Dysmenorré

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Dysmenorré
Klassifikation och externa resurser
ICD-10 N94.4 -N94.6
ICD-9 625.3
DiseasesDB 10634
MedlinePlus 003150
MeSH engelsk

Dysmenorré är den medicinska termen för smärtsam menstruation, populärt kallad mensvärk.

Menssmärta utan organisk orsak kallas primär dysmenorré.

Om mensvärken uppstår på grund av någon form av sjukdom eller anatomisk avvikelse kallas den sekundär dysmenorré.

Primär dysmenorré[redigera | redigera wikitext]

För att få kallas primär dysmenorré ska smärtan vara symmetrisk och sitta i nedre delen av magen. Mensvärk beror på sammandragningar i livmodern, som stimuleras av ämnet prostaglandin under mensens första dagar. Resultatet blir en form av träningsvärk i livmodermuskulaturen: sammandragningarna blir så kraftiga att det uppstår syrebrist. Varannan ung kvinna lider av mensvärk i någon form, besvären brukar avta i 30-årsåldern eller efter en graviditet.

Sekundär dysmenorré[redigera | redigera wikitext]

Sekundär dysmenorré kan exempelvis bero på endometrios, myom, eller på att blod ansamlas i livmodern och slidan på grund av någon form av hinder.

Förväxlingsdiagnoser[redigera | redigera wikitext]

En benlängdsskillnad kan vara en bidragande faktor till en tippning av bäckenbenet, vilket kan orsaka smärta i nedre delen av ryggen[1].

Denna ryggsmärta kan i sin tur lätt förväxlas med menstruationssmärtor, då patienter med ryggvärksproblematik ofta får mer påtagliga symptom i samband med sin menstruation. En del kan uppleva sig vara helt smärtfria under perioderna mellan menstruationerna, vilket rentutav kan leda patienten till att tro att deras ryggvärk är samma sak som mensvärk.

Misstänkt ryggvärksproblematik, bäckentippning, och benlängdsskillnad bör utredas hos en ortoped.

Medfödda skelettavikelser så som spina bifida occulta kan vara en möjlig orsak till skolios med benlängdskillnad, bäckentippning och ryggvärk som följd.

Behandling[redigera | redigera wikitext]

Mensvärk kan behandlas med receptfria smärtstillande läkemedel om värken är lindrig. Kombinerade p-piller kan i 70–80 procent av fallen hjälpa eller ge fullständig smärtlindring. Det finns även andra receptbelagda läkemedel att tillgå vid svår menssmärta. I riktigt svåra fall kan livmodern opereras bort.

Receptfria läkemedel[redigera | redigera wikitext]

Huskurer[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2732247/