Jungfru Marie himmelsfärd

Från Wikipedia
Version från den 7 februari 2016 kl. 16.23 av Romulus74 (Diskussion | Bidrag) (Tar bort flagga som inte är en flagga, replaced: The Earth seen from Apollo 17.jpg → med AWB)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Jungfru Marie himmelsfärd
Tizian 041.jpg
Jungfru Marie himmelsfärd, målning av Tizian (1516–1518), Frarikyrkan i Venedig
TypKristen högtid
Datum15 augusti
Geografi och firareKristna, Hela världen
PeriodGammal tradition
AnledningJungfru Maria togs upp till himlen med kropp och själ

Jungfru Marie himmelsfärd,[1] även kallad Jungfru Marias upptagning i himmelen, latin Assumptio Mariae, är en förpliktigad helgdag inom Romersk-katolska kyrkan, och firas den 15 augusti. Dagen är helgdag i bl.a. Litauen.

Enligt en tidig katolsk och ortodox uppfattning har Jungfru Maria tagits upp till himlen med kropp och själ; detta firas i både öst- och västkyrkan den 15 augusti, men blev en romersk-katolsk dogm först 1950 då Pius XII uttalade sig ex cathedra i och med den apostoliska konstitutionen Munificentissimus Deus. Inom ortodoxa kyrkan kallas högtiden Marie avsomnande.

Med hänvisning till att Jungfru Marie himmelsfärd saknar belägg i Bibeln lärs inte detta i vissa protestantiska kyrkor. I evangelisk-luthersk tradition finns dock stöd för läran bland annat i Augsburgska bekännelsens apologi, där det medges att Maria ber för kyrkan.[2]

Se även

Referenser

Noter

  1. ^ Frithiof Dahlby och Lars Åke Lundberg: Nya kyrkokalendern, Verbum Förlag AB, 1983, ISBN 9152602974
  2. ^ Augsburgska bekännelsens apologi, artikel XXI.