Gdańsk

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Uppslagsordet ”Danzig” leder hit. För andra betydelser, se Danzig (olika betydelser).
Koordinater: 54°22′54″N 18°38′15″Ö / 54.38167°N 18.63750°Ö / 54.38167; 18.63750
Gdańsk
Danzig
Stad
Neptunusfontänen 2004
Neptunusfontänen 2004
Gdansk flag.svg
Flagga
POL Gdańsk COA.svg
Stadsvapen
Land  Polen
Tillhör administrativt Pommern
Koordinater 54°22′54″N 18°38′15″Ö / 54.38167°N 18.63750°Ö / 54.38167; 18.63750
Folkmängd 460 276 (2009)
Tidszon CEST (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+ 2)
Postnummer 80-008 till 80-958
Riktnummer +48 58
Gdańsks läge i Polen.
Red pog.svg
Gdańsks läge i Polen.

Gdańsk /'gdaɲsk/ (tyska och äldre svenska: Danzig; kasjubiska: Gduńsk; latin: Gedania) är huvudstad i Pommerns vojvodskap i Polen.

Staden tillhörde från Polens första delning år 1772 Preussen och låg då i provinsen Västpreussen. Efter Tysklands enande 1871 blev Preussen en stat i det Tyska riket och Danzig låg följaktligen även det i riket och förblev där under hela dess existens fram till november 1918. Stadens befolkning har under modern tid i huvudsak varit tysktalande och så var det fram till efter andra världskriget, då en stor del av den tyska befolkningen fördrevs västerut. Dittillsvarande svenska handelsagenturen i Danzig omvandlades till konsulat 1815 och existerade som sådant ända fram till 1971, då det drogs in. Det var lönat från 1936, således under en tid när staden benämndes både Danzig och Gdansk. Emellertid upprättades ett generalkonsulat 1998, vilket åter är konsulat sedan 2008.

Geografiskt läge[redigera | redigera wikitext]

Staden är belägen vid Gdańskbukten i sydöstra Östersjön, cirka 20 km väster om floden Wisłas utlopp och drygt 5 km från kusten. Döda Wisła, en från floden Wisła i princip helt och hållet avskuren gren i flodens delta men med kanalförbindelse, passerar genom stadens östra delar med enda tillflöde från små bifloder, varav Motława rinner genom stadens historiska centrum i sydväst. Döda Wisłas tillflöde från "äkta" Wisła (Polens i särklass viktigaste och största flod) har av översvämningsrisk sedan länge stängts av. Staden har under efterkrigstiden blivit ett storstadsområde sammanbyggt med den viktiga hamnstaden Gdynia, Gdańsks huvudhamn sedan 1920-talet. Färjeförbindelse med Sverige ombesörjs genom två dagliga turer mellan Gdynia och Karlskrona med Stena Line och flera turer i veckan till Nynäshamn under rederiet Polferries försorg.

Befolkning[redigera | redigera wikitext]

Efter att den tyska befolkningen fördrivits efter och i samband med andra världskriget är invånarna idag i huvudsak polsktalande. Under fristadstiden (1920–1939) var dock omkring 94 % av befolkningen tysktalande. Fria staden Danzig hade 1924 384 000 invånare, varav 206 000 bodde i själva staden (källa: Nordisk Familjebok, 1930-talsutgåvan). År 2003 hade staden cirka 450 000 invånare. Det sammanbyggda området kring Döda Wisłas mynning innehållande även städerna Gdynia och Sopot uppgår till cirka 750 000 invånare.

Näringsliv[redigera | redigera wikitext]

I Gdańsk låg det berömda Leninvarvet, som under kommunisttiden hade uppåt 15 000 anställda. Det var här elektrikern Lech Wałęsa i augusti 1980 fick i gång den strejk som skulle leda till bildandet av den fria fackföreningen/demokratirörelsen Solidaritet. I staden bedrivs fortfarande varvsrörelse samt även import och export av varor. Här finns också livsmedelsindustri och teknisk industri. Turismen är mer och mer på frammarsch.

Stadens namn[redigera | redigera wikitext]

Staden omnämns i historiska dokument även under ett antal andra namn, som Gyddanyzc, Kdansk, Gdanzc, Dantzk, Dantzig, Dantzigk, Dantiscum och Gedanum. Dessa namn är i huvudsak olika stavnings- och uttalsvarianter av de polska respektive tyska namnen på staden.

