Vibrator (sexhjälpmedel)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För det mekaniska verktyget, se Vibrator.
Vibrator
Vibratoren bunt DSCF7424.jpg
Undertyp avsexuella hjälpmedel Redigera
Anv­änd­ningonani Redigera
Ener­gi­käl­laelektricitet Redigera
Har del(ar)vibrator Redigera
En stavvibrator.

En vibrator är ett vibrerande[1] sexhjälpmedel som finns i olika utföranden. Den kan till exempel användas vid onani, förspel eller för extra klitorisstimulering vid samlag. Stavformade vibratorer kallas även för massagestavar. En dildo kan vara försedd med vibrator.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Vibratorn som sexhjälpmedel har sin bakgrund i den mekaniska vibrator som utvecklats i muskelavslappnande syfte – som massage av ömmande eller spända muskler. Den här typen utvecklades på 1880-talet i Storbritannien. Den marknadsfördes tidigt bland annat för att försöka bota kvinnor med "hysteriska" problem, och genom att appliceras på "hysteriska" kvinnors underliv kunde man framkalla paroxysmer som i förlängningen gjorde den "hysteriska" kvinnan mindre "hysterisk". Först så småningom förstod läkarvetenskapen att det hela var resultatet av en sexuell stimulans.[2]

Under 1900-talet utvecklades denna form av vibrator i olika varianter och blev mer praktisk att använda i samband med bland annat onani. Detta inkluderar sladdförsedda eller batteridrivna stavvibratorer (även kallade massagestavar)[3] och dildor med vibrationseffekt. 1968 lanserade elektroniktillverkaren Hitachi "Magic Wand", som en av flera vibratorer på markaden tänkta för muskelavslappning. Den kom dock under de kommande åren att bli alltmer känd som ett effektivt sexhjälpmedel, för kvinnor som ville upptäcka sexuell njutning på egen hand.[4] "Magic Wand" ('Trollstav') har utvecklats både med strömförsörjning via elsladd och som en batteridriven version.

Efter millennieskiftet har teknikutvecklingen bland annat medfört en fokus på vibratorer med lufttrycksfunktion,[5] där stimulation av klitoris sker utan fysisk kontakt men genom pulserande luftstötar från nära håll. Dessa har marknadsförts under märkesnamn som "Womanizer", "Satisfyer" och "Lelo".

Specifika G-punktsvibratorer används för att stimulera g-punkten, den extra känsliga zon som finns där klitorisskaftet möter den främre slidväggen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]