Wikipedia:Wikipediafrågor

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Wikipedia:WF)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Uppslagsordet ”WP:WF” leder hit. För Wikifika, se Wikipedia:Wikiträffar.
Kontakta Wikipedia
Frågor

Bildfrågor · Faktafrågor · Fikarummet · Persondatafrågor · Vanliga frågor · Wikidatafrågor · Wikipediafrågor · Översättningsfrågor

Kontakt

Anmäl ett fel · Bybrunnen · Faddrar · IRC-chatt · Kontakt · Pressfrågor · Wikipedia i media · Wikiträffar

 Arkiv för denna sida     Genväg WP:WF
Bluegradient1.svg
Wikipediafrågor
Frågor om hur Wikipedia fungerar
Wikipedia-logo.png
Oraklet utfrågas, målad 1884 av John William Waterhouse.

Här kan man ställa frågor om hur Wikipedias teknik fungerar och om hur man kan lösa tekniska Wikipediaproblem. Både rena nybörjarfrågor och frågor från dem som varit med ett tag är välkomna. I de flesta fall kommer svar inom någon timme. Frågor som visar sig återkomma ofta kan läggas till på listan med vanliga frågor och svar.

Signera alltid dina inlägg med fyra tilde (~~~~) så skapas signatur med tidpunkt automatiskt. Tänk på att inte ange e-postadress, telefonnummer och andra personliga eller känsliga uppgifter. Vem som helst kan läsa uppgifterna och då föreligger alltid en risk att dina uppgifter sprids på internet och missbrukas. Frågor besvaras på den här sidan, så det finns inget behov av att ange sådana kontaktuppgifter.

Fler frågemöjligheter

Du kan också ställa frågor på följande ställen:

Senaste frågorna från Fikarummet:[redigera | redigera wikitext]

Fråga från Fikarummet:

Referens och uppskattning angående översatt artikel[redigera | redigera wikitext]

Hej, Total nybörjare här.

1. Jag har översatt en artikel men lyckas inte hitta hur man länkar till originalet och ger credit. Sidan existerar nu som "Användare:Linnea Roennqvist/Nobody (2021 film)".

Jag har läst "https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Translate_us": Hur gör jag en ‘edit summary stating what you're about to do and that the text was translated from the English Wikipedia’? (Jag har som sagt hamnat i att sidan ligger under "Användare:Linnea Roennqvist/Nobody (2021 film)”.)

2. Hur gör jag en ’interlanguage link to the source article’? Jag hittar inte Språk>Lägg till länk>Länka med engelska sidan.

Just nu har jag skrivit i direkt i wikitexten:

‘Content in this edit is translated from the existing English Wikipedia article at en:Nobody (2021 film); see its history for attribution.’

3. Det nämns på engelska en translator tag ’Mall:User Translator 2’ - hur kan jag göra detta på svenska? Var?

4. Hur publicerar jag sidan som ligger under "Användare:Linnea Roennqvist/Nobody (2021 film)" på svenska wikipedia?

Tack på förhand!

Linnea Roennqvist (diskussion) 26 maj 2021 kl. 00.18 (CEST) 
@Linnea Roennqvist: Tack för att du vill göra Wikipedia bättre. Här lite svar i korthet:
1. Du kan använda den här mallen. Det här är nog länken som du bör ha som url i mallen.
2. Den länken får du när du flyttat texten till artikelnamnsrymden (se nedan). Då finns länken "Lägg till länkar" längst ner i vänsterspalten. Hur du använder den förklaras i {{Wikidatahjälp}}.
3. Jag vet inte om vi använder en sån här på svenskspråkiga Wikipedia (någon annan får svara på det).
4. Du flyttar artikeln genom att klicka på fliken "Mer" ovanför din text (mellan "Visa historik" och sökrutan på Wikipedia) > "Flytta". Läs först den här sidan, så hittar du lättare vad som är vad i flytten.
5. Säg till om du vill att någon ska hjälpa dig med det här. Artikeltexten verkar ganska okej (det finns dock en del småsaker som kan behöva fixas) och ämnet passar för en egen artikel. Allt gott. SMirC-smile.svg--Paracel63 (diskussion) 27 maj 2021 kl. 17.17 (CEST)

Begränsa inkommande mail till en viss grupp användare (tex administratörer och andra betrodda)?[redigera | redigera wikitext]

På förekommen anledning har jag inte orkat läsa min wikimail på flera månader pga av påhopp, trakasserier och spam från diverse trollkonton. Om det är H eller inte låter jag vara osagt. Det kan lika gärna vara en copycat, BW eller vem som helst som ligger bakom men oavsett vilket så är det jävligt tröttsamt. Som administratör har jag ändå en offentlig roll och att stänga av wikimailfunktionen helt och hållet känns både fel i och med min position samt tråkigt och omständigt att inte kunna kommunicera med seriösa användare den vägen. Finns det något sätt att begränsa vilka man kan få mail från, tex till enbart administratörer och ett visst urval av andra användare?

