Bildhuggaren

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Bildhuggaren
Sculptor
Klicka för större bild.
Lista över stjärnor i Bildhuggaren
Latinskt namn Sculptor
Förkortning Slc
Symbologi Bildhuggare
Rektascension 0 h
Deklination -30°
Area 475 grad²
Huvudstjärnor 4
Bayer/Flamsteedstjärnor 18
Stjärnor med exoplaneter 2
Ljusa stjärnor 0
Stjärnor nära solsystemet 0
Ljusaste stjärnan α Scl (Alfa Sculptoris) (4,31m)
Närmaste stjärnan θ Scl (Theta Sculptoris) (71,1 )
Messierobjekt 0
Närliggande stjärnbilder Valfisken

Vattumannen
Södra fisken
Tranan
Fenix

Ugnen
Synlig vid latituder mellan +48° och −90°
Bäst synlig klockan 21:00 under November (New York).

Bildhuggaren (Sculptorlatin) är en liten och ljussvag stjärnbild bäst synlig från södra halvklotet.
Den konstruerades av Nicolas Louis de Lacaille år 1751-1752 vid sina besök på observatoriet i Kapstaden[1] med planen att fylla ut utrymmet mellan stjärnbilderna Fenix och Valfisken. Ursprungligen kallades stjärnbilden för "l'Atelier du Sculpteur" - Bildhuggarens ateljé - och blev tecknad som ett trebent bord med verktyg.

Stjärnor[redigera | redigera wikitext]

Bildhuggarens stjärnor ser ut som en slumpmässig samling av ljussvaga stjärnor utan likhet med någon figur. Ingen av stjärnorna Alfa, Beta och Gamma lyser starkare än 3:e magnituden medan Delta är av 5:e. Den ljusstarkaste stjärnan, Alfa Sculptoris, är ljussvag på grund av att den ligger långt bort. Alfa Sculptoris är en blå jätte av B-klass på ett avstånd på ca. 670 ljusår från Jorden, är 1 700 gånger ljusare och drygt fem gånger större än vår sol.

Intressanta iakttagelser[redigera | redigera wikitext]

Det Bildhuggaren saknar i ljusstarka stjärnor eller välkänd form uppväger den med ett par intressanta objekt. Själva stjärnbilden ligger i nästan helt rät vinkel mot Vintergatans plan och är rik på ljusstarka galaxer och är hemvist åt Lokala galaxhopens närmaste grannar, nämligen Sculptorgruppen. Sculptorgruppen är en mindre samling av spiralgalaxer ca. 6 miljoner ljusår från Vintergatan. Den största galaxen är NGC 253, även kallad Bildhuggargalaxen. En annan galax i gruppen är ESO 540-030. Söderut finner man NGC 300, en annan spiralgalax som ser svagare ut på grund av att dess ljus är utspritt över en större yta. Andra galaxer att hitta är NGC 55, NGC 613, NGC 7793 samt NGC 288.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Sculptor_(constellation) (Författarförteckning/historik fram till 26 december 2008 05:05:05).

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

  • H.F. Ullman (2008). Astronomica, Millennium Hopuse Pty Ltd, Australia. ISBN 978-3-8331-4371-7. Pica Digital Pte Ltd, Singapore.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.ianridpath.com/startales/sculptor.htm

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]