New York World's Fair 1939

Från Wikipedia
(Omdirigerad från New York World’s Fair 1939)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Trylon och Perisphere.
Utställningsbyggnaden för Ford.
Raymond Loewys strömlinjelokomotiv PRR S1.
Gatukorsning vid utställningen Futurama, designad av Norman Bel Geddes.
Interiör, Sveriges paviljong.

New York World’s Fair 1939 var en världsutställning som ägde rum 30 april 1939 – 31 oktober 1940 i Flushing Meadows–Corona Park i New York. Utställningens motto var The World of Tomorrow.

Utställningens byggnader[redigera | redigera wikitext]

I april 1939, ett halvt år innan utbrottet av andra världskriget, visade USA upp sin egen designmedvetenhet i 1939 New York World’s Fair. Utställningen var uppdelat i sju zoner; transport, kommunikation, livsmedel, samhällsstyre, produktion, hälsa och vetenskap. Zonerna eller temaområdena var ordnade utefter avenyer och med utsikter utgående från två centrala byggnader, som blev symbol för utställningen. Den ena var den klotrunda “Perisphere”, den andra en spetsformad, drygt 60 meter hög byggnad, kallad ”Trylon”; deras arkitekter var Wallace Harrison och J. André Fouilhoux.

Trylon och Perisphere var vitmålade och utgjorde grunden för en färgskala från ljusa till mörka nyanser från utställningens centrala delar mot utkanten. På kvällen belystes utställningens byggnader på ett effektfullt sätt. Iögonfallande var den kupolformade paviljongen med sina ljusränder för United States Steel och General Electrics byggnad som kröntes av en stor ”stålblixt”.[1]

Staden New Yorks paviljong är en unik kvarvarande byggnad, som 1945–50 var platsen för Förenta Nationernas generalförsamling, 1964–65 hyste ännu en världsutställning och sedan 1972 hyser Queens Museum of Art (se artikeln om museet för mer information om byggnaden).

Utställningens budskap[redigera | redigera wikitext]

Utställningens tema var ”Att bygga morgondagens värld” (Building The World of Tomorrow). I denna framtidsvärld spelade den industriella formgivningen en central roll. Ett nytt begrepp föddes; ”industridesign”. Bland utställarna märktes Ford som hade en provbana för bilar och General Motors som bjöd besökaren på en framtidsresa till år 1960. I avdelningen för telekommunikationsföretaget AT&T kunde utvalda besökare ringa gratis över hela USA.

Det vilade mycket science fiction över New York World’s Fair, exempelvis Raymond Loewys futuristiska rymdskepp, som kunde transportera passagerare från New York till London. Loewy presenterade även ett strömlinjeformat lok för Pennsylvania Rail Road Company. Strömlinjeform blev den amerikanska varianten av funktionalismen. Nästan allt skulle vara strömlinjeformat; från ångloket över bilen till pennvässaren.[2] Vid sidan om utställningsbyggnader för de stora amerikanska företagen fanns även paviljonger för bland annat Sovjetunionen, Storbritannien och Turkiet.

Sveriges paviljong[redigera | redigera wikitext]

Sveriges paviljong, som Svenska slöjdföreningen hade ansvar för, hade ritats av arkitekt Sven Markelius och rönte stor uppmärksamhet. Paviljongbyggnaderna grupperades kring en trädgårdsanläggning, även den ritad av Markelius. Det fanns även restaurang och biograf. Ett stort porträtt av Per Albin Hansson mötte besökaren och utställningens tema var demokratins och välfärdens framsteg i Sverige. Utställningspaviljongen blev även en stor personlig framgång för Markelius och gav honom viktiga kontakter för framtiden i USA.[3]

Här fanns även en uppmärksammad heminredning, som visade bland annat ett sportstugerum formgivet och inrett av Elias Svedberg och Astrid Sampe. Bruno Mathsson var representerat med sina kända böjträstolar. Inredningens mjuka former skilde sig markant från USA:s utopiska estetik. Det var här begreppet ”tjugotalsklassicism” (Swedish modern) präglades.[1] Intresset för Sverige och ”Sverige: medelvägen” (Sweden: the Middle Way), där kapitalism och socialism tycks kunna förenas, var betydande.

