Manlig ejakulation

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Ejakulation (olika betydelser).
Exempel på en ejakulation
Ejakulation hos man

Manlig ejakulation, utlösning eller sädesuttömning, är benämningen på uttömning av sperma genom en erigerad penis. Detta sker vanligtvis under orgasm. Män kan dock få orgasm utan ejakulation och vice versa.[källa behövs] Vid samlag mellan man och kvinna kan sperman från ejakulationen tömmas ut i kvinnans slida. Om ägglossning sker under tiden kring samlaget och spermierna kan förflytta sig från slidan upp genom livmodern och möta ägget i den ena av äggledarna så kan befruktning ske; detta är ejakulationens biologiska funktion.

Sädesvätskan som slungas ut under ejakulationen har mycket olika sammansättning. Ungefär den första tredjedelen innehåller främst vätska från prostata (blåshalskörteln) och huvuddelen av spermierna. Den senare delarna av ejakulatet innehåller främst sädesblåsesekret och en mindre del av spermierna. De spermier som slungas ut tillsammans med prostatasekretet är de som har största chans att befrukta ett ägg: de har bäst rörlighet, bäst överlevnad och bäst skydd av arvsmassan. Spermier i kontakt med sädesblåsesekretet har sämre egenskaper. Vid ejakulation slungas spermier och prostatasekret direkt mot livmoderhalsen och livmoderhalssekretet i vilket spermierna snabbt kan simma upp på sin väg mot ägget. Det är därför inte troligt att spermierna "normalt" har kontakt med sädesblåsornas sekret, som snabbt koagulerar vid ejakulationen.

Det är emellertid inte nödvändigt att mannen ejakulerar i kvinnan för att hon ska bli gravid. En liten mängd mycket befruktningsdugliga spermier kan komma ut i försatsen, det vill säga den vätska som kommer ur penisen när mannen är upphetsad. Den kan komma en bra stund före ejakulationen. Om penisen då befinner sig i slidan kan kvinnan bli gravid även om mannen drar sig ur innan han får utlösning.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]