Religion i Uppsala

Från Wikipedia
Uppsala domkyrka i oktober 2011.

Religion har varit en viktig del av Uppsalas kultur och historia under lång tid. Redan under järnåldern byggdes Uppsala tempel vilket stod kvar till Sveriges kristnande under 1000-talet. Uppsala stift har varit ärkebiskopsstift sedan 1164. Sedan Livets Ord grundades 1983 har kyrkan haft sitt säte i Uppsala. Uppsala har idag också bland annat en katolsk kyrka, en moské, en rikets sal tillhörande Jehovas Vittnen och ett kapell tillhörande Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga.

Historia

Målningen Midvinterblot som är konstnären Carl Larssons tolkning av Uppsala tempel.
Se även Uppsalas historia och Uppsala tempel

Den första kända kyrkobyggnaden i Uppsala är Uppsala tempel. Tempelbyggnaden i Gamla Uppsala antas ha varit den svenska asatrons centralhelgedom. Templet tros ha bränts och rivits omkring år 1087 på order av kung Inge den äldre, som då dräpte sin svåger Blot-Sven och därigenom lyckades slå ner den sista offentliga kulten tillägnad asarna. Förutom att Uppsala tempel förstördes ska offerträdet ha huggits ned, samtidigt som en kyrka ska ha byggts på templets tidigare plats. Enligt osäkra kungalängder skall Inge den äldre ha varit den nionde kungen efter Olof Skötkonung, som var den förste svenske konung som blev kristnad.

I och med Sveriges kristnande blev den Romersk-katolska läran statsreligion i Sverige. År 1164 fick Sverige sin första ärkebiskop, med ärkebiskopssätet i Uppsala. Efter en brand i den tidigare domkyrkan (i Gamla Uppsala) gav påven tillstånd att flytta biskopssätet ifrån Gamla Uppsala till nuvarande Uppsala (Östra Aros). Man började planera för kyrkobygget redan 1258.[1] Kyrkan stod klar år 1435 och är än idag Skandinaviens största kyrkobyggnad. 1247 omnämns för första gången Uppsala franciskankonvent. Konventet kvarstår fram tills reformationen.

I och med reformationen lämnade Sverige den romersk-katolska kyrkan år 1527. 1571 års kyrkoordning hölls i Uppsala, och följdes år 1593 upp av Uppsala möte där det beslutades att samtliga svenska medborgare skulle vara en del av Svenska kyrkan. det beslutades också att den enda kyrkliga lära som skulle tillåtas var lutherdom, medan katolicism, kalvinism och zwinglism förbjöds.

Under 1700-, 1800- och 1900-talen infördes ökad religionsfrihet i Sverige. 1942 fick Uppsala sitt första katolska kapell på flera hundra år, och i dag finns Sankt Lars kyrka i Uppsala. År 1983 grundades även frikyrkan Livets Ord och år 1995 byggdes Uppsala moské.

Urval av religiösa organisationer

Kristendom

Protestantisk kristendom

Baptistkyrkan
Huvudartikel: Baptistkyrkan, Uppsala

Baptistkyrkan är en kristen frikyrka i Uppsala, ansluten till Equmeniakyrkan. Församlingen grundades 1861 och är därmed den äldsta frikyrkan i Uppsala. År 2011 firade församlingen sitt 150-årsjubileum med bland annat medverkan av missionsföreståndare Karin Wiborn. År 2012 har församlingen cirka 150 medlemmar. Pastor och församlingsföreståndare är Helena Facchini. Verksamheten består av gudstjänster, gemenskapsgrupper i hemmen, ungdomsgrupp, dagledigträffar, bistånds- och missionsarbete, själavårdsteam, Öppen citykyrka, kören Singna, med mera.

Korskyrkan
Huvudartikel: Korskyrkan, Uppsala
Korskyrkan, Uppsala.

Korskyrkan (Baptistförsamlingen) är en frikyrka i Kvarngärdet, Uppsala med drygt 300 medlemmar, ansluten till Evangeliska Frikyrkan. Kyrkan grundades 11 december 1934 och hade då namnet Betaniaförsamlingen. Korskyrkan ligger sedan 2006 på Väktargatan 2 i Kvarngärdet. Byggnaden innehåller inte endast Korskyrkan utan även lägenheter. Kyrkan är utsmyckad av konstnären Stina Wollters konstverk, bland annat ett uppståndelsekors som blickfång. Kyrkan har en evangelisk, baptistisk, karismatisk och missionärisk grundsyn inom teologi. Kyrkans församling är självständig men bekänner sig till hela den kristna gemenskapen. Korskyrkan tillhör församlings- och missionsrörelsen Evangeliska Frikyrkan (EFK) och dess region Kristen Samverkan Mellansverige (KSM).

