Tjalve

Från Wikipedia
För personen i Gutasagan, se Tjelvar

Tjalve, Tjälve eller Tjalfe är en mytologisk gestalt som dyker upp två gånger i Snorres Edda och omnämns i Sången om Harbard och i Thórsdrápa. Namnet har föreslagits härstamma från ett urnordiskt *þewa-alfaR, som betyder "tjänande alv".[1]

Beskrivning

Snorre berättar dels, i "Tors färd till Utgårdaloke", hur Tjalve knäckte ena benet på den ena av Tors slaktade bockar, varför denna efter återupplivandet dagen därpå var halt. Som ersättning trädde Tjalve därför i Tors tjänst tillsammans med sin syster[2] Röskva.[3] I berättelsen om Mökkurkalfe, också hos Snorre, är Tjalve sekundant åt Tor i ett envig med två jättar.

I Sången om Harbard så rättfärdigar Tor sitt mord på två kvinnor med att säga att de snarare var honvargar som jagat Tjalve med stålklubbor.

Arkeologi

Det finns bevis som talar för att Tjalve kan ha dyrkats av hedningar. På en spindisk från England, daterad till tusentalet, har man funnit en tydlig runinskription med texten: oþen.ok.einmtalr.ok.þalfa.þeir.ielba.þeruolflt.ok.kiriuesf. vilket har översatts och transkriberats till: Oden och Heimdal och Tjalva, dem hjälper dig, Úlfljótr. Dock så antyder formen "Þjálfa/Tjalva" att det är en feminin motsvarighet till namnet.[4]

I populärkulturen

Berättelsen om Tjalve och Röskva står för huvudhandlingen i det första av Valhalls albumäventyr.

Namn

Namnen förekommer sparsamt som förnamn i Sverige. Den 31 december 2007 9 personer Tjalve, 1 man Tjälve och 1 man Tjalfe. Tjelvar fanns tidigare med i den svenska namnlängden.

Referenser

  1. ^ Simek, Rudolf (2007) translated by Angela Hall. Dictionary of Northern Mythology.s 314
  2. ^ Grimberg, Carl (1913–39): Svenska folkets underbara öden / I. Forntiden och medeltiden intill 1521. runeberg.org. Läst 3 maj 2016.
  3. ^ "Människobarnen". ginnungagap.info. Läst 3 maj 2016.
  4. ^ http://finds.org.uk/database/artefacts/record/id/409249