Tysklands flygvapen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För Tysklands flygvapen under andra världskriget, se Tysklands flygvapen under andra världskriget.
Tysklands flygvapen
Bundeswehr Logo Luftwaffe with lettering
Information
Datum9 januari 1956
LandTyskland Tyskland
FörsvarsgrenFlygvapen
Del avBundeswehr Kreuz.svg Bundeswehr
Struktur
  • Kommando Luftwaffe (Bundeswehr).svg Kdo Lw
   • Wappen LwTrKdo.svg LwTrKdo
   • COA KdoOpFüLuSK.svg ZentrLuftOp
   • Wappen WRKdo WRKdoBw
Stående styrkor27 381 (2022)[1]
HögkvarterBerlin-Gatow, Tyskland
Webbplatsbundeswehr.de/luftwaffe
Befälhavare
Inspekteur der LuftwaffeGeneralleutnant Ingo Gerhartz
Stellv. Inspekteur der LuftwaffeGeneralleutnant Ansgar Rieks[2]
Flygplan
AttackflygplanTornado
EnhetsflygplanEurofighter Typhoon
SkolflygplanT-38C Talon
TankflygplanA400M
KC-130J
TransportflygplanA310 MRTT
A319CJ
A321-200
A340-300
A350-900
A400M
C-130J-30
Global 5000
UAV:sIAI Heron
Helikoptrar
EnhetshelikoptrarH145M LUH SOF
TransporthelikoptrarCH-53GA
CH-53GE
CH-53GS

Tysklands flygvapen, eller Luftwaffe (tyska: [ˈlʊftvafə] ( lyssna)), är den försvarsgren inom den tyska försvarsmakten som för krigföring i luften. Med en styrka på 27 381 aktiv personal, är Tysklands flygvapen det femte största flygvapnet i Europa, efter Ryssland, Frankrike, Storbritannien och Turkiet.[3] Det tyska flygvapnet (som är en del av Bundeswehr) grundades 1956 under kalla kriget som den luftkrigsförande grenen för de väpnade styrkorna i dåvarande Västtyskland. Efter Tysklands återförening av Väst- och Östtyskland år 1990, integrerades delar av det Östtyska flygvapnet, som själv också grundades 1956 som en del av Nationale Volksarmee.[4] Det finns ingen organisationskontinuitet mellan det nuvarande tyska flygvapnet och det tidigare Luftwaffe som grundades 1935, som löstes upp helt 1945/46 efter andra världskriget.[5] Begreppet Luftwaffe som används för både det historiska och det nuvarande tyska flygvapnet är den generiska tyskspråkiga beteckningen för alla flygvapen, som även användes i Schweiz till för några år sedan. Numera används i stället beteckningen Flugwaffe.

Befälhavare för det tyska flygvapnet är Generalleutnant Ingo Gerhartz och Generalleutnant Ansgar Rieks. I dag driver flygvapnet endast elva aktiva flygbaser med stridsflygplan, transportflygplan och helikoptrar. Av de tidigare tio allierade flygbaserna i västra Tyskland är det bara två som fortfarande drivs av det amerikanska flygvapnet. Dessutom finns det fem återstående flygplatser för den amerikanska armén. För närvarande finns totalt cirka 700 militära flygplan stationerade i Tyskland.[6][7]

Historia[redigera | redigera wikitext]

MiG-29 som togs över från NVA

Efter andra världskriget begränsades den tyska luftfarten kraftigt, och den militära luftfarten var helt förbjuden efter att Luftwaffe i tredje riket upplöstes i augusti 1946 av det allierade kontrollrådet. Detta ändrades 1955 när Västtyskland gick med i Nato, eftersom de västallierade ansåg att Tyskland behövdes för att motverka det ökande militära hotet från Sovjetunionen och dess allierade inom Warszawapakten. Därför grundades den 9 januari 1956 ett nytt tyskt flygvapen kallat Luftwaffe som en försvarsgren av det nya Bundeswehr.

