Socialdemokrater för tro och solidaritet

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Broderskapsrörelsen)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Socialdemokrater för tro och solidaritet
Grundad1929
TypReligiös sidoorganisation till Sveriges socialdemokratiska arbetareparti
Officiella språkSvenska

Socialdemokrater för tro och solidaritet, är en av de svenska socialdemokraternas fem sidoorganisationer, tillsammans med SSU, Socialdemokratiska Studentförbundet, S-kvinnor och HBT-socialdemokrater Sverige.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Förbundet Sveriges Kristna Socialdemokraters Förbund (SKSF) bildades 1929, men den första klubben uppstod i Örebro redan 1924.

Rörelsen, som tidigare även kallades Broderskapsrörelsen, har under åren arbetat som en radikal kraft inom både arbetarrörelsen och kristna samfund.[källa behövs] Förbundet är idag organiserade i 26 distrikt och ett hundratal lokalgrupper över landet. Sedan framför allt 1960-talet samarbetar rörelsen med olika freds- och biståndsorganisationer genom en fond för internationella projekt, kallad Broderskapsfonden. I slutet av 1990-talet knöts kontakter med bl a Sveriges muslimska råd, med vilka de haft och har ett utvecklande samarbete.

2011 bytte organisationen namn till sitt nuvarande, Socialdemokrater för Tro och Solidaritet, för att spegla att organisationens tid som en rent kristen rörelse är slut och man nu "är en rörelse för socialdemokrater av olika religiös tro".[1]

Mottot har under flera decennier varit bibelordet ”Bär varandras bördor” och från 2004 fram till namnbytet användes även bibelordet ”Bli ordets görare, inte bara dess hörare” (ur Jakobs brev 1:22). Idag beskriver rörelsen sig med orden: "Socialdemokrater för tro och solidaritet glöder för fred, frihet och rättvisa. Vi vårdar solidariteten och slåss mot orättvisorna, gärna tillsammans med dig. Vi vill bygga en hållbar värld där alla behövs, alla får plats och ingen diskrimineras."

Ordförande för Tro och Solidaritet är sedan juni 2015 professorn i statsvetenskap Ulf Bjereld[2]. Vice ordförande är Cecilia Dalman Eek. Förbundssekreterare är sedan 2014 Hans Josefsson.

Även t.ex. EU-parlamentarikern Anna Hedh, socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin och energiminister Ibrahim Baylan är medlemmar.

Profilering[redigera | redigera wikitext]

Broderskapsrörelsen har särskilt profilerat sig i frågor som rör fred och nedrustning, bistånd, mänskliga rättigheter, flykting-, migrations- och asylfrågor, miljöfrågor (med bland andra Stefan Edman som mer känd företrädare) och Mellanöstern, särskilt Israel och Palestina-konflikten. Man har också profilerat sig i antirasism-, minoritets- och hbt-frågor.

Tro&solidaritetsbloggen[redigera | redigera wikitext]

Bloggen Kristen vänster lanserades i februari 2009. I mars 2013 bytte den namn till Tro&solidaritetsbloggen, för att återspegla förbundets nya inriktning på troende socialdemokrater ur alla trosuppfattningar. Bloggen är ett forum för förbundet och dess politik.[3]

Tidigare och nuvarande ordförande[redigera | redigera wikitext]

Tro och Solidaritet i riksdagen[redigera | redigera wikitext]

Socialdemokraterna har ett tjugotal riksdagsledamöter som är medlemmar i Tro och solidaritet. Gruppledare för Tro och Solidaritet i riksdagen är Thomas Strand, Vaggeryd (Jönköpings län).

Bistånd[redigera | redigera wikitext]

Rörelsen samlar in bidrag till Broderskapsfonden för att förmedla bistånd till flera utvecklingsländer och samarbetar där med Sida. Just nu går stöd framför allt till Palestina och religionsdialog på det delade Cypern.

Andra samarbetsorganisationer[redigera | redigera wikitext]

Och en lång rad andra organisationer, kyrkor och samfund.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Socialdemokrater för Tro och Solidaritet, nytt namn på förbundet”. 18 juni 2011. http://www.socialdemokraterna.se/Webben-for-alla/Arbetarrorelsen/Sveriges-Kristna-Socialdemokrater---Broderskapsrorelsen/Kongress-2011/Kongresshandlingar/Socialdemokrater-for-Tro-och-Solidaritet-nytt-namn-pa-forbundet/. Läst 21 juni 2011. 
  2. ^ ”Ulf Bjereld nu vald till ny ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet - www.socialdemokraterna.se”. www.socialdemokraterna.se. http://www.socialdemokraterna.se/Webben-for-alla/Arbetarrorelsen/trosolidaritet/Media/Nyhetsarkiv-jan-2009-dec-2011/Ulf-Bjereld-nu-vald-till-ny-ordforande-for-Socialdemokrater-for-tro-och-solidaritet/. Läst 15 juni 2015. 
  3. ^ ”Tro&solidaritetsbloggen”. blogg.trosolidaritet.se. http://blogg.trosolidaritet.se/. Läst 27 april 2019. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]