Boktryckarkonst

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Boktryckare)
Hoppa till: navigering, sök
Handdriven tryckpress från 1811.
Första sidan i Gutenbergs Bibel, tryckt 1454. Gutenberg kallas ofta boktryckarkonstens fader.

Boktryckarkonst är en teknik att överföra text och bild från en infärgad förhöjd yta med löstagbara typer till papper med hjälp av trycket från en press.

De äldsta böckerna i det moderna boktryckeriets historia kallas inkunabler. Dessa är vanligen först tryckta med svart text, och därefter har boktryckaren för hand målat röda eller blå anfanger styckvis. Illuminatörer anlitades för illustrationer. Till dessa första böcker användes typsnittet antikva, som uppfunnits av humanisterna i Florens, eller gotisk stil, så kallad frakturstil.

Förhistoria[redigera | redigera wikitext]

Böcker med skicklig hantverksteknik som denna Bencao (materia medica), producerades med träblock i Kina på 800-talet.[1]

Den äldsta kända rörliga typen kommer från FaistosKreta och är daterad till ca 1500 f.Kr. I Japan började man trycka på träblock på 760-talet, vilket så småningom utvecklade tekniken för träsnitt. Tekniken var inlånad från Kina, där olika alster på tyg började tas fram på 200-talet. Från Kina kommer också den första tryckta boken som man känner till, Diamantsutran från 868. Det var i Kina som papperets uppfanns. Uppfinningen bevarades som en statshemlighet tills några pappersmakare som tagits tillfånga av araberna under 700-talet, köpte sig fria mot att de förrådde hemligheten (Åberg, 1977). Träblock passade väl för skrift som baserades på tusentals tecken, men mindre bra för alfabetisk skrift, där typografi innebar en betydande arbetsbesparing. Kilskrift intryckt på lertavlor, som sedan brändes, användes i Babylon och Nineve. I Egypten skrev man på papyrus som tillverkades av märgen ur ett gräs eller vass, som växte vid Nilen. Papyrus blev det gängse skrivmaterialet i medelhavsområdet fram till medeltidens början då pergament, garvad djurhud, alltmer började dominera.

Det europeiska bidraget i teknikutvecklingen var kännedom om pressar för vin- och olivoljetillverkning. Ottaviano Petrucci utvecklade nottryck för musik med rörliga typer 1501.

Sida ur Johann Snells utgåva av Dialogus creaturum

Svenskt tryck[redigera | redigera wikitext]

Till Sverige kom boktryckarkonsten 1483 genom klostren, kungahuset och kyrkan, vilka lät anlita boktryckare som tog med sig pressar men troligen lät gjuta och snida typerna här; var det första riktiga tryckeriet fanns vet man inte, men troligen någonstans på Gråmunkeholmen (nuvarande Riddarholmen). Vid en brand i Vadstena kloster 1495 fanns där instrument för tryckning och samtidigt fanns ett annat tryckeri i Mariefred. De första böckerna som trycktes var uppbyggelig religiös litteratur. Det mesta trycktes dock utomlands. Vid sekelskiftet 1500 fanns bara en boktryckare i landet, troligen Johann Fabris änka, Anna Fabri, syster till Bartolomeus Ghotan.

Den första boktryckaren i Sverige var Johann Snell från Rostock, och den andre Bartholomeus Ghotan. Båda återvände till Lübeck men efterlämnade sina tryckerier i Sverige. Johan Snells första trycksak i Sverige, och därmed Sveriges första tryckta bok, blev Dialogus Creaturarum Moralizatus (Skapelsens sedelärande samtal), en fabelsamling för predikanter tryckt 1483. Den förste svenskfödde boktryckaren var förmodligen Påfwel Grijs, som var akademiae boktryckare i Uppsala 1510.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Meggs, Philip B. A History of Graphic Design. John Wiley & Sons, Inc. 1998. (sid 24) ISBN 0-471-291-98-6
  2. ^ Buringh, Eltjo; van Zanden, Jan Luiten: "Charting the “Rise of the West”: Manuscripts and Printed Books in Europe, A Long-Term Perspective from the Sixth through Eighteenth Centuries", The Journal of Economic History, Vol. 69, No. 2 (2009), pp. 409–445 (417, table 2)
  3. ^ [a b c] Incunabula Short Title Catalogue, consulté le 2 mars 2011
  • Lengren, Carl, Kort Berättelse om Boktryckeriets Begynnelse och Fortgång uti Sverige (1740; 1952)
  • Åberg, Åke (1977), "Böcker bibliotek läsning : deras historia 1-2 till omkr 1800: Kompendium. Borås, Bibliotekshögskolan.
  • Berömda boktryckare 1, Nordqvist, Nils, Sällskapet bokvännerna
  • Berömda svenska boktryckare, ibid

Se även[redigera | redigera wikitext]