Livets Ord
Huvudartikel: Livets Ord

Livets Ord är en svensk frikyrka som grundades 1983 av Ulf och Birgitta Ekman i form av en stiftelse. Av Livets Ord-församlingarna i Sverige är församlingen i Uppsala med sina omkring 3 300 medlemmar (2012)[2] den största församlingen i samfundsorganisationen Trosrörelsen i Sverige. Word of Life Centres, som den engelskspråkiga beteckningen lyder, finns dessutom i flera andra länder. Församlingarna återspeglar till sin utformning Livets Ord i Uppsala.[3]

Missionskyrkan
Missionskyrkan 2014

Uppsala missionskyrka är en frikyrka i centrala Uppsala med ca 500 medlemmar, tillhörande trossamfundet Equmeniakyrkan. Missionskyrkan i Uppsala har generellt en liberalteologisk grund. Kyrkan lägger därmed stor vikt vid att vara en öppen kyrka, med låga trösklar för vem som får ta del av församlingen. Det är något som syns tydligt i församlingens verksamhet, som är starkt förknippad med Uppsala kulturliv. Med bland annat konsert- och replokaler, danslokaler, studiecentrum samt öppet hus-kafé.

Pingstkyrkan
Huvudartikel: Pingstkyrkan, Uppsala

Pingstkyrkan (Filadelfiaförsamlingen) är en frikyrka i centrala Uppsala, ansluten till Pingströrelsen i Sverige. Församlingen grundades 21 september 1916. Efter ett antal försök till inköp av en biograflokal som gudstjänstlokal erbjöds tomten på S:t Persgatan 9. I oktober 1931 var lokalerna klara för inflyttning. När svåra sprickor bildades i lokalerna blev följden 1945 att kyrkan stängdes efter det sista mötet den 22 augusti 1965 och därefter revs ner. Den 1 mars 1967 invigdes församlingen nuvarande kyrka. Sveriges enda högre utbildning i teologi med inriktning mot pentekostal teologi, Pingstförsamlingarnas teologiska seminarium, är beläget i Uppsala. Seminariet drivs sedan 2006 i Uppsala av den svenska pingströrelsen. De senaste åren har även ett samarbete med Uppsala universitet inletts och därtill format Institutet för pentekostala studier.

Svenska kyrkan
Huvudartikel: Uppsala stift
Uppsala stift vapen.

Uppsala stift, även kallat Uppsala ärkestift, är ett stift inom Svenska kyrkan som omfattar hela Uppsala och Gävleborgs län samt delar av Stockholms län.[4] Stiftet omfattar från och med den 1 januari 2010 136 församlingar, 82 pastorat och 11 kontrakt.[5]

I Uppsala stift finns två biskopar: dels fungerar ärkebiskop Antje Jackelén som biskop över Uppsala, Sigtuna samt Enköpings kontrakt, dels sedan år 2000 är Ragnar Persenius övriga stiftets biskop.

Romersk-katolsk kristendom

Efter Uppsala möte hade Uppsala ingen katolsk kyrka fram tills 1900-talet, och katolska högtider firades endast i privata hem. Under 1930-talet återkom behovet av en katolsk kyrka i Uppsala och 1943 grundades Uppsalas första katolska kapell sedan reformationen. 1985 invigdes Sankt Lars kyrkocentrum. Församlingen samlar enligt egen utsago uppskattningsvis 2 600 medlemmar från cirka 70 olika länder[6].

Ordenssällskapet Missionssystrarna av Marie heliga namn har sitt kloster Mariero beläget intill Kyrkan[7], och Mariasystrarna är även Sankt Lars kyrkas församlingssystrar[6].

Ortodox Kristendom

Kapellet Theotokos avsomnande på Uppsala gamla kyrkogård

I Uppsala finns fyra ortodoxa församlingar verksamma, varav tre följer den gamla stilens kalender och en den nya stilen. Aposteln Paulus Grekisk-Orthodoxa kyrka är belägen på Sysslomansgatan 46 och följer den nya stilen. Kyrkan hade tidigare ägts av Svenska missionsförbundet och införskaffades av Ortodoxa metropolitdömet Sverige och Skandinavien år 1976 som en av Sveriges första ortodoxa kyrkor.[8] Under sina första år verkade kyrkan som den Skandinaviske metropolitens katedral, men denna funktion har nu flyttats till Sankt Georgios kyrka i Stockholm. År 1997 grundades den Grekisk-ortodoxa kyrkan Theotokos avsomnande, kopplad till Den sanna grekisk-ortodoxa kyrkan, som sedan 2001 driver sin verksamhet i gravkapellet vid Uppsala gamla kyrkogård enligt den gamla stilen. Utöver dessa håller även en Serbisk-ortodox- och en Rysk-ortodox församling gudstjänster i staden men utan egna fasta lokaler.[9]

