Förortssvenska

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Rinkeby nämns som en källa till många förortssvenska ord

Förortssvenska (även rinkebysvenska, rosengårdssvenska, shobresvenska, blattesvenska eller miljonsvenska) är en sammanfattande benämning på sociolekter som talas i vissa svenska invandrartäta områden, särskilt i eller utanför större städer.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Förortssvenska används främst i invandrartäta förorter, men förekommer hos talare både med och utan invandrarbakgrund. Talet karakteriseras ibland som "stötigt" eller staccatoartat, vilket kan bero på en försiktighet hos de talande med att använda mälardalska eller sydsvenska diftonger, på en tendens att förlänga korta vokaler och förkorta de långa, på svårigheter med svenskans satsmelodi och sannolikt också på tydligare ordgränspausering än i ledig annan svenska.

Det finns även vissa syntaktiska skillnader, som till exempel att rak ordföljd vanligtvis används efter inledande bisatser, istället för omvänd ordföljd, som är bruklig i standardsvenskan, men sällsynt i många andra språk. Typiskt är också färre och mera distinkta allofoner för /r/- och sje-ljud, [r ~ ʀ, x ~ χ] ("arabiska ljud"), vilket gör skillnaden mot vardaglig standardsvenska tydlig.

Exempel på förortssvenska ord och uttryck[redigera | redigera wikitext]

I trettonde upplagan av Svenska Akademiens ordlista har man tagit med två ord som uppstått i förortssvenskan, keff ('dålig') och guss ('tjej').[1]

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Benämningen shobresvenska bygger på hälsningsfrasen "shoo bre" (arabiska/serbiska[2]), men sociolekten brukar också kallas miljonsvenska och rinkebystockholmska. Språkrådet rekommenderar[3] benämningen shobresvenska, efter shoo bre som betyder "Hej, bror", men används också i betydelsen "hej". En neutral definition som används av språkvetare är "multietniskt ungdomsspråk".

Verk som delvis är på förortssvenska[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Hajp, keff och guss nytillskott i ordlista”. 24 september 2005. http://www.svd.se/dynamiskt/kultur/did_10615105.asp. Läst 23 juni 2008. 
  2. ^ ”Wikidot slanglexikon”. http://sv-slang.wikidot.com/invandrarsvenska. 
  3. ^ ”Månadens ord 2004”. http://www.spraknamnden.se/fragor/arkiv_ord_04.htm#shobresvenska. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]