Jebediah Springfield

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Jebediah Springfield
The Simpsons-rollfigur
Första framträdande1.08 - "The Telltale Head"
RöstskådespelareHank Azaria
Anknytning
YrkeNybyggare
Information
KönMan
Ålderlevde på 1700-talet
SläktingarInga kända

Jebediah Obadiah Zachariah Jedediah Springfield, född Hans Sprungfeld, (spelad av Hank Azaria) är en rollfigur i den animerade tv-serien Simpsons.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Jebediah Springfield var mannen som grundade Springfield. Han hyllas som en hjälte men var egentligen pirat samt ärkefiende till George Washington och försökte mörda honom 1781 i Trenton, New Jersey. De enda som känner till den hemligheten är Lisa, Homer och Hollis Hurlbut. Springfield har dödat en björn med bara sina händer.

En stor staty är rest i Springfields centrum till Springfields ära. Springfield hade en tungprotes i silver vilket orsakade Lisas misstankar om att Springfield haft ett förflutet som pirat efter att en turk bet av hans tunga i ett barslagsmål.[1] I ett avsnitt skär Bart av huvudet på statyn för att imponera på skolans mobbare. Det tilltaget slutar med att Bart får hela Springfield efter sig. Det sägs att han träffade på en björn 1838 som han dödade med sina bara händer trots att forskarna misstänker att björnen dödade honom. Han hjälpte till att bygga de första sjukhuset och räddade livet på nybyggare under -s48.[2] Hans valspråk är "A noble spirit embiggens the smallest man", som står skrivet på statyn av honom.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Lisa the Iconoclast
  2. ^ The Telltale Head