Vulvovestibulit

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Vestibulit)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Vulvovestibulit
Klassifikation och externa resurser
ICD-10N94.819
ICD-9625.7

Vulvovestibulit eller bara vestibulit är ett smärttillstånd, vilket yttrar sig i smärta i kvinnans yttre könsorgan (vulva) och slidans förgård (vestibulum vaginae). Det innebär också en ökad generell spänningsnivå i slidans muskulatur. Smärta i själva slidan kallas kolpalgi.[1]

Orsaker[redigera | redigera wikitext]

Smärttillståndet innebär att slemhinnorna runt slidöppningen har en uppreglerad smärtkänslighet, vilket ger sveda och smärta vid beröring, som till exempel när man cyklar, använder tampong eller under och efter samlag. Vestibulit har varit känt sedan 1980-talet, men orsaken är fortfarande okänd. Några tänkbara orsaker är: svamp i underlivet, kondylom, urinvägsinfektion (samt medicin för att bota detsamma, eftersom den kan göra slemhinnorna skörare), sex utan tillräcklig lubrikation, överdriven sexuell aktivitet, överdrivet tvättande av underlivet (så att det skyddande fettlagret blir tunnare), p-piller eller antibiotika mot akne samt psykisk spänning.[2]

Behandling[redigera | redigera wikitext]

Behandling kan innefatta smärtstillande salvor, kognitiv beteendeterapi som bland annat innehåller avspänningsträning, akupunktur, och att sluta med p-piller som preventivmetod. Tidigare har man i vissa fall använt operation som behandlingsmetod. När sjukdomen väl etablerat sig kan den bli långvarig, vilket understryker vikten av behandling. Ävenså en längre tids avhållsamhet har av vissa ansetts vara en bra möjlighet att låta slemhinnorna vila och reparera sig.[3]

Det faktum att kognitiv beteendeterapi är effektivt tyder på att det finns en psykologisk komponent. Det är även möjligt att vestibulit är ett rent somatiskt tillstånd, som även om den bakomliggande orsaken är somatisk kan behandlas effektivt med kognitiv beteendeterapi. Teorier som utvecklats i relation till problem med sexuellt samliv som kan uppstå vid vestibulit finns; man tror i detta fall att mekanismen bakom sjukdomen är en ond spiral som inleds med att slemhinnan av någon anledning, till exempel en svampinfektion, är skör och skadas vilket i sin tur leder till ökad känslighet och obehagskänslor, som leder till ökad anspänning i slidans muskulatur, ökad smärtkänslighet, och så vidare. Det är viktigt att söka hjälp tidigt för att försöka undvika att en ond cirkel med ett påtagligt smärttillstånd etableras. Nya behandlingsmetoder med kognitiv beteendeterapi och avspänning medför att sjukdomen både i ett tidigare och senare skede nu har en betydligt bättre prognos än tidigare varit fallet.

Alternativa termer[redigera | redigera wikitext]

Alternativa termer för vestibulit inbegriper vulvavestibulit, brinnande vulva, vulvärt vestibulitsyndrom (VVS) och latinets vulva vestibulitis.

Termen vulvodyni används ibland synonymt med vestibulit, men vissa menar att vestibulit är en undergrupp till vulvodyni.

Brinnande vulva är dock slang för vestibulit.

Vaginism hänger ihop med vestibulit, även om vissa källor menar att det är två helt olika saker. Vestibulit kan ofta leda till vaginism (slidkramp), och vaginism kan också ge samlagssmärtor som är liknande eller samma som vid vestibulit.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Medicinsk terminologi – kolpalgi
  2. ^ Sex – en plåga för 200 000, Christina Larsson, Aftonbladet, 2001-11-07
  3. ^ ”Vestibulit – behandling”. Underlivet.nu. http://www.underlivet.nu/sjukdomar/vestibulit-vaginism. Läst 30 september 2017. 

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]