Luftwaffe började sin verksamhet 1956 med stark koppling till det amerikanska flygvapnet. Till en början dominerades Luftwaffes stridsflygplansflotta helt av amerikansktillverkade plan (Republic F-84F Thunderstreak och RF-84F Thunderflash). Under 1960-talet hade man stora problem med Starfighter-planen. 292 plan havererade och krävde 116 piloters liv. Det tyska inköpet ledde till Starfighteraffären, där försvarsministern Franz Josef Strauß anklagades för att ha drivit igenom inköpet av en inte helt färdigutvecklad flygplanstyp. Anklagelser om mutor kunde aldrig beläggas. General Günter Rall (ett flygaräss från andra världskriget) var den som drev igenom Starfighter-inköpet, och kontroverserna ledde bl.a. till att Erich Hartmann (världens främsta jaktflygaräss med 352 segrar) avgick i förtid. 1976 flammade Starfighteraffären upp igen som en del av den ännu större Lockheedaffären.

Med början på sextiotalet har man tagit fram egna flygplan. Det första var attackplanet Panavia Tornado som utvecklades i samarbete med Italien och Storbritannien. Det var/är avsett för ”interdiction”, dvs attack på lägsta höjd mot Warszawapaktens underhållsförband och transportvägar för att bromsa/stoppa en pansarinvasion. Under nittiotalet byggdes en del plan om till versionen ECR, som är avsedd för elektronisk krigföring.

Eurofighter Typhoon utvecklades från åttiotalet, baserat på konceptet TKF. Det är ett sameuropeiskt projekt, där även Italien, Spanien och Storbritannien deltar. Eurofighter är fortfarande under leverans. Det är ett multirollflygplan för attack, jakt och spaning.

I samband med Tysklands återförening blev Östtysklands flygvapen en del av Tysklands flygvapen. Stora delar av flygplanen såldes av men MiG-29-planen behölls. Därmed blev flygbasen Rostock-Laage och Jagdgeschwader 73 "Steinhoff" den enda Nato-basen i världen med de då (1990) toppmoderna MiG-29. Den 4 augusti 2004 överfördes dock den sista till Polens flygvapen.

År 1999 deltog Luftwaffe för första gången sedan 1945 i stridsoperationer då man deltog i det Nato-ledda Kosovokriget. Detta skapade en debatt i Tyskland rörande det internationella deltagandet.

I samband med oroligheterna i Libanon 2006 evakuerades tyska medborgare ur landet med Luftwaffes evakueringsplan.

Uppgifter[redigera | redigera wikitext]

Flygvapnet ansvarar för övervakning och skydd av luftrummet över Tyskland. I enlighet med detta utförs luftövervakningsuppgifter redan i fredstid. Styrkor hålls redo som kan sättas in i konflikter och krig för att ge strid och operativt stöd till arméns och marinens militära operationer och för att bekämpa strategiskt viktiga mål från luften. Lufttransportenheterna bidrar särskilt till FN:s humanitära bistånd och fredsbevarande uppdrag samt till nationella evakueringsoperationer.

Framtiden[redigera | redigera wikitext]

I samband med stärkningen av det tyska försvaret med 100 miljarder euro, beställdes 35 stycken F-35A tillsammans med 15 Eurofighter Typhoon ECR.[8] F-35 ska ersätta det nuvarande attackflygplanet Panavia Tornado och även bära på kärnvapen i och med Nato:s kärnvapendelningsprogramm (engelska: nuclear sharing).[9] Stärkningen av försvaret berodde bland annat på det rysk-ukrainska kriget.

