Opinionsundersökningar inför riksdagsvalet i Sverige 2006

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Opinionsmätningar inför riksdagsvalet i Sverige 2006 den 17 september utfördes av Demoskop, Sifo, Skop, SCB och TEMO. På valdagen gjorde SVT sin vallokalsundersökning.[1]


Opinionsundersökningar[redigera | redigera wikitext]

Väljarbarometer i september 2006[redigera | redigera wikitext]

Period Opinionsinstitut Borgerliga/Alliansen Rödgröna Övriga Alliansen (M, FP, C, KD) Rödgröna partierna
(S, MP, V)
Blockskillnad Ref.
M FP C KD S MP V SD Övriga
Valet
2006
26,2 % 7,5 % 7,9 % 6,6 % 35,0 % 5,2 % 5,9 % 2,9 % 2,7 % 48,2 % 46,1 % 2,1 % [2]
15 september 2006 Sifo 24,1 % 9,5 % 7,0 % 6,7 % 35,3 % 6,3 % 6,3 % 5,0 % 47,3 % 47,9 % 0,6 % [3]
11 september 2006 Sifo 24,5 % 9,6 % 6,3 % 7,3 % 34,2 % 5,5 % 7,0 % 5,6 % 47,7 % 46,7 % 1 % [3]
9 september 2006 Sifo 24,4 % 9,4 % 5,8 % 7,5 % 34,5 % 6,5 % 7,2 % 4,8 % 47,1 % 48,2 % 1,1 % [3]
7 september 2006 Sifo 26,0 % 7,6 % 6,2 % 7,5 % 35,7 % 5,7 % 7,1 % 4,3 % 47,3 % 48,5 % 1,2 % [3]
7 september 2006 Demoskop 27,2 % 11,3 % 5,9 % 5,5 % 34,0 % 4,1 % 7,5 % 4,4 % 49,9 % 45,6 % 4,3 % [3]
6 september 2006 Sifo 25,7 % 8,6 % 6,0 % 7,1 % 34,9 % 5,9 % 7,3 % 4,4 % 47,4 % 48,1 % 0,7 % [3]
6 september 2006 Skop 23,3 % 11,3 % 6,6 % 7,4 % 33,1 % 5,8 % 7,2 % 4,3 % 48,6 % 46,1 % 2,5 % [3]
5 september 2006 Sifo 25,4 % 9,3 % 6,8 % 6,7 % 34,2 % 5,2 % 7,7 % 4,8 % 48,2 % 47,1 % 1,1 % [3]
Januari 2006 TEMO 30,9 % 10,0 % 5,6 % 4,4 % 34,3 % 4,8 % 6,2 % 3,8 % 50,9 % 45,3 % 5,6 % [4]
December 2005 TEMO 30,3 % 10,4 % 6,2 % 4,9 % 34,5 % 5,2 % 5,2 % 3,3 % 51,8 % 44,9 % 6,9 % [4]
Valet
2002
15,3 % 13,4 % 6,2 % 9,1 % 39,9 % 4,6 % 8,4 % 3,1 % 44 % 52,9 % 8,9 % [5]


Väljarbarometer i januari 2006[redigera | redigera wikitext]

Redan i TEMOs (numera Synovate) opinionsundersökning i januari 2006 med nio månader kvar till valet såg det ut som att socialdemokraterna kunde se fram mot sitt sämsta valresultat någonsin, medan moderaterna kunde göra sitt bästa val sedan 1928.[4]

Väljarbarometer i november 2005[redigera | redigera wikitext]

Statistiska centralbyråns opinionsundersökning gjord i november 2005 visade att de båda politiska blocken i Riksdagen skulle få omkring 46-48 procent av rösterna. Övriga partier får tillsammans 5,5 procent och skulle inte få en riksdagsrepresentation, ett öde som även Miljöpartiet riskerar att dela. Enligt undersökningen är såväl tillbakagången för de borgerliga partierna och ökningen för övriga partier sedan SCB:s undersökning i somras, statistiskt säkerställda. Undersökningen gjordes 31/10-21/11 och omfattande nästan 10 000 personer.[6]

Väljarbarometer i februari 2005[redigera | redigera wikitext]

I TEMOs opinionsundersökning publicerad i februari 2005 tangerade Miljöpartiet sitt bästa resultat på fyra år och når 6,8 %, enligt undersökningen framför allt beroende på ökat stöd från kvinnliga väljare som i förra valet röstade på Vänsterpartiet. Av undersökning sluter sig DN till att polariseringen mellan de politiska blocken ökar ytterligare efter att Miljöpartiet nu knutit sig starkare till vänstern. Tidigare har Miljöpartiet inom ramen för Vägval vänster inbjudit kritiska vänsterpartister att ställa upp på Miljöpariets valsedlar och en serie föreläsningar tillsammans med Socialdemokraterna har inletts. Trots att Kristdemokraterna faller till 3 % är ställningen myckjet jämn mellan blocken med 48,5 % för det borgerliga och 48,8 % för det röda blocket.[7]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.svt.se/nyheter/inrikes/svt-s-vallokalsundersokning-detta-ar-valu
  2. ^ <http://www.val.se/val/val2006/slutresultat/R/rike/index.html[död länk]>
  3. ^ [a b c d e f g h] Samtliga väljarbarometrar (Sifo, Demoskop, Skop) Arkiverad 13 september 2006 hämtat från the Wayback Machine.
  4. ^ [a b c] Stadigt försprång för de borgerliga, Dagens Nyheter, Henrik Brors, 27 januari 2006
  5. ^ http://www.val.se/val/val_02/slutresultat/00R/00.html
  6. ^ Jämnt mellan de politiska blocken, Svenska Dagbladet, 15 december 2005
  7. ^ Miljöpartiet vinnare i ny väljarbarometer, Dagens nyheter, Henrik Brors, 26 februari 2005

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]