Restorationism

Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga

Jesu Kristi Kyrka av Sista dagars Heliga, även kallade mormoner[10], har sitt kapell på S:t Johannesgatan intill luthagsesplanaden i Uppsala. Församlingen tillhör Stockholms stift[11] och mottar regelbundet utländska och svenska missionärer. En av mormonkyrkans tidigaste medlemmar i Sverige kom från Uppsala. Det var en kvinna vid namn Lovisa Munter som blev medlem i kyrkan redan 1886[12], trettiosex år efter att den första missionären, svensken John Forsgren, kallats av dåvarande presidenten Brigham Young att ta läran till Sverige från Utah. Församlingen i Uppsala tillhör Stockholm stav. [13]

Sjundedagsadventisterna

Huvudartikel: Adventkyrkan, Uppsala

Ett stenkast från mormonkyrkan ligger Uppsala Adventkyrka, tillhörande sjundedagsadventisterna. Församlingen har cirka 50 medlemmar.[14]

Jehovas Vittnen

Jehovas Vittnen har sin samlingslokal, en så kallad Rikets sal,[15] på Bergsbrunnagatan i Uppsala. Till Uppsalas Rikets sal hör 4 församlingar, en församling för norra Uppsala, en för södra, samt en engelskspråkig och en spansktalande.[16]

Islam

Huvudartikel: Uppsala moské
Uppsala moské.

Uppsala moské uppfördes 1995 och ligger i hörnet av Vattholmavägen och Gamla Uppsalagatan i stadsdelen Kvarngärdet i Uppsala.

Moskén ägs av Islamiska föreningen i Uppsala. En stor del av driften bekostas genom bidrag från Samarbetsnämnden för statsbidrag till trossamfund (SST).

Teologisk utbildning i Uppsala

Newmaninstitutet, Slottsgränd.
Se även Utbildning i Uppsala

Den första kända teologiska utbildningen i Uppsala är Katedralskolan, vilken grundades år 1246. Liksom andra katedralskolor i Sverige så var denna centrum för 1200-talets klerikala utbildning av präster och kyrkliga funktionärer i Uppsala[17]. Efter reformationen sekulariserades katedralskolorna successivt, och övergick i läroverk, sedermera gymnasieskola.

  • Teologiska fakulteten vid Uppsala universitet

Teologiska fakulteten eller Teologiska institutionen i Uppsala är en del av Uppsala universitet men bär eget ansvar för administration och ekonomi under ledning av en dekanus. Med Uppsala som Sveriges ärkestift sedan 1164 är det naturligt att Teologiska fakulteten i Uppsala är Sveriges största forsknings- och utbildningsenhet för frågor som rör religion. Den teologiska fakulteten är den äldsta av de fyra klassiska fakulteterna (teologi, juridik, medicin och humaniora) och finns i Sverige idag endast vid Uppsala universitet och Lunds universitet (Humanistiska och teologiska fakulteterna). Först 1831 började man utbilda blivande präster för tjänst i Svenska kyrkan. Dessförinnan bedrevs prästutbildningen i Sverige vid de olika stiftsstädernas gymnasier (katedralskolor).

  • Johannelunds teologiska högskola

Johannelunds teologiska högskola är en fristående högskola och bibelskola som ägs av EFS och utbildar präster och pastorer. Lokalerna ligger i direkt anslutning till EFS-församlingen i Lötenkyrkan. Huvuddelen av studenterna utbildas för prästtjänst inom Svenska kyrkan, för anställning direkt av kyrkan eller genom EFS. Vid skolan studerar också lärarstudenter och lekmän som vill läsa kortare utbildningar i teologi. År 2010 läste sammanlagt cirka 170 studenter vid Johannelund.

  • Newmaninstitutet

Newmaninstitutet är en privat katolsk högskola belägen i Uppsala med inriktning mot teologi, filosofi och kultur. Institutet, som grundades 2001 av Jesuitorden och erhöll statlig ackreditering som högskola 2010, är namngivet efter den brittiske tänkaren, författaren och kardinalen John Henry Newman (1801–1890). Rektor är Philip Geister, lektor i teologi. Institutet har ett nära samarbete med den romersk-katolska församlingen i Sankt Lars kyrka. Större delen av utbildningen i filosofi och teologi för blivande katolska präster i Sverige är sedan 2007 förlagd till institutet.

  • Akademi för Ledarskap och Teologi

Akademi för Ledarskap och Teologi är en utbildningsanordnare genom samverkan mellansamfunden Svenska alliansmissionen, Evangeliska Frikyrkan och Pingst – fria församlingar i samverkan och via folkhögskolor samt högskolor. Pingstkyrkan och Korskyrkan bär Uppsalas del av utbildningen.

