Höder

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Loke lurar Höder att skjuta Balder.

Höder, fornvästnordiska Hǫðr, är i nordisk mytologi en son till Oden och Frigg, och bror till Balder. Han har därtill många halvbröder, däribland Tor, Vidar och Vale. Höder betyder "krig".

Karaktär och biografi[redigera | redigera wikitext]

Höder var blind men hade god hörsel. Höder var mycket lättpåverkad av dem han umgicks med. Under den tid hans bror Balder hade stort inflytande över honom var han mycket omtyckt.

Men då han umgicks med Loke och Gullveig utförde han handlingar som han bittert fick ångra. Inte minst blev han lurad av Loke att skjuta sin egen bror Balder till döds med en mistelpil. Frigg, Balders mor, hade fått varenda varelse och föremål i hela världen att lova att inte skada Balder. Men hon hade glömt misteln. Därför var misteln det enda som kunde skada den annars odödlige Balder.

Trots att Höder lurades till att döda Balder såg Oden till att han fick sona sina brott med döden, och det var halvbrodern Vale som utförde domen. Men i Helheim försonades Balder och Höder, och då Ragnarök är över ska de komma tillbaka till livet för att bebo gudarnas boning.

Höder kan påverka andras känslor. Med sitt harpospel och sin sång framkallar han glädje, sorg, medlidande, åtrå eller hat. Han var även en duktig idrottsman, var bäst bland boxare och simmare och utomordentligt skicklig i att använda alla slags vapen.