Det europeiska projektet FCAS (Future Combat Air System) för ett sjätte generations stridsflygplan ska från och med 2040 successivt ta över alla offensiva och defensiva luftoperationer, och därmed ersätta Eurofighter Typhoon.[10]

Tyskland, Frankrike, Italien och Spanien respektive Airbus, Dassault Aviation och Leonardo samarbetar för att utveckla en UAV med uppgiften att spana och skydda luftrum. Ett beslut om att beväpna Eurodrone kommer att fattas i ett senare skede av ett förslag till det tyska parlamentet.[10]

Organisation[redigera | redigera wikitext]

Kommando Luftwaffe ansvarar för förvaltningen av flygvapnets militära organisationsområde.[11]

Personal[redigera | redigera wikitext]

Flygvapnet har cirka 28 000 soldater, vilket gör det till den näst största vapenslaget efter armén. Alla befattningar är också öppna för kvinnliga soldater om de är lämpliga för den avsedda befattningen. Totalt har flygvapnet cirka 2 500 kvinnliga soldater.

Struktur[redigera | redigera wikitext]

 • Kommando_Luftwaffe_(Bundeswehr) Kommando Luftwaffe, Berlin-Gatow
  • Wappen_LwTrKdo Luftwaffentruppenkommando, Köln
   • TaktLwG_31 Taktisches Luftwaffengeschwader 31 "Boelcke", Nörvenich
   • Coat_of_Arms_TaktLwG_33 Taktisches Luftwaffen­geschwader 33, Büchel
   • AG51_Wappen Taktisches Luftwaffengeschwader 51 "Immelmann", Jagel
   • COA_JG_71 Taktisches Luftwaffengeschwader 71 "Richthofen", Wittmund
   • COA_JG_73 Taktisches Luftwaffengeschwader 73 "Steinhoff", Laage
   • COA_TaktLwG_74 Taktisches Luftwaffengeschwader 74, Neuburg an der Donau
   • FlBschBMVg_Wappen1 Flugbereitschaft des Bundesministeriums der Verteidigung, Berlin & Köln
   • COA_LTG_62 Lufttransportgeschwader 62, Wunstorf
   • COA_HSG_64 Hubschraubergeschwader 64, Diepholz & Laupheim & Schönewalde
   • Wappen_OSLw Offizierschule der Luftwaffe, Roth
   • COA_USLw Unteroffizierschule der Luftwaffe, Appen & Heide
   • COA_LwAusbBtl Luftwaffenausbildungsbataillon, Germersheim & Roth
   • IntVbdAbz_WaSLw(hohe_Auflösung) Waffenschule Luftwaffe, Laage
   • FSLw Fachschule der Luftwaffe, Faßberg
   • COA_TAusbZLw Technisches Ausbildungszentrum der Luftwaffe, Faßberg
   • Wappen_FlaRakG_1 Flugabwehrraketengeschwader 1, Husum
   • Wappen_Flugabwehrraketengruppe_61 Flugabwehrraketengruppe 61, Todendorf
   • Wappen_Waffensystemunterstuetzungszentrum_1 Waffensystemunterstützungszentrum 1, Manching
   • Wappen_Waffensystemunterstuetzungszentrum_2 Waffensystemunterstützungszentrum 2, Diepholz
   • CoatArmsGerAFRegiment Objektschutzregiment der Luftwaffe "Friesland", Schortens
   • TaktAusbWbZ_FlaRakLw_USA Taktisches Aus- und Weiterbildungszentrum Flugabwehrraketen USA, El Paso
   • Wappen_Taktische_Ausbildungskommando_Luftwaffe_USA Taktisches Ausbildungskommando der Luftwaffe USA, Wichita Falls
  • COA_KdoOpFüLuSK Zentrum Luftoperationen, Kalkar
  • Wappen WRKdo Weltraumkommando der Bundeswehr, Uedem
  • Multinational Corps

Tjänstegrader[redigera | redigera wikitext]

Se: Tyska gradbeteckningar Bundeswehr

Utrustning[redigera | redigera wikitext]

Sedan flygvapnet bildades har det huvudsakligen använt utrustning som utvecklats i multinationellt samarbete eller köpts in från Natoländer och/eller byggts på licens.

