Miljödepartementet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Miljödepartementet
UnderordnadRegeringskansliet
OrganisationstypDepartement
KommunStockholm
LänStockholm
Organisationsnr202100-3831
Inrättad1 januari 1987
Nedlagd31 december 2022
EfterföljareKlimat- och näringslivsdepartementet
InstruktionSFS 1996:1515 (lagen.nu)

Miljödepartementet (M)[1] var ett departement i det svenska regeringskansliet. Departementet lades ner efter regeringsskiftet år 2022, när den nytillträdda regeringen Kristersson flyttade miljöfrågorna till Klimat- och näringslivsdepartementet.[2] Miljödepartementet arbetade bland annat med frågor som rör minskade klimatutsläpp, en giftfri vardag, och att stärka den biologiska mångfalden på land och i vatten. Departementet ansvarade också för frågor som berörde kretslopp och avfall, strålsäkerhet, skydd och skötsel av värdefull natur samt internationellt miljösamarbete. De 16 nationella miljömålen var grunden för regeringens miljöpolitik och miljömålssystemet var den centrala, gemensamma plattformen för aktörer i det svenska miljöarbetet. Ett antal statliga myndigheter var knutna till departementets ansvarsområden. Departementet var beläget på Fredsgatan 6 i Stockholm.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Miljödepartementet hade tidigare sitt säte i Centralpalatset vid Tegelbacken i Stockholm.

Departementet inrättades den 1 januari 1987 som Miljö- och energidepartementet. Miljöfrågorna hade tidigare sorterat under Jordbruksdepartementet och energifrågorna under Industridepartementet. Den 15 maj 1990 återfördes energifrågorna till Industridepartementet, varför Miljö- och energidepartementet då också bytte namn till Miljödepartementet. Från den 1 december 1991 till den 31 december 1994 benämndes departementet Miljö- och naturresursdepartementet. Från den 1 januari 1995 till och med den 31 december 2004 kallades det åter Miljödepartementet. Mellan den 1 januari 2005 och den 31 december 2006 hette departementet Miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet, eftersom den dåvarande statsministern Göran Persson genom detta departement ville förverkliga sin vision om "det gröna folkhemmet". Under denna period var departementet även ansvarigt för bostadsfrågor (före och efter under Finansdepartementet) och energifrågor (före och efter under Näringsdepartementet). Från den 1 januari 2007 hette departementet för tredje gången Miljödepartementet. Efter regeringen Löfven I:s tillträde bytte det åter namn den 1 januari 2015 till det ursprungliga Miljö- och energidepartmentet. 2019 återgick namnet ännu en gång till Miljödepartementet, då energifrågorna flyttades till det nyinrättade Infrastrukturdepartementet. Den 18 oktober 2022 meddelades av regeringen Kristersson att Miljödepartementet skulle läggas ned vid årsskiftet[3], vilket också gjordes, och miljöfrågor hamnade istället under det nya Klimat- och näringslivsdepartementet med KD-ledaren Ebba Busch som chef.

Statsråd[redigera | redigera wikitext]

Miljöministern har varit departementschef på Miljödepartementet sedan inrättandet 1987, bortsett från åren 2004-2006 då samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin var departementschef och därmed överordnad statsrådet och miljöministern Lena Sommestad.

Miljöminister[redigera | redigera wikitext]

Se Sveriges miljöminister

Övriga statsråd på Miljödepartementet[redigera | redigera wikitext]

Namn Befattning Ämbetsperiod Politisk tillhörighet
  Görel Thurdin planminister 19911994 Centerpartiet
  Mona Sahlin samhällsbyggnadsminister 20042006 Socialdemokraterna
  Ibrahim Baylan energiminister 3 oktober 201425 maj 2016 Socialdemokraterna

Statssekreterare[redigera | redigera wikitext]

Statssekreterare hos miljöministern sedan 2014[redigera | redigera wikitext]

Övriga statssekreterare på Miljödepartementet[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]