Användare:Joshua06

Denna användare är man och tycker det är helt okej att benämnas "han/honom".
Från Wikipedia
Välkommen till Joshua06
– en av de 911 402 användare som använder en fri encyklopedi som alla kan redigera.
Idag är det lördag den 1 juni 2024.
Just nu finns det 2 586 058 artiklar på svenska.
sv Den här användaren har svenska som modersmål.
en-3 This user is able to contribute with an advanced level of English.
de-1 Dieser Benutzer hat grundlegende Deutschkenntnisse.
th-1 ผู้ใช้คนนี้สามารถใช้ภาษาไทย ได้ในระดับพื้นฐาน.


Vem är Joshua06?[redigera | redigera wikitext]

Det är här Joshua, född 2006

Hejsan, På Wikipedia kallar jag mig för Joshua06 (diskussionbidrag (raderade) • loggar (om) • stats), min signatur är dock endast Joshua. Mina redigeringar är för det mesta relaterade till flyg, militär(nutids)historia, media, teknik och sport. Jag finns även på engelskspråkiga Wikipedia samt på Wikimedia Commons. En lista över alla kategorier jag har skapat på svenskspråkiga Wikipedia kan man se här. En logg över mina patrulleringar samt sidflyttar på svenskspråkiga Wikipedia återfinns här.

Vad gör då Joshua06 på Wikipedia?[redigera | redigera wikitext]

En anledning är på grund av mitt stora intresse av militärhistoria och militaria. Militärhistoria är på många sätt intressant i sig. Tycker den speglar vårt samhälle och kulturarv på ett magiskt sätt, med dess byggnader, struktur och dess påverkan på samhället. Allt var ju en gång i tiden Totalförsvaret, där allt från att pappas bil var krigsplacerad, cykelförrådet i källaren egentligen var ett skyddsrum, Bonde Larssons lada var mobiliseringsplats för ett skyttekompani och tätorten Boden var ett skyddsobjekt fram till 1997. Och allt stod det "made in Sweden" på, bara för att vi skulle vara så självförsörjande som möjligt. Tillsammans bildade allt ett totalförsvar på nästan 1.000.000 män och kvinnor i ett land som idag har över 10.000.000 invånare. Fascinerande eller skrämmande, ja det är ju upp till var och en att bilda sig en uppfattning om, men det var ju så det såg ut för oss då. Annars skulle vi inte ha den välfärd och det samhälle vi idag har. Och för att nämna några ledande företag som Volvo, Ericsson, Saab eller Atlas Copco, och tidigare svenska Bofors, Kockums och Hägglunds, från lilla pytte landet Sverige. Dessa företag skulle med stor sannolikhet inte existerat om det inte vore för Totalförsvaret. Vi skulle inte heller haft den infrastruktur med flygplatser som idag har, då majoriteten av dagens svenska flygplatser är före detta militära flygplatser. Sen att Sverige varit ett av världens militariserade länder, i still med Nordkorea, är det inte många som vet eller tänker på.

Tycker dock att det finns för lite lättåtkomlig och relevant fakta på internet om hur det svenska försvaret verkat och sett ut under 1900-talet och fram till idag. Någon som borde kunna beskriva det bättre är www.forsvarsmakten.se, men dess motsvarighet i Finland www.forsvarsmakten.fi beskriver dess historia på ett mycket klart bättre och intressantare sätt. Vad denna skillnad beror på överlämnar jag till var och en att tänka på, då det antagligen inte finns ett givet svar.

Sedan jag registrerade mig våren 2008, har jag haft ett stort mål för mig varit att utöka och skapa artiklar, om vilka militära förband och enheter som funnits i Sverige. Att fördjupa mig i hur de verkat eller vilka uppgifter dom haft eller har överlämnar jag till andra samt andra forum. Det intressanta för min del är vägen från försvarsbeslutet 1925 till försvarsbeslutet 2004. Det vill säga uppbyggnad och senare en reducering av det militära försvaret med cirka 90%, något som det inte pratas eller diskuteras så mycket om (Vill dock bjuda på en länk till den intresserade, Hela historien om försvarets nedgång och fall av Wilhelm Agrell alternativt Försvarspolitik - synpunkter och mål av Wilhelm Agrell). Men för att inte alla dessa enheter som funnits ska falla i glömska vill jag återge dom här på Wikipedia så långt dessa är relevanta för ett uppslagsverk. Ser det även intressant i den del av förändringen som Försvarsmakten nu står inför, dvs växer organisatoriskt för första gången sedan 1940-talet.