Luftfartyg[redigera | redigera wikitext]

Luftfartyg Ursprung Typ Variant Aktiva Bild Anteckningar
Stridsflygplan
Eurofighter Typhoon Flag of Europe.svg Europa Enhetsflygplan 143 Eurofighter_Typhoon_30+20 Planer på 15 Eurofighter ECR[9]
Panavia Tornado Flag of Europe.svg Europa Enhetsflygplan IDS
ECR
68
21
Panavia_Tornado_(Luftwaffe)_at_Mountain_Home_096 Blir ersatt av 35 F-35A[9]
Transportflygplan
Airbus A310 Flag of Europe.svg Europa Transportflygplan A310 MRTT 1[12] Airbus_A310_MRTT_-_RIAT_2014_(14498705718)
Airbus A319 Flag of Europe.svg Europa Passagerar- och VIP-transporter A319CJ 3 Airbus_A319-133X_(CJ)_Germany_-_Air_Force_15+01,_PMI_Palma_de_Mallorca,_Balearic_Islands,_Spain_PP1337667013
Airbus A321 Flag of Europe.svg Europa Passagerar- och VIP-transporter A321-200 1 Airbus_A321-231,_Lufthansa_AN1930966
Airbus A340 Flag of Europe.svg Europa Passagerar- och VIP-transporter A340-300 2 German_Air_Force_A340-300(16+02)_(6272413452)
Airbus A350 Flag of Europe.svg Europa Passagerar- och VIP-transporter A350-900 1 Luftwaffe_(German_Air_Force)_A350-900
Airbus A400M Flag of Europe.svg Europa Transportflygplan
Tankflygplan
35[13] 2017-06-10_150524_Tag_der_Bundeswehr_Airbus_A400M Totalt 53 beställda[13]
Bombardier Global 5000 Kanada Kanada Passagerar- och VIP-transporter Global 5000 3 Bombardier_BD-700-1A11_Global_5000_Germany_-_Air_Force_14+02,_LUX_Luxembourg_(Findel),_Luxembourg_PP1366657102
Lockheed Martin C-130J USA USA Transportflygplan
Tankflygplan
C-130J-30
KC-130J
1
0
20190327_KC-130J_Tail_167111_Kadena_AB-37 Totalt 3 beställda
Totalt 3 beställda[14]
Skolflygplan
Northrop T-38 Talon USA USA Pilotutbildning T-38C - T-38_Talon_over_Edwards_AFB Pilotutbildning vid Euro NATO Joint Jet Pilot Training i USA
Heliktoptrar
Airbus Helicopters H145M Flag of Europe.svg Europa Enhetshelikopter H145M LUH SOF 15 Tag_der_Bundeswehr_Airbus_H145M_(cropped)
Sikorsky CH-53 USA USA Transporthelikopter CH-53GA
CH-53GE
CH-53GS
40
20
6
2019-06-15_151615_Tag_der_Bundeswehr_Sikorsky_CH-53
UAV:s
IAI Heron Israel Israel Spaningsdrönare HERON 1 - IAI_Heron_1_in_flight_2

Vapensystem[redigera | redigera wikitext]

