Portal:Kina

Från Wikipedia
Denna sida är museimärkt och hålls inte längre uppdaterad. Den behålls främst av historiska skäl.
Se eventuellt diskussionssidan för mer information.


Regionen Kina, med Taiwan och Arunachal Pradesh streckat.

Kinaportalen behandlar regionen
Kina, vad som idag tillhör
Folkrepubliken Kina är omstritt.

Qingdynastins första flagga Republiken Kinas statsflagga från 1912 till 1928. Republiken Kinas officiella flagga avskaffades 1945, men används som Taiwans flagga. Folkrepubliken Kinas flagga

Kina är ett kulturgeografiskt område på ostasiatiska fastlandet och några öar i Stilla havet, där huvuddelen av befolkningen sedan århundraden tillbaka har kinesiska som modersmål och tillhör den kinesiska kulturen.

Området Kina har sedan 1949 har varit splittrat mellan Folkrepubliken Kina (som förutom Fastlandskina behärskar Hongkong sedan 1997, Macao sedan 1999 och en rad små öar) och staten Taiwan (officiellt kallad Republiken Kina) på ön Taiwan med tillhörande småöar.

Kina är världens äldsta obrutna civilisation, vars historia har kännetecknats av upprepade delningar, återföreningar och långa perioder av både fred och krig. Den politiska makten var mestadels koncentrerad hos kejsaren, men under långa perioder var landet decentraliserat och uppstyckat mellan konkurrerande tjänstemän, krigsherrar, medlemmar av kejsarfamiljen och inflytelserika eunucker.


Visa nya urval
redigera  

Utvald artikel



Hongkong (kantonesiska: 香港 Hēunggóng; mandarin: 香港 Xiānggǎng; engelska: Hong Kong) är en särskild administrativ region (SAR) i södra Kina, söder om provinsen Guangdong. Hongkong har en marknadsekonomi som är uppbyggd kring internationell handel och är idag ett av världens ledande finansiella centra.

Hongkong var en brittisk besittning från 1842 till 1997 och är idag tillsammans med Macao en av två särskilda administrativa regioner i Kina. Under policyn "Ett land, två system" har Hongkong tillåtits behålla sitt eget ekonomiska och politiska system, därför kan man inte säga att Hongkong tillhör "det riktiga Kina". Återföreningen med Kina har fungerat bra, även om vissa spänningar råder beträffande hur mycket av ett demokratiskt system som ska råda i Hongkong.

Hongkongs ekonomi drabbades hårt av SARS 2003 men har nu återhämtat sig och visar på god tillväxt. Guangdongprovinsen och pärlflodsdeltat utgör en viktig marknad för Hongkongs tjänstebaserade ekonomi. Dominerande sektorer i Hongkongs ekonomi är logistik, finans, turism och handel. Hongkongs regering och näringsliv söker allt närmare ekonomisk integration med södra och västra Kina.

Hongkong indelas vanligen i Hongkongön, Kowloon, Nya territorierna och de utanförliggande öarna. Områdets administrativa centrum ligger på Hongkongöns nordsida, vid Victoriahamnen.



redigera  

Utvald biografi



Mo Yan (莫言, pinyin: Mò Yán) är författarnamn för den kinesiske författaren Guan Moye, född 17 februari 1955 i Gaomi, Shandong. Pseudonymen betyder "Tala inte". 1976 tog han värvning i Folkets befrielsearmé och började skriva sina första texter som soldat. Mo Yans verk har liknats vid magisk realism och utspelas i hans hemprovins Shandong.

I väst blev Mo Yan först känd som författare till romanen Det röda fältet, som filmatiserades av regissören Zhang Yimou 1987 med Gong Li i en av huvudrollerna. Mo Yan tilldelades Nobelpriset i litteratur 2012 med motiveringen att han "med hallucinatorisk skärpa förenar saga, historia och samtid".



redigera  

Visste du att…



Persikoblomskällan
Persikoblomskällan



redigera  

Utvald bild



Xiangqi, ett populärt historiskt brädspel från Kina.
Xiangqi (kinesiska: 象棋?, pinyin: Xiàngqí) är ett kinesiskt strategiskt brädspel för två personer. Spelet är mycket populärt i Kina och även mycket gammalt; teorier finns att spelet kan ha uppfunnits redan under De stridande staternas period, 300 år f.v.t.