Dock så vill jag framhålla en viktig sak, att trots mitt intresse, samt att jag i viss mån är en enfrågeanvändare, så försöker jag så gott det går att hålla mig neutral i mina ord och vinklingar i artiklar som jag bidrar i. Vilket ibland kan resultera i korthuggna meningar. Allt för att inte på grund av blindhet lägga in en egen värdering i texten.

Under min tid aktiva tid på Wikipedia har jag mött användare som har haft olika kopplingar till olika former av intresseföreningar/försvarsföreningar, men även diskuterat med informationschefer/kommunikationsdirektörer från statliga myndigheter. Tyvärr så är den typen av användare här för just sitt intresseområde, samt inte direkt så långvariga i sitt engagemang på Wikipedia. Utan försvinner tyvärr när dom anser/tycker/argumenterat för att få igenom sina tankar och förslag. Jag själv är inte här i form av någon medlem ur någon intresseförening eller så. Utan allt som skrivs är ur min vinkling och på grund av mitt intresse, inget annat!!

En annan sak som jag märkt och även blir glad åt, är att artiklar från Wikipedia saxas direkt in i böcker, tidningar och webbsidor. Bland annat har författare till olika militärhistoriska verk, kopierat stycken direkt från Wikipedia, utan någon större omarbetning. Vidare använder sig även tidningen Soldat & Teknik av Wikipedia till sina artiklar. Vilket tyvärr lett till att jag slutat prenumerera på den tidningen. Då t.ex. en artikel om Skånska flygflottiljen eller Saab 29 Tunnan i tidningen inte är direkt omarbetad, utan kommer direkt ifrån Wikipedia. Jag tycker det är givetvis kul att media använder sig av de artiklar jag skriver eller bidrar till. Då jag ser det som ett erkännande på kvalitén och trovärdigheten. Vad jag är mindre smickrad över är att media inte uppger att källan just är Wikipedia. Något som jag ibland påtalar för den ansvarige utgivaren, eller ansvarig person för en webbsida. Vilket bland annat lett till att ansvarige utgivare mutat mig med årsprenumerationer.

10 år som blev 15 år på Wikipedia[redigera | redigera wikitext]

Den här stolta användaren har varit aktiv på svenskspråkiga Wikipedia i mer än tio år, något som inträffade den 29 maj 2018. Så ja, så enkelt kan man sammanfatta det, vidare får jag nog säga att det är lika kul nu, som när jag nu för över 15 år sedan hittade hit.

Citat[redigera | redigera wikitext]

I jakten på källor i böcker och på webbsidor har jag funnit nedan citat, vilka jag tycker ger en bra bild om mitt arbete på Wikipedia. Och som en förklaring till det sista citatet, det handlar för mig om att angripa problemet på ett konstruktivt sätt och kan återkopplat till det första citatet.

Om man är rädd för faktafel och andra fel kommer det inte att bli någon bok alls, det är bättre att skriva och justera, än att inte skriva alls!
– Mikael Forslund, författare
–Var dig själv. Och ställ inte andra krav på andra än vad du kan leva upp till själv. Det är helt vitalt!
– Sverker Göranson, f.d Överbefälhavare
–Om du inte vet vad du ska göra – anfall!
– Ingvar Klang, överste av 1. graden

Mina Wikipedia projekt[redigera | redigera wikitext]

Mina bidrag[redigera | redigera wikitext]

  • Efter att jag skapat en artikel är jag väldigt tacksam för kritik eller bara någon annans ögon som rättar det jag missat.
  • Skulle du ha ett önskemål om någon artikel med militäranknytning eller helt enkelt saknar källor eller har luckor i din artikel, hojta till så får vi se om det är något jag kan hjälpa till med. Sitter på en hel del litteratur.
  • Och till sist är det något jag skrivit om, som du stör dig på, anser felaktig, skriven på felaktiga grunder eller bara vill diskutera den med mig? Tveka då inte på att ge dig in på min användardiskussion, så får vi diskutera där  :) För tänker inte och vill inte starta ett redigeringskrig, blir bara tröttsamt och slöseri med energi...även fast det dyker upp saker som andra användare redigerar som jag kan irritera mig på (är bara mänsklig).