Utanför Sveriges paviljong fanns också en 2,8 meter hög dalahäst. Dalahästar hade tillverkats sedan 1600-talet, men var vid den här tiden i stort sett okända utanför Dalarna. Utställningen blev ett genombrott för dalahästen som svensk nationalsymbol.[4]

Belysning i paviljongen[redigera | redigera wikitext]

Malmöföretaget Bröderna Malmströms metallvarufabrik fick förtroendet att planera, tillverka och leverera all belysning till den svenska paviljongen.[5] För allmänbelysning i entré, mottagningshallar och loggior användes spegelreflektorer. De monterades på längs väggarna gående ställningar av 3/4” järnrör och belyste väggar och tak. De flesta speglarna var omgivna av plåtreflektorer som liksom rörställningarna vitlackerades. Över Sverigekartan samt över vissa bord hängde olika formade plåtreflektorer i storlek 200–800 mm, samtliga vitlackerade. Över informationsdisken placerades pendlar med klockformade nedtill öppna halvklotformade armaturer av opalöverfångsglas, 250–400 mm i diameter. Dessutom hängde i ena änden av lokalen en pendel med rund sidenklädd glob, 1 m i diameter. Den ena restauranglokalen upplystes av 600 mm globpendlar av opalöverfångsglas, den andra av pendlar med halvklotformade nedtill öppna glas av champagneöverfång, utvändigt försedda med korgflätning. Det roterande smörgåsbordet belystes av 5 st spegelreflektorer, inbyggda i vitlackerade plåtreflektorer och monterades på en cirkelformad rörställning över bordet. Veranda och terrass upplystes av 600 mm globpendlar av opalöverfång. Över en bokdisk placerades 4 st speciellt konstruerade bordlampor. Ute i planteringarna stacks järnställningar ned i jorden för att kunna hänga ett större antal armaturer med glas i form av en japansk lykta utförda dels i champagneöverfång och dels i ljusgrön överfång. Flaggmasten belystes med 3 st strålkastare och ”Sweden”-skylten med 6 st spegelrännor. I butik och kontor monterades KG-armaturer, modell 3611.

Generalkommissarie greve Folke Bernadottes rum, svenska paviljongen, New York World’s Fair, 1939
Generalkommissarie greve Folke Bernadottes rum, svenska paviljongen, New York World’s Fair, 1939.

Slutligen tillverkades specialarmaturer till generalkommissarie greve Folke Bernadottes rum. Takpendelarmaturen, modell nr 958, ritades för ändamålet av arkitekt Carl-Axel Acking och utfördes i blankpolerad mässing. De snedskurna reflektorerna var perforerade vilket gav en särskild effekt när armaturen var tänd. Även golvarmaturen var utförd i blankpolerad mässing med perforerade reflektorer och en pelare i ljuspolerad alm. En bordslampa modell nr 2634 togs också fram. Den var konstruerad för att fästas i bordsbenet och vara ställbar i alla lägen utan skruvanordningar. Bordslampans skärm var vitlackerad och motvikten var blålackerad. Rummets bar fick också en specialarmatur.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Sparke (2000), s.118-119
  2. ^ Sparke (2000), s.120-121
  3. ^ Rudberg (1989), s. 102
  4. ^ ”Världsutställningen 1939”. Grannas A Olsson Hemslöjd. Arkiverad från originalet den 19 januari 2016. https://web.archive.org/web/20160119193559/http://www.grannas.com/mainframe.php?page=1939. Läst 6 mars 2016. 
  5. ^ Malmströms Post, nr 1, 1939, sid 1–3, New York Expo 1939

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]