Foto taget av: Drolexandre



redigera  

Kinas historia


Kinesiska muren är ett gammalt byggnadsverk som började byggas redan under 200-talet f.Kr. men den har ändå inte funnits ens under halva Kinas historia.
Kinesiska muren är ett gammalt byggnadsverk som började byggas redan under 200-talet f.Kr. men den har ändå inte funnits ens under halva Kinas historia.

Kinas historia är över 3 000 år lång (enligt kineserna själva snarare 5 000), då de äldsta skriftliga källorna är från 1200-talet f.Kr. Därmed är den kinesiska civilisationen världens äldsta ännu existerande.

De första spåren av en jordbruksbaserad kultur (Yangshao-kulturen) dateras till cirka 6000 f.Kr. Runt 3000 f.Kr. hade man gått över till bronsålder där framförallt Longshan-kulturen bör nämnas. Dessa kulturer var hövdingastyrda stamsamhällen, och det var tidigast någon gång runt 2200 f.Kr. som det första kungadömet upprättades i form av Xiadynastin, en dynasti vars existens i väst är omstridd och ses som mytisk, men som av kineser accepteras som verklig. Den påföljande Shangdynastin (cirka 16001000 f.Kr.) var tills relativt nyligen även den ansedd som rent mytisk till en av dess huvudstäder grävdes ut och man fann ett arkiv, varvid uppgifter i senare skriftliga källor kunde bekräftas. Shangdynastins härskare var på många sätt lik de egyptiska faraonerna; han sågs som en levande gud som var absolut härskare över både världsliga och andliga frågor.

Efter Shangdynastins fall upprättades 1040 f.Kr. Zhoudynastin, det första och enda fullt utvecklade feodalsystemet i Kinas historia. I och med Zhou infördes begreppet "Himlens mandat" (天命 tīanmìng) som det som legitimerade den härskande monarkens styre. Härskaren var inte längre en gud i sig själv, som under Shang, utan som en "Himlens son" (天子 tīanzi) som styrde med den mer abstrakta "Himlens" tillåtelse. Detta kom genom Kinas historia att utnyttjas av såväl sittande härskare som upprorsmän för att antingen upprätthålla eller störta det styre som förespråkades.

Konceptet om ett Kina som ett enat rike uppstod däremot inte förrän 221 f.Kr. då kejsaren av Qin tog makten genom att med militära medel krossa allt motstånd och ena Kina under en kejsare. Den resulterande Qindynastin blev mycket kortlivad och splittrades efter kejsaren Qin Shi Huangs död 210 f.Kr. Arvet kejsaren av Qin lämnade efter sig var mycket påtagligt. Idén om ett enat Kina i form av ett kejsardöme hade slagit rot i det kinesiska medvetandet.

Under 2000 år varvades perioder av splittring och decentralisering med upprättandet av nya kejsardynastier (vanligen efter en invasion norrifrån) med centralisering och många blomstringsperioder inom kultur, vetenskap och jordbruk. Inte förrän 1912, då den moderna Republiken Kina grundades upphörde den sista kejsardynastins (Qingdynastin) formella makt över Kina.

Läs mer...



redigera  

Kinas geografi


Kina 1933
Kina 1933



redigera  

Kinas politik


Folkrepubliken Kina styrs sedan grundandet 1949 av Kinas kommunistiska parti. Även om Folkrepubliken Kina genomgått tvära kast sedan dess grundandet, så har den grundläggande strukturen varit liknande sedan 1949.

Maktstrukturen bygger på tre grundpelare: Folkets centralregering, som är den civila regeringen, Kinas kommunistiska parti, som är det statsbärande partiet och Folkets befrielsearmé, som utgör landets försvar.



redigera  

Saker du kan göra


Du är inbjuden att delta i Projektet Kina , ett Wikiprojekt dedikerat till att utveckla och förbättra artiklar om Kina.




redigera  

Wikipedior på språk som talas i Kina


粵語 / 廣東話 (Kantonesiska)           古文 / 文言文 (Klassisk kinesiska)           贛語 (Gan)           Hak-kâ-fa (Hakka)           قازاق تىلى (Kazakiska)           中文 / 普通話 (Standardkinesiska)           閩東語 (Mindong)           閩南語 (Minnan)           བོད་ཡིག (Tibetanska)           ئۇيغۇرچە (Uiguriska)           吳語 / 吳儂軟語 (Wu)           Sawcuengh (Zhuang)



Portaler