Lejonet (stjärnbild)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Lejon (olika betydelser).
Lejonet
Leo
Klicka för större bild.
Lista över stjärnor i Lejonet
Latinskt namn Leo
Förkortning Leo
Symbologi Lejon
Rektascension 11 h
Deklination 15°
Area 947 grad² (12:e största)
Huvudstjärnor 9
Bayer/Flamsteedstjärnor 92
Stjärnor med exoplaneter 7
Ljusa stjärnor 3
Stjärnor nära solsystemet 3
Ljusaste stjärnan α Leo (Regulus) (1.4m)
Närmaste stjärnan Wolf 359 (7.78 )
Messierobjekt 5
Meteorregn Leoniderna
Närliggande stjärnbilder Lilla björnen

Kräftan
Lilla lejonet
Lodjuret
Vattenormen
Sextanten
Bägaren
Jungfrun

Berenikes hår
Synlig vid latituder mellan +90° och −65°
Bäst synlig klockan 21:00 under April (New York).
Leo.png
Lejonet (Leo).

Lejonet (Leolatin och Leonis i genitiv) är en stjärnbildekliptikan, så att den ofta passeras av planeter. Lejonet ligger mellan Kräftan i medurs riktning och Jungfrun moturs. Norr om Lejonet ligger Lilla Lejonets stjärnbild. Söder därom ligger Sextanten och Bägaren. Lejonet var en av de 48 konstellationerna som listades av astronomen Klaudios Ptolemaios i hans samlingsverk Almagest.

Objekt[redigera | redigera wikitext]

Stjärnbilden innehåller många ljusstarka stjärnor, bl.a. Regulus (Alfa Leonis), lejonets hjärta; Denebola (Beta Leonis) och Algieba (Gamma Leonis). Dessutom har också ljussvagare stjärnor namngetts: Delta Leonis (Zosma); Theta Leonis (Chort); Kappa Leonis (Al Minliar al Asad); Lambda Leonis (Alterf) och Omikron Leonis (Subra).

Regulus, Eta Leonis och Gamma Leonis bildar tillsammans med de ljussvagare Zeta Leonis (Adhafera), My Leonis (Ras Elased Borealis) och Epsilon Leonis (Ras Elased Australis) en asterism som kallas 'Skäran'. Dessa stjärnor motsvarar lejonets huvud och man.

Berenikes hår var ursprungligen tofsen på lejonets svans innan Ptolemaios III Euergetes bröt ut den och skapade den nya stjärnbilden.

Stjärnan Wolf 359, en av de närmsta stjärnorna (7.7 ljusår), finns i Lejonet. Där finns även Gliese 436, en ljussvag stjärna på 33 ljusårs avstånd, som omkretsas av en av de minsta exoplaneter som hittills upptäckts. [1]

Historik[redigera | redigera wikitext]

Hevelius teckning av Lejonet, 1690.

Stjärnbildens namn har förklarats med att när solen befann sig bland dess stjärnor i mitten av sommaren lämnade öknens lejon sina vanliga jaktställen och kom till Nilens stränder, där komma undan värmen och svalka sig i vattnen från Nilens regelbundna översvämningar.[källa behövs] Plinius den äldre skrev att egyptierna dyrkade stjärnorna i Lejonet eftersom Nilens vatten steg när solen inträdde i stjärnbilden.[källa behövs] Sfinxen sägs ha huggits med Lejonets skepnad samt med den närbelägna Jungfruns huvud, men egyptologer hävdar att sfinxens huvud är en avbildning av en tidig kung, eller guden Harmachis.[källa behövs]

Lejonets stjärnbild kan ses i en ristning på väggarna i Ramesseum i Thebe. Den egyptiska stjärnbilden var dock bara en del av den moderna astronomiska: i de tidigaste skildringarna såg stjärnbilden ut som en kniv.

Den astrologiska symbolen Leo.svg har påståtts avbilda djurets man, men det kan också vara djurets svans. International Dictionary hävdar å sin sida att symbolen är en förvanskning av den första bokstaven i Λεων (Leon).

Mytologi[redigera | redigera wikitext]

I den grekiska mytologin förknippades stjärnbilden med det nemeiska lejonet som dödades av Herakles under en av hans tolv stordåd, och därefter placerades i himlen.

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Lejonet är Hälsinglands landskapsstjärnbild.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Den ursprungliga texten, eller delar av texten, till denna artikel kommer från artikeln Lejonet