Barnäktenskap

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Barnäktenskap är ett äktenskap där en eller bägge parter är barn. Detta förekommer i länder som har ingen eller låg minimiålder för äktenskap.

Tvång[redigera | redigera wikitext]

Oftast tvingas man in i äktenskap med människor som är äldre än en själv. Dessa arrangerade äktenskap är som regel mycket begränsat frivilliga. Barnets beroende av de vuxna, gör att de inte förmår och kan gå emot de vuxnas vilja.

Historia, geografi och syften[redigera | redigera wikitext]

Att barn giftes bort vid mycket ung ålder är vanligast i södra Asien och i Afrika söder om Sahara; detta kan dock förekomma på annat håll. Inom den europeiska aristokratin och dess kungafamiljer var barnäktenskap inte ovanliga i historisk tid. En del flickor tvingas gifta sig långt före puberteten. Det finns olika syften bakom denna sedvänja, men vanliga orsaker är att bevara egendom inom en klan, skapa relationer på gruppnivå till andra grupper, att säkra oskuld och att säkra barnets tillgång på god partner. Brudpris förekommer. I syfte att kringgå lagstiftning förekommer det att unga förlovas för att senare giftas, när lagen tillåter.

I världen[redigera | redigera wikitext]

Det är svårt att veta det exakta antalet barnäktenskap i världen. Detta beror på att många av dem inte registreras. Nedanstående siffror är ungefärliga och daterade från 2001:

Andel flickor mellan 15 och 19 år som redan är gifta:

Barnäktenskap i Gambia[redigera | redigera wikitext]

Barnäktenskap i Gambia förbjöds i Juli 2016 med fängelsestraff som påföljd för föräldrar och imamer.[1]

Barnäktenskap i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Hösten 2010 hittade Skatteverket under fyra månader 74 ärenden (omräknat till helår, fler än 200 ärenden) där någon av parterna var under 18 år vid den tidpunkt då äktenskap ingicks. I nästan alla fall var den minderåriga en kvinna. Rapporten "Gift mot sin vilja" från Ungdomsstyrelsen visar att 8500 unga mellan 16-25 år oroade sig för att bli bortgifta mot sin vilja.[2]

Barnäktenskap i Tanzania[redigera | redigera wikitext]

Barnäktenskap i Gambia förbjöds i Juli 2016. Före förbudet kunde flickor giftas bort vid 14 års ålder och 18 år för pojkar. Förbudet höjde åldern till 18 år, med fängelsestraff som påföljd för föräldrarna.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d] ”Gambia and Tanzania outlaw child marriage”. News Africa. BBC. http://www.bbc.com/news/world-africa-36746174. Läst 8 juli 2016. 
  2. ^ Hasse Boström. "Flera hundra fall av barnäktenskap i Sverige", Dagen 20 april 2011. Läst den 10 maj 2011.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]