Tidig historia[redigera | redigera wikitext]

Från arkeologisk forskning framgår att orten var en hantverkar- och fiskarby redan på 600-talet, och på 900-talet var den vid Wisłas mynning en befäst borg hos pommernfurstarna. Orten omnämns första gången i skrift som Gyddanyzc urbs i Jan Kanapariusz krönika från 999 om den helige Vojtěch Adalbert av Prag, den tjeckiske biskopen som missionerade i området. Enligt krönikan skulle Vojtěch besökt orten på våren 997.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Staden grundades 1224 eller 1225 och var under senmedeltiden en viktig tyskdominerad handelstad nära Wisłas mynning i Östersjön. Gdańsk var en av de större medlemmarna i Hansaförbundet. Staden var en viktig bricka i spelet mellan Tyska orden och Polen-Litauen under 1300- och 1400-talet. Efter Tyska ordens fall kom staden därefter att råda under Polen-Litauen, men med långtgående självstyre som mäktig handelsstad. 1500- och 1600-talen var stadens storhetstid. Som viktigaste utskeppningshamn för den stora polska spannmålsexporten blev staden rik och många vackra och storslagna byggnader är bevarade från denna tid och den tidigare hansaepoken. Efter Polens tredje delning 1793 tillföll staden Preussen och ingick senare, 1871–1918/1919 i det tyska kejsardömet. Efter Tysklands totala seger över Lenins och Trotskijs nybildade armé, på östfronten i första världskrigets slutskede 1917–1918 och undertecknandet av freden i Brest-Litovsk i början av mars 1918, återkom Polen på kartan för första gången på 125 år. Detta nya Polen bestod ursprungligen enbart av från före detta Ryska riket återerövrad mark. Många polacker bodde dock i Tyskland och efter den tyska västfrontens sammanbrott under sensommaren och hösten 1918, föll centralmakterna snabbt samman och efter kejsar Vilhelm II:s abdikation den 9 november och vapenstilleståndet två dagar senare och det faktum att kaos bröt ut i Tyskland, började polackerna erövra även tyskt territorium (bland annat Posen). I juni 1919 tvingades Tyskland skriva under freden i Versailles och i och med det förlorade man ytterligare områden till det återuppståndna Polen.

Mellankrigstiden[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Fria staden Danzig

I efterverkningarna av första världskriget och det tyska kejsardömets fall 1918 avskildes Danzig 1920 från Tyskland och blev 1922 en självstyrande så kallad fri stad (tyska: Freie Stadt, polska: wolne miasto) med egen konstitution, regering, parlament och valuta. Staten stod under överinseende av Nationernas förbund som skulle godkänna alla förändringar av stadens författning. 1922 inlemmades Danzig i det polska tullområdet. Vid denna tid hade Danzig ännu en nästan helt tyskspråkig befolkning, endast 1,5 % av befolkningen var polskspråkig.[1] Motiveringen var att Polen skulle ha tillgång till en stor hamn trots att staden var tyskspråkig. Det blev problem med Polens tillgång till hamnen, bland annat för att personalen vägrade lossa polsk krigsmateriel. Polen byggde därför en egen stor hamn i närheten, Gdynia.

Fria staden Danzig gränsade till Polen i väster och söder och till den tyska enklaven Ostpreussen i öster. Västpreussen delades upp mellan Polen, fristaden och Ostpreussen.

Gamla stan i Gdańsk.

På grund av den "korridor" av land den nya polska staten fick tillgång till, och staden Gdańsks (inklusive lite land söder och väster om själva staden) nya ställning som fristat under polsk tullkontroll, delades nu den nybildade tyska republiken i två delar – Ostpreussen och övriga Tyskland. Därmed var det inte så konstigt att det var just Gdańsk och "polska östersjökorridoren" till Gdynia som blev den tändande gnistan till andra världskriget.

Andra världskriget[redigera | redigera wikitext]

Tidigt på morgonen den 1 september 1939 startade det tyska slagskeppet Schleswig-Holstein sitt bombardemang av Westerplatte vid Wisłas mynning och därmed hade angreppet på Polen inletts. Redan dagen därpå förklarades Danzig för återkommet i riket. I jämförelse med andra tyska städer, klarade sig staden relativt väl undan från de allierades bombräder. I slutet av mars 1945, i krigets slutskede, hamnade Danzig under sovjetisk ockupation och utsattes för en vild plundring och ödeläggelse och stacks i brand. Nästan hela Danzigs befolkning flydde, deporterades eller dödades; cirka 100 000 människor fick sätta livet till.

Efterkrigstiden[redigera | redigera wikitext]

1945–46 genomfördes Europas genom alla tider största etniska rensning, då över tio miljoner tysktalande tvingades från Ostpreussen, Danzig, Hinterpommern, Nieder- och Oberschlesien till det blivande DDR och BRD. Polen fick 1946 överta staden, som nu fick namnet Gdańsk. Omkring 1950 levde cirka 285 000 tyska danzigbor i exil.

År 1980 skapades den polska fackföreningen Solidaritet på Leninvarvet i staden. Den leddes av varvsarbetaren Lech Wałęsa och blev början till den polska kommunismens kollaps nio år senare, men även på sikt till hela östblockets upplösning.

Kända personer från Gdańsk[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Officiell webbplats (polska)Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Carlquist, Gunnar, red (1931). Svensk uppslagsbok. Bd 6. Malmö: Svensk Uppslagsbok AB. sid. 1115