Cassiopeja

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Cassiopeja
Cassiopeia
Klicka för större bild.
Lista över stjärnor i Cassiopeja
Latinskt namn Cassiopeia
Förkortning Cas
Symbologi Kassiopeia
Rektascension 1 h
Deklination +60°
Area 598 grad² (25)
Huvudstjärnor 5
Bayer/Flamsteedstjärnor 53
Stjärnor med exoplaneter 1
Ljusa stjärnor 5
Stjärnor nära solsystemet 3
Ljusaste stjärnan Alfa Cassiopeiae (2,23m)
Närmaste stjärnan Eta Cassiopeiae (19,4 )
Messierobjekt 2
Meteorregn Perseiderna
Närliggande stjärnbilder Giraffen


Cepheus
Ödlan
Andromeda

Perseus
Synlig vid latituder mellan +90° och −20°
Bäst synlig klockan 21:00 under november.
För den mytologiska Cassiopeja, Kassiopeia

Cassiopeja (Cassiopeialatin) är en stjärnbildnorra stjärnhimlen, där stjärnorna bildar något som liknar ett W. Cassiopeja är cirkumpolär sett från Sverige.[1][2] Den var en av de 48 konstellationerna, som listades av den antike astronomen Ptolemaios i sitt samlingsverk Almagest. Den är nu en av de 88 moderna stjärnbilderna som erkänns av den Internationella Astronomiska Unionen .[3]

Objekt i stjärnbilden[redigera | redigera wikitext]

Stjärnor[redigera | redigera wikitext]

Cassiopeja är lätt att känna igen på sin tydliga W-form, en asterism som bildas av fem ljusstarka stjärnor. Från vänster till höger: Epsilon, Delta, Gamma, Alfa och Beta Cassiopeiae.[3][4]

 • Schedar eller Shedir – Alfa Cassiopeiae är en orange jättestjärna med magnitud 2,20. Den misstänks variera något i ljusstyrka.
 • Caph – Beta Cassiopeiae är en Delta Scuti-variabel. Bland dessa är den näst ljusstarkast, efter Altair i Örnens stjärnbild. Dess genomsnittliga magnitud är 2,27. Caph är ett arabiskt namn och stjärnan har fler arabiska namn: al-Sanam al-Nakah och al-Kaff al-Khadib.
 • Gamma Cassiopeiae är för närvarande den ljusstarkaste stjärnan, en eruptiv variabel, som är prototypstjärna för Gamma Cassiopeiae-variabler. Dessa varierar oregelbundet i ljusstyrka. Gamma Cassiopeiae varierar mellan 2,20 och 3,40 och befinner sig för närvarande i sin ljusaste fas. På kinesiska heter stjärna Tsih, vilket betyder “piskan.” Den har också fått smeknamnet Navi, av den amerikanske astronauten Virgil Ivan Grissom. Navi är Ivan baklänges. Stjärnan användes som referenspunkt vid astronauternas navigation.
 • Ruchbah – Delta Cassiopeiae är en förmörkelsevariabel som varierar i ljusstyrka 2,68 – 2,74. Den kallas också Ksora.
 • Segin – Epsilon Cassiopeiae blåvit jättestjärna med magnitud 3,34
 • Achird – Eta Cassiopeiae ligger endast 19,4 ljusår bort och är av magnitud 3,45
 • Zeta Cassiopeiae har magnitud 3,67
 • Rho Cassiopeiae är en gul hyperjätte, en av endast sju kända stjärnor i Vintergatan av den typen. Den tillhör också en av de mest luminösa stjärnorna och är synlig för blotta ögat trots att avståndet är cirka 11650 ljusår. Den har absolut magnitud -7,5 och är därmed en halv miljon gånger ljusare än solen. Den skenbara ljusstyrkan varierar mellan 4,1 och 6,2.
NGC 281

Andra objekt[redigera | redigera wikitext]

Det finns en hel del intressanta objekt i Cassiopeja. Här är några exempel.[4][3]

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Cassiopeja är också det svenska landskapet Skånes landskapsstjärnbild.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Ian Ridpath och Wil Tirion (2007). Stars and Planets Guide. Princeton University Press, Princeton. ISBN 978-0-00-725120-9 
 2. ^ ”De nutida stjärnbilderna”. Naturhistoriska Riksmuseet. http://www.nrm.se/faktaomnaturenochrymden/rymden/denutidastjarnbilderna.2277.html. Läst 24 januari 2014. 
 3. ^ [a b c] ”Cassiopeia Constellation”. http://www.constellation-guide.com/constellation-list/cassiopeia-constellation/. Läst 24 januari 2014. 
 4. ^ [a b] Astronomica – Galaxer – planeter – stjärnor – stjärnbilder – rymdforskning. Tandem Verlag GmbH (svensk utgåva). 2007. ISBN 978-3-8331-4371-7 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]