Mina projekt[redigera | redigera wikitext]

Mina projekt berör som jag ovan beskrev den svenska Krigsmakten/Försvarsmakten samt Krigsmateriel. Vilket är mitt störta och återkommande projekt här. Där jag gått igenom samtliga artiklar som handlar om ett svenskt militärförband. Med att utforma samtliga, så de har samma uppbyggnad och utformning. Flertalet av artiklarna har jag även illustrerat med hjälp av egentagna bilder eller andra fria illustrationer. Sommaren 2014 resulterade mitt arbete med att jag av Riggwelter blev tilldelad "den gyllene pusselbiten". Något som gjorde mig riktigt glad, och fick mig känna uppskattad över det arbete jag lägger och lagt ner. Något annat som får mig känna uppskattning över mitt arbete, är när jag finner webbsidor eller böcker som återger det jag skapat på Wikipedia. Och dom börjar bli många nu. Böcker och webbsidor, länkar eller kopierar texter. Och det gör mig glad, samt ett kvitto på att jag gör ett bra jobb.

Utöver dessa ämnen så intresserar jag mig även över som Bilindustri, Flygbolag och Flygplatser. Men även ämnen som ingen vill eller drar sig för att skriva om, eller helt enkelt något jag upptäcker saknas på Wikipedia. Inspiration till artiklar finner jag på engelskspråkiga Wikipedia, Google, tidningar, nyheter, litteratur och från min omgivning. Som användare och bidragsgivare är jag inte den som är ute efter att skapa den perfekta artikeln, som blir artikel nummer 3.000.000, eller på något annat sätt hamnar i rampljuset på förstasidan här på Wikipedia. Utan mer artiklar som kan komplettera andra, samt ämnen som gemene man/kvinna finner i en nyhetsartiklar och sedan googlar efter, t.ex. Polisflyget, Försvarets materielverk eller NHL Winter Classic. Kan jag bidra med en artikel som blir läst och uppskattad när den behövs, ja då blir jag nöjd.

Mina referenser[redigera | redigera wikitext]

Så var det det här med referenser. Även om jag precis som alla andra besitter kunskaper inom specifika områden, så anger jag i 9 fall av 10 (ingen är perfekt) vart jag hämtat information från. Vill inte skriva något så det blir så här tokigt :) Läste något intressant på en användaresida, som gav mig en eftertanke på just länken innan, om vad som kan hända när man skriver något utan att ange källor. Så hellre en referens för mycket än en för lite, något som jag även påtalar för andra Wikipedia användare :) För tror då att Wikipedia kommer bli mer accepterad som en trovärdig källa.

Min roll som fadder[redigera | redigera wikitext]

Jag har tidigare varit en av de aktiva faddrar som finns på svenskspråkiga Wikipedia, vilka aktiva faddrar som finns går att finna här Wikipedia:Faddrar. Vad var då mitt syfte och varför lägga denna tid på andra? Ja det det självklara svaret för mig är att jag tycker om att hjälpa andra. Hjälpa till för att det ska bli rätt. Jag hjälper gärna till att utforma en artikel eller bara som stöd för rådgivning i vad som är relevant att finnas här på Wikipedia. D.v.s bara för att det är enkelt att skapa en artikel på Wikipedia, så bör man gå till sig själv och tänka på, vad man själv skulle uppfatta som relevant i ett uppslagsverk i bokform? Så du som ny användare, har du några frågor eller funderingar, ja då är du hjärtligt välkommen att kontakta mig per e-post eller via min diskussionssida så tar vi det där. Den 13 februari 2022 tog jag dock bort mig som fadder, det då man ofta får nonsensfrågor till sig via det nya fadderverktyget, där användaren inte allt för ofta följer upp det jag svarar. Hittar du mig ändå och vill ha hjälp eller frågor om olika ämnen, så hjälper jag gärna till. Men rollen som uttalad fadder får nog ses som historia. Det senaste fadderverktyget gav upphov till en rad konstiga frågor, vilket fick mig att avstå rollen som fadder.

