Finländska köket

Från Wikipedia
Karelsk pirog.
Kalakukko.
Memma.
Kaffeost med hjortronsylt.
Laxsoppa.

Det finländska köket kan delas upp i två delar, finska köket och finlandssvenska köket. Eftersom Finland är ett land med två kulturella språkgrupper, finska och svenska, så är även matkulturen något varierande.

Finska respektive finlandssvenska köket

Finska köket

Det finska köket är matkulturen hos den finskspråkiga befolkningen i Finland. Det finska köket är tämligen varierat, men karaktäriseras framför allt av fisk, som siklöja, sill, lake och nejonögon. Ox- och kalvkött, fläsk och får är allt lika vanligt förekommande, och rätten karelsk stek förenar dem i en gryta. Två typiskt finska rätter som kombinerar fisk med kött är kalakukko och forshmak. I norra Finland är ren vanlig vardagsmat; bland annat rökta rentungor, torkat renkött och renköttskorv (poromakkara). I varmare regioner, såsom landskapet Tavastland, förekommer odlingar och därmed är grönsakslådor, serverat med lever eller strömming, ett vanligt inslag. Som snabbmat är köttpirog populär. Mjölkprodukter används i stort sett som i Sverige, med mjölk till gröt och matlagning, och yoghurt eller långfil som mellanmål/efterrätt. Till påsk är memma en klassisk rätt. Den finska matkulturen har även influenser från både svensk och rysk matkultur.

Finlandssvenska köket

Finlandssvenska köket är matkulturen hos den svenskspråkiga befolkningen i Finland. Den finlandssvenska matkulturen och -sederna skiljer sig i viss mån från både den svenska och finska matkulturen. Detta kommer till synes bland annat vid valet av matbröd. Till exempel sötsur limpa har länge ansetts som en unik finlandssvensk brödsort. Bland maträtterna kan nämnas: snålsoppa (ängamat), klimpsoppa på fårkött, korngrynsgröt, kams, potatisgröt, grönkålssoppa, böckling med mera. För den svenska kustbefolkningen i Finland har fisket utgjort en väsentlig näring. Därför har finlandssvenskarna ett otal recept på fiskrätter.

Den finlandssvenska matkulturdagen firas sedan 1992 årligen den 9 oktober. Initiativtagaren var Finlands svenska Marthaförbund.

Exempel på finska rätter och drycker

Det traditionella finska köket delar mycket med de svenska, tyska och ryska köken. Emellertid finns det skillnader i sätten man bereder maten och dryckerna på. Exempelvis är finska rätter oftast mindre söta än svenska, och finnarna använder mycket mindre gräddfil (smetana) än deras ryska grannar. Många traditionella ryska och svenska rätter saknar också någon motsvarighet i det finska köket.

Man bör också notera att den finska termen för "traditionell rätt", perinneruoka, ofta syftar på specialiteter som sällan äts dagligen. Dessa är ofta lokala, förknippade med äldre generationer eller begränsade till en viss högtid (exempelvis memmapåsken) och de flesta äter sällan eller aldrig dessa rätter. Istället för perinneruoka används termen kotiruoka ("hemlagad mat") för den finska husmanskosten. Köttbullar, ärtsoppa och rågbröd är exempel på sådana rätter.

Traditionella rätter

Följande är en lista av typiska traditionella rätter i Finland.

Högtider

  • Memma på påsken
  • Julbord – julrätter som skinka, olika typer av grytor av lever, kålrot och morot, potatissallad, rosolli (rödbets-, morots- och potatissallad)

Källor

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från en annan språkversion av Wikipedia.

Externa länkar