är kriminell och blir skjuten av Gavling.
 • Evald Hammar - Becks första chef som går i pension i boken Brandbilen som försvann. Spelas i filmerna med Gösta Ekman av Torgny Anderberg.
 • Stig Åke Malm - Becks nya chef som vet ganska lite om polisarbete, och som har en viss förmåga att komma till kritiska lägen i helikopter. Spelas i filmerna av Jonas Falk.
 • Karl Kristiansson och Kurt Kvant - två patrullerande poliser som är lata och obegåvade. I boken och filmen "Polis polis potatismos" stannar de och äter lunch istället för att gripa en misstänkt. I boken Mannen på balkongen lyckas de på ren tur gripa en efterspanad mördare. I boken Den vedervärdige mannen från Säffle blir Kvant skjuten och dödad av en man som är ute efter att hämnas på polisen för sin hustrus död. Kvant ersätts av Kenneth Kvastmo. Spelas i filmerna med Gösta Ekman av P-G Hylén och Birger Östberg. De återfinns inte i de senare filmerna.
 • Margareta Oberg - i filmerna med Peter Haber är hon Becks chef i filmerna från 2001-02 och 2006-07. I sista filmen från 2007 mördas hon. Hon spelas av Marie Göranzon.
 • Joakim Wersén - i filmerna med Haber är han Becks chef i filmerna från 1997-98. Han spelas av Per Morberg.
 • Banck och Jäder - i filmerna med Haber är de spanare i filmerna från 1997-1998. Banck spelas av Michael Nyqvist och Jäder av Anna Ulrika Eriksson.
 • Per Månsson - kriminalkommissarie i Malmö som hela tiden tuggar på en tandpetare. Han spelas av Ingvar Andersson i ett par av filmerna med Gösta Ekman som Beck.
 • Robban och Nick - i den andra omgången med filmer där Haber spelar Beck är de nya spanare. De spelas av Jimmy Endeley och Mårten Klingberg.
 • Bodil Lettermark och Oskar Bergman - i tredje omgången med filmer med Haber som Beck är de nya spanare. Lettermark spelas av Ing-Marie Carlsson och Bergman av Måns Nathanelsson. Bergman återkommer även i den fjärde säsongen (2009-10).
 • Jens Loftegård - kriminalassistent i flera filmer spelad av Fredrik Ultvedt.
 • Lennart Gavling - gangster som i den första omgången med filmer med Haber som Beck begår ett antal mord som Beck löser. Gavling är Becks ärkefiende sedan ett gammalt fall där Gavling ska ha slängt ner ett spädbarn från ett höghus. Gavling är också med i mordet på Martins son i filmen Vita nätter. Gavling spelas av Lennart Hjulström.
 • Ek - Teknisk expert.
 • Stenström - i de första böckerna är han den yngste medarbetaren.

En "litterär skylt"[redigera | redigera wikitext]

Av de så kallade litterära skyltarna som finns i Stockholm är en uppsatt på Dalagatan 34 med ett citat ur Den vedervärdige mannen från Säffle:

Det här är Gunvald Larsson. I fastigheten Dalagatan trettiofyra finns nu en vansinnig människa, som skjuter från taket eller översta våningen med ett automatgevär. Det ligger två döda poliser framför Eastmaninstitutet. Slå larm i alla innerstadsdistrikt.[7]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b c] Maj Sjöwall (1994) Roseanna (introduktion till ljudbok), Piratförlaget
 2. ^ [a b] Eklund, Stefan (19 juni 2010). ”Deckardam”. Svenska Dagbladet. http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/deckardam-svd-moter-maj-sjowall-kvinnan-bakom-beck-bockerna_4887005.svd. Läst 9 december 2013. 
 3. ^ "Jens Sjöwall". Svensk Filmdatabas. Läst 14 december 2013.
 4. ^ "Tetz Sjöwall". Svensk Filmdatabas. Läst 14 december 2013.
 5. ^ Eriksson, Magnus (2005-07-09/2009-02-26): "Polisromanens fader – en sentida Zola". Svd.se. Läst 14 december 2013.
 6. ^ Sökning i Libris.
 7. ^ Székely, Vera (2001). Nya vägvisaren till Litterära skyltar i Stockholm. Stockholm: Stockholms kulturförvaltning. sid. 80-81