Just nu[redigera | redigera wikitext]

Nedan återger jag min aktivitet på Wikipedia. Detta på grund av två anledningar! Dels på grund av min roll som fadder, men även om jag håller på med ett större projekt. Detta ifall någon får upp många förändringar på sin bevakningslista, och undrar vad jag håller på med. Vidare håller jag på och skapar och sammanställer en lista över flygdivisioner inom Flygvapnet. Fixat

  • Vintern/våren 2022 finns här dagligen. Har inga stora projekt på gång. Utan väljer att förbättra och utöka artiklar med bilder och utökad information. Ett projekt jag lägger lite mer tid på är Försvarsbeslutet 2020 och de förband som återuppsätts. Finns dock fortfarande i regel här inne varje dag och kollar igenom min bevakningslista.
  • Sommaren/hösten 2021 finns här dagligen. Har inga stora projekt på gång, utan väljer att förbättra och utöka artiklar relaterade till försvarsbeslutet 2020. Finns dock fortfarande i regel här inne varje dag och kollar igenom min bevakningslista.
  • Vintern/våren 2021 finns här dagligen. Har inga stora projekt på gång. Utan väljer att förbättra och utöka artiklar med bilder och utökad information. Ett projekt jag lägger lite mer tid på är Försvarsbeslutet 2020 och de förband som återuppsätts. Finns dock fortfarande i regel här inne varje dag och kollar igenom min bevakningslista.
  • Sommaren/hösten 2020 finns här dagligen. Har inga stora projekt på gång. Utan väljer att förbättra och utöka artiklar med bilder och utökad information. Ett projekt jag lägger lite mer tid på framöver är Försvarsbeslutet 2020. Finns dock fortfarande i regel här inne varje dag och kollar igenom min bevakningslista.
  • Vintern/våren 2020 finns här dagligen. Mitt arbete med att omarbeta och källbelägga alla artiklar om svenska militärförband som verkat under 1900-talet är nu klart. Nästa steg är att föra in allt på Wikidata.
  • Sommaren/hösten 2019 finns här här dagligen. Håller fortfarande på och omarbetar och utökar artiklar om svenska militärförband som verkat under 1900-talet. Anser mig nu vara klar. Har under sommaren kompletterat med artiklar om de tidigare försvarsområdena.
  • Vintern/våren 2019 finns här dagligen. Håller fortfarande på och omarbetar och utökar artiklar om svenska militärförband som verkat under 1900-talet.
  • Sommaren/hösten 2018, fortfarande här dagligen. Håller fortfarande på och standardiserar artiklar om svenska militära enheter. Av cirka 600 identifierade artiklar har jag gått igenom cirka 400 artiklar, där jag bland annat omarbetat och utökat artiklarna. Har nu börjat om med att "snygga" till artiklarna med mindre småjusteringar. Har även skapat två nya kategoriseringar, {{Svenskamilitäraenheterbildadekategori}} och {{Svenskamilitäraenheterupplösningskategori}}, då jag anser att 600 artiklar (om inte fler?) kan ha egen kategori för bildande samt upplösning. När jag är klar med min projekt, så kommer alla artiklar ha en gemensam struktur och en bra bas för att byggas vidare på av andra användare. Det vill säga läsare samt användare kommer känna igen sig i strukturen oavsett vilken artikel som man läser.
  • Vintern/våren 2018, fortfarande här dagligen. Håller fortfarande på och omarbetar och utökar artiklar om svenska militärförband som verkat under 1900-talet. Målet är att samtliga artiklar om svenska militärförband ska vara utformade på samma sätt. Dvs vill att läsaren ska känna en röd tråg, oavsett vilken artikel som den läser. Håller på och går tillbaka till artiklar som jag omarbetat mer i syfte att "snygga till och fin justera".
  • Sommaren/hösten 2017, fortfarande här dagligen. Håller fortfarande på och omarbetar och utökar artiklar om svenska militärförband som verkat under 1900-talet. Målet är att samtliga artiklar om svenska militärförband ska vara utformade på samma sätt. Dvs vill att läsaren ska känna en röd tråg, oavsett vilken artikel som den läser.
  • Vintern/våren 2017, fortfarande här dagligen. Håller fortfarande på och omarbetar och utökar artiklar om svenska militärförband som verkat under 1900-talet. Är nu inne på infanteriförband, då jag gått igenom luftvärnet, artilleriet, signaltrupperna, ingenjörtrupperna, pansartrupperna, trängtrupperna, intendenturtrupperna och tygtrupperna. Efter infanteriet, kommer jag gå igenom militärområden, fördelningar, brigader, staber och skolor.
  • Sommaren/hösten 2016, fortfarande här dagligen. Kommer under sommaren påbörja en genomgång av samtliga artiklar gällande svenska militärförband som verkat under 1900-talet. Syftet är att putsa till dom ytterligare, samt i den mån jag ser, putsa till språket. Sedan min förra genomgång, vilken gjordes för att få en enhetliga standard på artiklarna, så har jag upptäckt att det återigen behövs en genomgång, då en del artiklar börjat leva sitt egna liv. Mina redigeringar kommer utgå ifrån att samtliga artiklar får ett gemensamt träd i innehållet. Trädet jag utgår ifrån kan ses här