Vapensystem Ursprung Typ Variant Aktiva Bild Anteckningar
Luftvärn
FIM-92 Stinger USA USA MANPADS - Two_members_of_Stinger_Plt.,_Headquarters_Btry,_10th_Marines,_train_with_a_FIM-92_Stinger_anti-aircraft_missile_launcher_during_Operation_Desert_Storm._DM-SC-92-01215
MANTIS Tyskland Tyskland - Meppen_-_WTD91_(TdBW)_108_ies
MIM-104 Patriot USA USA SAM - Patriot_System_2
Wiesel Tyskland Tyskland SAM 2 Ozelot - Wiesel2_Ozelot_LeFlaSys
Luftburna robotar
AIM-120 AMRAAM USA USA MRAAM - 20180328_AIM-120_Udvar-Hazy Används på Eurofighter Typhoon[15]
AIM-9 Sidewinder USA USA SRAAM AIM-9L/I - AIM_9L_Sidewinder_(modified)_copy Används på Eurofighter Typhoon och Panavia Tornado[16]
AGM-88 HARM USA USA Antiradarrobot - AGM-88E_HARM_p1230047 Används på Panavia Tornado ECR[17]
IRIS-T Tyskland Tyskland SRAAM - IRIS-T_expo_front Används på Eurofighter Typhoon[18]
MBDA Meteor Flag of Europe.svg Europa BVRAAM - ILA_2010_Samstag_125 Används på Eurofighter Typhoon[19]
Taurus KEPD-350 Flag of Europe.svg Europa Kryssningsrobot - Taurus_KEPD_350_Modulare_Abstandswaffe_pic2 Används på Eurofighter Typhoon och Panavia Tornado[20]
Flygbomber
GBU-24 USA USA LGB - GBU-24_p1220862 Används på Panavia Tornado[21]
GBU-48 USA USA LGB - GBU-48_Enhanced_Paveway_II_Bomb_at_ADAS_2018 Används på Eurofighter Typhoon[22]
GBU-54 USA USA Laser-JDAM - GAF_GBU-54 Används på Panavia Tornado och Eurofighter Typhoon i framtiden[23]
Automatkanoner
27 mm Mauser BK Tyskland Tyskland - Mauser_BK-27_LKCV Används på Eurofighter Typhoon och Panavia Tornado

Historiska flygplan[redigera | redigera wikitext]

Stridsflygplan[redigera | redigera wikitext]

Transportflygplan[redigera | redigera wikitext]

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

 • Murray, Williamson: The Luftwaffe 1933 - 1945 - Strategy for Defeat (1986, ny uppl. 2003) ISBN 1-86160-615-X

