Målaren

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För yrket, se målare. För den svenska filmen, se Målaren (film)
Målaren
Pictor
Klicka för större bild.
Lista över stjärnor i Målaren
Latinskt namn Pictor
Förkortning Pic
Symbologi Staffli
Rektascension 6 h
Deklination −43 ~ −64°°
Area 247 grad²
Huvudstjärnor 3
Bayer/Flamsteedstjärnor 15
Stjärnor med exoplaneter 2
Ljusa stjärnor 0
Stjärnor nära solsystemet 2
Ljusaste stjärnan α Pic (Alfa Pictoris) (3.30m)
Närmaste stjärnan Kapteyns stjärna (12.78 )
Messierobjekt 0
Meteorregn 0
Närliggande stjärnbilder Gravstickeln

Kölen (stjärnbild)
Duvan
Svärdfisken
Akterskeppet

Flygfisken
Synlig vid latituder mellan +26° och −90°
Bäst synlig klockan 21:00 under Januari (New York).

Målaren (Pictorlatin) är en stjärnbild synbar enbart på södra stjärnhimlen. Den konstruerades av Nicolas Louis de Lacaille år 1751-1752 vid sina besök på observatoriet i Kapstaden.[1] Ursprungligen kallades stjärnbilden "Le Chevalet et la Palette" - Staffliet och paletten. På senare tid moderniserades stjärnbildens namn till Målaren.

Stjärnor[redigera | redigera wikitext]

Målarens ljusstarkaste stjärna, Alfa Pictoris, av 3:e magnitud, är en underjätte av A-klass som ligger ca 100 ljusår ifrån Jorden och är ca 35 gånger ljusstarkare än vår sol och ungefär dubbelt så stor.

Beta Pictoris uppvisar ett överskott av infraröd strålning jämfört med normala stjärnor i dess klass och detaljerade observationer har avslöjat en stor skiva runt stjärnan som tros vara en protoplanetär skiva. Detta antyder på närvaron av ett massivt objekt, möjligtvis en brun dvärg eller en planet, som kretsar runt stjärnan och orsakar förvrängningen i skivan. Förekomsten av ett sådant objekt har dock inte bekräftats.[2] Nyligen har man upptäckt att skivans yttre regioner är förvridna vilket antyder existensen av åtminstone två stora kretsande planeter.

De flesta av stjärnorna i Målarens stjärnbild kretsar åt samma håll men undantag finns - Kapteyns stjärna. Stjärnan upptäcktes av Jacobus Kapteyn år 1897[3] och anses vara speciell då den rör sig i motsatt riktning mot alla stjärnor i solens grannskap så färdas den snabbt över himlavalvet och tillryggalägger en måndiameter på ca 200 år vilket är den näst största faktiska rörelsen hos någon stjärnar.[4]

Intressanta iakttagelser[redigera | redigera wikitext]

Målaren erbjuder inte några stjärnhopar eller nebulosor utan har bara små och ljussvaga galaxer i sig. De mest intressanta anses vara NGC 1705 och NGC 1803 som är de ljusstarkaste och Dunlop 21 är ett stjärnpar av 5:e och 6:e magnitud.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Pictor (Författarförteckning/historik fram till 26 december 2008 05:05:05).

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Ian Ridpath. Ian Ridpath's Star Tales - Pictor : The painter's easel. Läst 2009-04-20.
  2. ^ http://www.extrasolar.net/planettour.asp?StarCatId=&PlanetId=58
  3. ^ http://www.solstation.com/stars/kapteyns.htm
  4. ^ * H.F. Ullman (2008). Astronomica, s.430, Millennium Hopuse Pty Ltd, Australia. ISBN 978-3-8331-4371-7. Pica Digital Pte Ltd, Singapore.