  • Vintern/våren 2016, fortfarande här dagligen. Efter att jag gått igenom samtliga flottiljartiklar, och skapat artiklar runt högre chefer inom Flygvapnet, så ser jag det projektet som "klart". I januari påbörjade jag att skapa artiklar runt flygdivisioner, vilka i slutändan länkades samman med flottiljartiklarna, på ett förhoppningsvis bra sätt.
  • Sommaren/hösten 2015, har återupptagit arbetet med att gå igenom samtliga flottiljartiklar. Nu är jag mer än halvvägs, de som nu är kvar att utöka och omarbeta är flottiljerna F 2, F 4, F 6, F 9, F 11, F 15. Vidare ska flottiljerna F 3, F 5 och F 8 kompletteras. Under sommaren håller jag även på med att skapa artiklar om samtliga flottiljchefer, där det redan inte finns en. Bilder till artiklarna hämtar jag från Digitalt museum
  • Vintern/våren 2015, fortfarande här dagligen. Har tagit en paus i att gå igenom samtliga artiklar om svenska flygflottiljer. Hittills har jag utökat och omarbetat artiklarna om F 1, F 3, F 5, F 7, F 8, F 10, F 12, F 14, F 16, F 17, F 18, F 20, F 21. Kvar är F 2, F 4, F 6, F 9, F 11, F 15. Under våren, speciellt i mars, kommer jag ha mycket fokus på ishockeyrelaterade artiklar. Sedan är planen att bevaka försvarsbeslutet 2015, beroende på vilka konsekvenser det får för de svenska förbanden.
  • Sommaren/hösten 2014, finns här i stort sett varje dag! Har avslutat några större projekt gällande Svenska flygvapnet, bland annat Bråvalla flygflottilj, och även arbetat igenom ett antal artiklar om skolförband efter en längre tids diskussion här och här, som resulterade i en ny namngivning för flygflottiljer. Kommer parallellt med Försvarsbeslutet 2015, arbeta vidare med artiklar runt Flygvapnet. Utkasten återfinns i min sandlåda. Försvarsbeslutet är något som jag också ska börja ge mer tid åt, ett beslut som i sig bör bli aktuellt för media och riksdag under hösten? Dock efter valet!
  • Vintern/våren 2014, finns här i stort sett varje dag! Kommer under våren börja skriva om kommande försvarsbeslutet 2015. Med tanke på att det är valår och partier kan slänga valfläsk för att locka väljare! Så vill jag betona att jag enbart skriver och utvecklar artiklar efter eget intresse. Och som vanligt försöker jag hålla en neutral ton! Där läsaren själv får bilda sig en egen uppfattning! Kommer även fortsätta utveckla militärrelaterade artiklar.
  • Hösten/vintern 2013, finns här i stort sett varje dag! Har påbörjat att gå igenom artiklar om gamla regementen före 1900. En del kommer städas och flyttas samman till en artikel, för att ge läsaren en bättre och samlad bild av artikeln. I övrigt så kommer jag förbättra och skriva om Saab 39 Gripen, och fordon inom den svenska Försvarsmakten. Kommer även under denna period att ägna lite tid att skriva om eventuella kända förändringar inom Försvarsmakten.
  • Vintern/våren 2013, finns här i stort sett varje dag, men har fortfarande inte riktigt återfått suget och skrivglädjen. Har ett större projekt på gång om Saab 39 Gripen, vilket jag har ett utkast till i min sandlåda. Vidare kommer jag uppdatera befintliga artiklar om Försvarsmakten och försvarsrelaterade artiklar.
  • Sommaren/hösten 2012, har inga stora projekt på gång. Utan väljer att förbättra och utöka artiklar med bilder och utökad information. Ett projekt jag kommer lägga mer tid på framöver är Försvarsbeslutet 2014 och Luftförsvarsutredningen 2040. Finns dock fortfarande i regel här inne varje dag, och kollar igenom min bevakningslista.
  • Vintern/våren 2012, sedan en tid tillbaka har jag tappat lite av suget och glädjen med att både skapa, utveckla och utöka artiklar på Wikipedia. Finns dock i regel här inne varje dag, och kollar igenom min bevakningslista, om något intressant har hänt. För man vet ju inte, glädjen av skapandet kan ju återkomma när som :-)
  • Hösten/vintern 2011 har jag svensk stridsflygindustri som projekt. Kommer ej gå in på teknik, utan bidrar med bland annat fakta runt försäljning av Saab 39 Gripen, projektering och utveckling av svenska stridsflygplan.
  • Sommaren/hösten 2011 tänker jag inrikta mig på att utöka artiklarna om Försvarsbeslut. Utkast till dessa kommer att finnas i min sandlåda.
  • Vintern/våren 2011 började jag med att slå ihop artiklar om flygplan. Detta på grund av att det finns artiklar som namngivna efter Svenska flygvapnets beteckning samt tillverkarens, det vill säga dubbletter. Bättre då att infoga till exempel Tp 52 i English Electric Canberra och bygga vidare på artikeln därifrån. Anser att läsaren som ej är insatt i frågan får en bättre förståelse. Så håller på och städar och går igenom samtliga artiklar över de flygplan som funnits i Flygvapnets tjänst.