  • Skandinavisk Teologisk Högskola

Skandinavisk Teologisk Högskola är en fristående evangelisk karismatisk utbildning, som ersatte den tidigare Livets Ords Teologiska Seminarium år 2014.

Se även

Referenser

  1. ^ Den grundläggande vetenskapliga analysen av domkyrkans historia tillkomst, nuvarande utseende, inventarier osv. är 6-bandsverket Uppsala domkyrka (band 227-232 i serien Sveriges kyrkor. Konsthistoriskt inventarium), Uppsala 2010: Band 1. Skriftliga källor. Arkivbildning. 554 sid. – Band 2 Domkyrkan i Gamla Uppsala. Nuvarande domkyrkans omgivningar, 618 sid. - Band 3. Byggnadsbeskrivning. Byggnadshistoria. Domkyrkans konsthistoriska ställning. 562 sid. - Band 4.Interiörens fasta utsmyckning. 423 sid. – Band 5. Inredning och inventarier.475 sid. – Band 6. Gravminnen. 541 sid.
  2. ^ ”Livets Ords historia”. Livets Ord. Arkiverad från originalet den 31 maj 2012. https://www.webcitation.org/6855rNPLC?url=http://www.livetsord.se/default.aspx?idStructure=160. Läst 27 maj 2012. 
  3. ^ ”Word of Life's local church in Uppsala, Sweden” (på engelska). Ulf Ekman Ministries. Arkiverad från originalet den 31 maj 2012. https://www.webcitation.org/685AMA4zf?url=http://www.ulfekman.org/default.aspx?idStructure=8768. Läst 27 maj 2012. 
  4. ^ Före 2007 ingick Heby kommun i Västmanlands län istället för i Uppsala län som i dag, varför Uppsala stift även omfattade en del av Västmanlands län.
  5. ^ Indelningsändringar 2010 – färre församlingar och pastorat Svenska kyrkan - Uppsala stift
  6. ^ [a b] ”S:t Lars katolska församling”. S:t Lars kyrka. http://stlars.org/?q=node/87. Läst 30 november 2012. 
  7. ^ ”Mariasystrar”. Stockholms katolska stift. Arkiverad från originalet den 30 augusti 2012. https://web.archive.org/web/20120830075455/http://www.katolskakyrkan.se/1/1.0.1.0/205/1/. Läst 1 december 2012. 
  8. ^ ”Kyrkohistoria”. Ortodoxa kyrkan i Sverige. http://ortodoxakyrkan.org/category/kyrkohistoria/. Läst 20 oktober 2015. 
  9. ^ ”FAQ”. Uppsala Grekisk-ortodoxa församling. Arkiverad från originalet den 27 november 2015. https://web.archive.org/web/20151127014615/http://www.ortodoxakyrkan.se/uppsala/faq.htm. Läst 20 oktober 2015. 
  10. ^ ”Vilka är mormonerna?”. https://www.mormon.org/swe/vanliga-fr%C3%A5gor/%C3%A4mne/om-mormonerna/fr%C3%A5ga/mormonerna. Läst 24 september 2016. 
  11. ^ ”Jesu Kristi Kyrka i Sverige”. Wikipedia. https://sv.wikipedia.org/w/index.php?title=Jesu_Kristi_Kyrka_i_Sverige&oldid=34587006. Läst 24 september 2016. 
  12. ^ Höglund, Inger. ”Kyrkan i Sverige: Tillväxt, emigration och styrka - Liahona December 2014 - liahona”. www.lds.org. https://www.lds.org/liahona/2014/12/the-church-in-sweden-growth-emigration-and-strength?lang=swe&cp=swe-se. Läst 24 september 2016. 
  13. ^ ”Jesu Kristi Kyrka i Sverige”. Wikipedia. https://sv.wikipedia.org/w/index.php?title=Jesu_Kristi_Kyrka_i_Sverige&oldid=34587006. Läst 24 september 2016. 
  14. ^ ”Adventkyrkan, Uppsala”. Wikipedia. https://sv.wikipedia.org/w/index.php?title=Adventkyrkan,_Uppsala&oldid=31440234. Läst 24 september 2016. 
  15. ^ ”Varför har Jehovas vittnen Rikets salar, och hur byggs de?”. Arkiverad från originalet den 27 augusti 2016. https://web.archive.org/web/20160827173209/https://www.jw.org/sv/publikationer/b%C3%B6cker/jehovas-vilja/rikets-salar/. Läst 24 september 2016. 
  16. ^ ”Församlingsmöten :: Jehovas vittnen”. www.jw.org. Arkiverad från originalet den 10 oktober 2016. https://archive.is/20161010001056/https://www.jw.org/apps/Z_FsPnZGTZNCF. Läst 24 september 2016. 
  17. ^ Uppsala katedralskola. http://www.ne.se/lang/uppsala-katedralskola, Nationalencyklopedin, hämtad 2012-10-01.