Harbin

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Harbin
kinesiska : 哈尔滨市?
pinyin: Hā'ěrbīn shì
S:t Sophia-kyrkan i Harbin.S:t Sophia-kyrkan i Harbin.
Typ av område:
Provinsnivå 
 Prefekturnivå 
  Häradsnivå 
   Sockennivå

 Subprovinsiell stad
Provins Heilongjiang
(prefekturer i Heilongjiang)
Areal
Totalt 53 796 km2
Stadsdistrikt 4 275 km2
Folkmängd
Totalt 9 873 742
183,5 inv./km2
Stadsdistrikt 4 754 753
1112,2 inv./km2
Större kinesiska nationaliteter
Officiell webbplats
Harbins läge i Heilongjiang, Kina.
Harbins läge i Heilongjiang, Kina.

Harbin är en stad på subprovinsiell nivå i Manchuriet i nordöstra Kina, på floden Songhuas södra strand. Staden är huvudort i provinsen Heilongjiang. Harbin är ursprungligen ett manchuriuskt ord som betyder "platsen där man torkar fiskenät". Harbin har ett smeknamn "Pärlan på svanens hals", syftande på Heilongjiang, som på en karta liknar en svan.

Harbin är en potentiell kandidat till Olympiska vinterspelen 2022.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Staden grundades av ryssar 1898 som en knutpunkt mellan Östra kinesiska järnvägen och Sydmanchuriska järnvägen, men efter rysk-japanska kriget 1904-05 minskade Tsarrysslands inflytande över området. Under ryska revolutionen flydde många tsartrogna ryssar till Harbin och staden har fortfarande en rysk minoritetsbefolkning.

Harbin höll en gång en av de största judiska samhällena i Fjärran Östern. Med sin topp under mitten av 1920-talet då 20.000 judar bodde i staden. Den före detta israeliske premiärministern Ehud Olmerts föräldrar var födda i staden och han återvände med en israelisk handelsdelegation under 2004, för att besöka sin farfars grav som finns i staden.

Staden ockuperades av japanerna 1932 och införlivades med den japanska lydstaten Manchukuo. Vid andra världskrigets slut 1945 erövrades staden av Röda armén och överlämnades året därpå till Folkets befrielsearmé.

I november 2005 inträffade en olycka i en bensenfabrik i Jilin vilket ledde till att Songhuas vatten förgiftades och staden förlorade vattentillförsel i några dagar.

Geografi och klimat[redigera | redigera wikitext]

Harbin har ett fuktigt kontinentalt klimat med varma, fuktiga somrar och mycket kalla vintrar. Ofta börjar det snöa i oktober och den sista frosten brukar sluta i slutet av april. Följaktligen är odlingssäsongen relativt kort. Jorden kring Harbin, kallas "svarta jorden" är en av de mest näringsrika i hela Kina, vilket gör det värdefullt att odla mat och textil-relaterade grödor. Den norra kusten av floden Songhuas är utvecklat som ett rekreationsområde. Stadsområdet är i stort sett platt. Harbin omfattar 56 579 km², varav 1 637 km² stad.

I närheten av Harbin bedriver den kinesiska militären verksamhet för provskjutning av militära missiler.

Ekonomi[redigera | redigera wikitext]

Harbin Power Equipment Group Company och Nordöstra Kinas lättmetallfabrik är två viktiga företag. Harbin är också känt som huvudstad för kraft tillverkning, med vattenkraft och värmekraft utrustning som tillverkas här, vilket utgör en tredjedel av den totala kapaciteten i Kina. Harbins handels och ekonomimässa, har hållits varje år de senaste sjutton åren. De senaste åren har det kommit 1½ miljoner besökare, man räknar med att kontrakt värda 90 miljarder US-dollar, skrivs varje år. Utländska direktinvesteringar i staden ligger på 570 miljoner US-dollar, med en ökningstakt om 28,1 procent, under 2008.

Staden har ett större tekniskt universitet, Harbins teknologiska högskola, sida grundat 1920 (Förenklad Kinesiska : 哈尔滨工业大学; traditionell Kinesiska: 哈爾濱工業大學; pinyin: Hāerbīn Gōngyè Dàxué), eller HIT, mer känt som Hagongd. Där uppfanns den första ljusbågssvetsnings roboten. Det finns även 18 (!) andra universitet.

  • Harbins utvecklingsområden
    • Harbin ekonomiska ekonomiska och teknisk utvecklingszon
    • Harbins högteknologi och nya tekniska utvecklings zon
    • Harbin hamn
  • Daqing högteknologiska industriella utvecklingsområde

Kommunikationer[redigera | redigera wikitext]

Staden är en järnvägsknut, fem större järnvägar (Jingha, Binsui, Binzhou, Binbei och Labin) möts här. För närvarande har 138 tåg sin ändstation i, eller passerar igenom Harbin dagligen, det går tåg till Peking, Shanghai, Tianjin, Guangzhou, Jinan och många andra större städer i Kina och den transsibiriska järnvägen.

Harbin Taiping Internationella flygplats (IATA: HRB, ICAO: ZYHB) även Yanjiagang, är den näst största internationella flygplatsen i nordöstra Kina.

Byggandet av Harbins tunnelbana började den 5 december 2006, när den är klar skall tunnelbanan ha 20 stationer.

Kultur[redigera | redigera wikitext]

Den lokala kulturen i Harbin bygger på den hankinesiska kulturen, kombinerat med manchuisk och rysk kultur. Harbindialekten är känd för sitt standardmandarin uttal, vilket gör Harbin till en bra plats att studera mandarin på. Harbin av i dag, är fortfarande påverkat av sitt ryska förflutna.

De judar som bosatt sig i staden under den ryska tiden drabbades inte av de begränsningar som gällde i övriga Ryssland. Därför fick staden en relativt stor judisk befolkning, av huvudsakligen europeiska judar.

Det lokala köket i Harbin är också ryskinfluerat. Harbins charkuterier är något som skiljer sig från övriga Kina, eftersom de tenderar att vara av en mer europeiska än andra kinesiska dito.

Varje år har man en "Harbins internationella is- och snöfestival" och en större ölfestival.

Administrativ indelning[redigera | redigera wikitext]

Staden Harbin utövar direkt jurisdiktion över åtta stadsdelar (区 qū), tre städer på häradsnivå (市 shì) och sju härader (县 xiàn).

Systerstäder[redigera | redigera wikitext]

Personer från staden[redigera | redigera wikitext]