Artiklar som kräver återkommande uppdateringar[redigera | redigera wikitext]


Frågor eller kommentarer runt mitt arbete mottar jag gärna! Dessa tas på min diskussionssida, på ett konstruktivt sätt och med en respektfull ton!

Avsägande av upphovsrätt[redigera | redigera wikitext]

Bidrag under public domain
Så långt lagen tillåter, så avsäger jag mig upphovsrätten till mina bidrag till svenskspråkiga Wikipedia, och mina bidrag är således att betrakta som public domain. Detta gäller endast de artiklar där jag är den ende bidragsgivaren. Om andra har bidragit till artikeln så gäller GFDL. Detta gäller retroaktivt för alla mina bidrag sedan jag registrerade mig.

Smicker, skryt och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Verktygslåda[redigera | redigera wikitext]

Mallar

Bra genvägar

Faktamallar

Intressanta Wikipediaprojekt samt diskussioner

Listor[redigera | redigera wikitext]

Lite annat bra vetande[redigera | redigera wikitext]

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Kontakta mig[redigera | redigera wikitext]

Vill du komma i kontakt med mig, så gör du det enklast genom att gå in på min diskussionssida och klickar på "nytt avsnitt". Ett annat sätt är att skriva ett mejl till mig genom E-postfunktionen här på Wikipedia. Denna funktion funkar dock endast om du är inloggad på Wikipedia. Har du ingen användare på Wikipedia, kan du alltid skriva ett inlägg på min diskussionssida.

Länkar[redigera | redigera wikitext]

Joshua06 D B #Ed N D W M Y
Joshua06 #visn #Art #Ed
Blogg där jag sporadiskt skriver om mina tankar
Min sandlåda >>>
Mina böcker >>>
Joshua06 på engelska Wikipedia>>>
Joshua06 på Wikimedia Commons>>>
Joshua06:s fotogalleri på Wikimedia Commons
//Joshua06
Wikimedia Foundation
Wikimedia Foundation
Det här är en Wikipediaanvändares sida och inte en encyklopedisk artikel

Om sidan återfinns utanför Wikipedia så utgör den en automatiskt kopierad spegelsida utom användarens egen kontroll.