Jul i Serbien

Från Wikipedia
Jul i Serbien
TypKristen högtid
Datum7 januari (Gregorianska kalendern)
Geografi och firareSerbien Serbien
PeriodGammal tradition
AnledningJesu födelse i Betlehem
Allmän helgdagSerbien Serbien

Jul i Serbien (serbiska: Божић у Србији/Božić u Srbiji) består av flera traditioner, som firas mellan tredje söndagen före juldagen, och Trettondedag jul. Traditionerna är många, och flera av dem har genomgått förändring för att bättre anpassas till modernare tider.

Serbiskans ord för jul är Božić (serbiska alfabetet: Божић, uttal [ˈbɔ̌ʒitɕ]), som är diminutiv form av ordet bog "gud", och kan översättas till "ung gud". Julen firas i dagarna tre, med start Juldagen, som serberna kallar "Julens första dag".[1] Under dessa dagar hälsar man på varandra med frasen "Kristus är född", vilket besvaras med "Sannerligen är han född," eller på serbiska: „Христос се роди“ [ˈxristɔs sɛ ˈrɔdi] – „Ваистину се роди“ [ˈʋaistinu sɛ ˈrɔdi].

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, 19 december 2012.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Juldagen infaller inte på samma dag för serberna som för västkristna, även om man firar samma dag, 25 december. Detta beror på att Serbisk-ortodoxa kyrkan använder sig av Julianska kalendern i stället för den Gregorianska kalendern. År 1900 hade den julianska kalendern hamnat 13 dagar bakom den gregorianska, med julianska 25 december motsvarande 7 januari året därpå i den gregorianska kalendern.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]