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”Personalzahlen der Bundeswehr” (på tyska). Bundeswehr. https://www.bundeswehr.de/de/ueber-die-bundeswehr/zahlen-daten-fakten/personalzahlen-bundeswehr. Läst 24 mars 2022. 
 2. ^ ”Kommando Luftwaffe” (på tyska). Bundeswehr. https://www.bundeswehr.de/de/organisation/luftwaffe/organisation-/kommando-luftwaffe. Läst 25 mars 2022. 
 3. ^ Christopher Woody (2 november 2018). ”NATO and Russia are flexing their military might right next to each other — here are the 25 most powerful militaries in Europe” (på engelska). Business Insider. https://www.businessinsider.com/these-are-the-25-most-powerful-militaries-in-europe-2018-11?r=US&IR=T#6-italy-overall-ranking-11-20. Läst 28 november 2019. 
 4. ^ Michael Ray. ”Luftwaffe” (på engelska). Encyclopædia Britannica. https://www.britannica.com/topic/Luftwaffe. Läst 28 november 2019. 
 5. ^ Laura Mackenzie. ”10 Facts About the German Luftwaffe” (på engelska). History Hit. https://www.historyhit.com/facts-about-the-german-luftwaffe/. Läst 28 november 2019. 
 6. ^ ”Der militärische flugbetrieb” (på tyska). Bundeswehr. https://www.bundeswehr.de/resource/blob/175358/6df20b907ab1611735c1929f8bdbef3e/broschuere-fliz-data.pdf. Läst 27 mars 2022. 
 7. ^ International Institute for Strategic Studies (2012). International Institute for Strategic Studies. red (på engelska). The Military Balance. "112". Routledge. sid. 118. ISBN 1857436423. https://books.google.se/books?id=RtlPYAAACAAJ&dq=The+Military+Balance+2012&hl=sv&sa=X&ved=0ahUKEwji4NLa943mAhUliIsKHfRrCuoQ6AEIKDAA 
 8. ^ ”Mehr als 100 Milliarden Euro für die Bundeswehr – für unsere Sicherheit” (på tyska). Bundeswehr. 27 februari 2022. https://www.bmvg.de/de/aktuelles/mehr-als-100-milliarden-euro-bundeswehr-sicherheit-5362112. Läst 27 mars 2022. 
 9. ^ [a b c] ”F-35: Nachfolger für den Tornado” (på tyska). Bundeswehr. 14 mars 2022. https://www.bmvg.de/de/tornado-nachfolger-beschaffung-neue-kampfflugzeuge-fuer-truppe. Läst 24 mars 2022. 
 10. ^ [a b] ”Bericht des BMVg zu Rüstungsangelegenheiten” (på tyska). Bundesministerium der Verteidigung. 1 december 2021. https://www.bmvg.de/resource/blob/5325320/1f15343d355c6d77c332b06f27ebd025/download-14-ruestungsbericht-data.pdf. Läst 27 mars 2022. 
 11. ^ ”Kommando Luftwaffe” (på tyska). Bundeswehr. https://www.bundeswehr.de/de/organisation/luftwaffe/organisation-/kommando-luftwaffe. Läst 27 mars 2022. 
 12. ^ ”Der Airbus A310” (på tyska). Bundeswehr. https://www.bundeswehr.de/de/ausruestung-technik-bundeswehr/luftsysteme-bundeswehr/airbus-a310. Läst 24 mars 2022. 
 13. ^ [a b] ”Das Transportflugzeug Airbus A400M” (på tyska). Bundeswehr. https://www.bundeswehr.de/de/ausruestung-technik-bundeswehr/luftsysteme-bundeswehr/airbus-a400m. Läst 24 mars 2022. 
 14. ^ ”Das Transportflugzeug C-130J” (på tyska). Bundeswehr. https://www.bundeswehr.de/de/ausruestung-technik-bundeswehr/luftsysteme-bundeswehr/c-130j. Läst 24 mars 2022. 
 15. ^ ”Die Luft-Luft-Rakete AIM-120 AMRAAM” (på tyska). Bundeswehr. https://www.bundeswehr.de/de/ausruestung-technik-bundeswehr/ausruestung-bewaffnung/aim-120-amraam. Läst 25 mars 2022. 
 16. ^ ”Die Luft-Luft-Rakete AIM-9L/I Sidewinder” (på tyska). Bundeswehr. https://www.bundeswehr.de/de/ausruestung-technik-bundeswehr/ausruestung-bewaffnung/aim-9l-i-sidewinder. Läst 25 mars 2022. 
 17. ^ ”Die Rakete HARM” (på tyska). Bundeswehr. https://www.bundeswehr.de/de/ausruestung-technik-bundeswehr/ausruestung-bewaffnung/luft-boden-rakete-harm. Läst 25 mars 2022. 
 18. ^ ”Die Luft-Luft-Rakete IRIS-T AIM-2000” (på tyska). Bundeswehr. https://www.bundeswehr.de/de/ausruestung-technik-bundeswehr/ausruestung-bewaffnung/iris-t-aim-2000. Läst 25 mars 2022. 
 19. ^ ”Luft-Luft-Rakete METEOR” (på tyska). Bundeswehr. https://www.bundeswehr.de/de/ausruestung-technik-bundeswehr/ausruestung-bewaffnung/luft-luft-rakete-meteor. Läst 25 mars 2022. 
 20. ^ ”Der Lenkflugkörper Taurus KEPD-350” (på tyska). Bundeswehr. https://www.bundeswehr.de/de/ausruestung-technik-bundeswehr/ausruestung-bewaffnung/marschflugkoerper-taurus-kepd-350. Läst 25 mars 2022. 
 21. ^ ”Die Bombe GBU-24” (på tyska). Bundeswehr. https://www.bundeswehr.de/de/ausruestung-technik-bundeswehr/ausruestung-bewaffnung/bombe-gbu-24. Läst 25 mars 2022. 
 22. ^ ”Die Bombe GBU-48” (på tyska). Bundeswehr. https://www.bundeswehr.de/de/ausruestung-technik-bundeswehr/ausruestung-bewaffnung/bombe-gbu-48-awx-kr. Läst 25 mars 2022. 
 23. ^ ”Die Bombe GBU-54” (på tyska). Bundeswehr. https://www.bundeswehr.de/de/ausruestung-technik-bundeswehr/ausruestung-bewaffnung/bombe-gbu-54. Läst 25 mars 2022. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]