Jag vet att man kan blockera enskilda användare från att skicka mail, och det har gjort många gånger. Men det hjälper föga när person(erna) skapar över ett dussin nya trollkonton i veckan. --EstrellaSueciadiskussion, 4 juni 2021 kl. 19.28 (CEST)

@EstrellaSuecia: Ett alternativ är att bocka av funktionen "Tillåt e-post från nyregistrerade användare" i inställningarna. Trollen brukar uppenbarligen börja direkt efter registering så det förhindrar i alla fall en hel del oseriösa mail. EPIC (diskussion) 4 juni 2021 kl. 19.30 (CEST)
@EPIC: Av någon anledning är den rutan grå för mig. Jag kan alltså inte klicka ur det alternativet. --EstrellaSueciadiskussion, 4 juni 2021 kl. 20.02 (CEST)
@EstrellaSuecia: Har du bekräftat din e-postadress? Kan vara det som är problemet i så fall. EPIC (diskussion) 4 juni 2021 kl. 20.08 (CEST)
EstrellaSuecia: Den är grå om "Låt andra användare skicka e-post till mig" inte är ikryssad. Nirmos (diskussion) 6 juni 2021 kl. 03.50 (CEST)
@EPIC: Ja.. @Nirmos:, det är den. Skickar dig mail med screenshot om hur det ser ut. --EstrellaSueciadiskussion, 6 juni 2021 kl. 07.53 (CEST)

Grensidor med enbart rödlänkar[redigera | redigera wikitext]

Finns det något sätt (verktyg) som gör det möjligt att identifiera sidor i Kategori:Robotskapade förgreningssidor, där alla länkar till artiklar är röda. Det som inte ska räknas med är mallar, kategorier och, vilket nog är det svåraste, det landsnamn som står på raden som börjar med "|caption". Den länken är ju blå. Ett annat sätt är bara titta på rader som börja med #. --北山 Kitayama (diskussion) 11 juni 2021 kl. 22.18 (CEST)

Kan problemet omformuleras till robotskapade förgreningssidor där den första länken i varje listelement är röd? Det låter i så fall görbart, men jag har bara kollat på 3 de Mayo än så länge. Någon™ skulle behöva göra API-anrop som ser ut så här, kolla på den första länken i varje li-element om a-elementet har klassen "new", och göra det för de 122k sidorna i Kategori:Robotskapade förgreningssidor. Jag kan göra det om ett par dagar om ingen annan hinner före. Nirmos (diskussion) 12 juni 2021 kl. 04.09 (CEST)
Jag gjorde ett python-script som under söker sidorna i nämnda kategori och listar sådana som enbart har rödlänkar i punktlistorna.
Hittills har scriptet undersökt de sidor 5 234 sidor som börjar på A. Det tog cirka 75 minuter. Med samma takt kommer samtliga sidor i kategorin att ha undersökts runt kl 15 i morgon.
Det blev 584 sidor som börjar på A och som bara hade rödlänkar. Listan finns här i sandlådan. Om bokstaven A är representativ för hela kategorin betyder det att det totalt finns cirka 13 700 sidor, cirka 11 procent, som bara har rödlänkar.
--Larske (diskussion)
@Larske: Perfekt! Stort tack! Utifrån det kan jag radera dessa grensidor. Det hjälper mycket i städarbetet. --北山 Kitayama (diskussion) 12 juni 2021 kl. 11.33 (CEST)
Jag har sagt det förr i annat sammanhang: Var försiktig med grensidor, där grenarna är till Tyskland och USA. Där är länkarna röd, därför att Lsjbot aldrig kom dit, innan projektet stoppades. Roufu (diskussion) 12 juni 2021 kl. 16.02 (CEST)
@Roufu: Det finns inga robotskapade grensidor för Tyskland. Tack vare en formidabel insats av Maundwiki så har vi artiklar om alla tyska kommuner och grensidorna är bortstädade. USA är till den största delen små dammar, bäckar, kullar m m. Det finns en del orter, men en grensida kan inte bestå av enbart en röd länk till en ort bara för att den ligger i USA. Jag skapar ett 10-tal(?) ortsartiklar i veckan för USA i samband med städningen av landformer i Kanada, det är lätt att skapa tack vare att {{Ortsfakta WD}} finns för USA. Vill vi förbättra ortstäckningen i USA så är rödlänkar på grensidor fel väg att gå - vad med alla orter som har ett unikt namn (och alltså inte kommer upp på en grensida)? Bättre att utgå från enwp och skapa artiklar när relevans finns. --北山 Kitayama (diskussion) 12 juni 2021 kl. 16.11 (CEST)
Nu är 122 323 sidor i Kategori:Robotskapade förgreningssidor undersökta. Det blev 12 368 sidor, drygt 10 procent, som bara innehåller rödlänkar i punktlistorna.
Listan med dessa artiklar finns här i Sandlådan.
Men hur är det med robotskapade grensidor som har högst en blålänk, borde inte även de vara kandidater för radering?
--Larske (diskussion) 13 juni 2021 kl. 04.30 (CEST)

Sökning i versionshistorik[redigera | redigera wikitext]

Lärde mig ett nytt ord i P1 idag "harlim". Googlade det och fick en träff på SVWP Animaliska lim vilket ju var alldeles utmärkt. Lustigt nog fanns inte ordet med i artikeltexten vilket får mig att undra hur Google hittade dit... Detta ledde till min andra fråga, ifall det gick att söka efter en fras i en artikels versionshistorik. Är det många redigeringar kan det ju ta sin tid att hitta när en viss uppgift lagts till. -- KlasHass (diskussion) 15 juni 2021 kl. 16.48 (CEST)

Parametern sidor i {{bokfakta}}[redigera | redigera wikitext]

Jag redigerade mallen bokfakta med VE i artikeln om boken Om könets existens. I VE:s dialogruta fanns parametern sidor som jag lade dit, men det visas inte i mallen. Parametern borde därför tas bort från VE:s dialogrutesystem. Tittar man i wikitextredigeringsläge syns parametern ifylld. Tittar man direkt i mallen {{bokfakta}} så finns inte parametern med. Tittar man på diskussionsidan så diskuteras den och finns med, utom i sista inlägget där det står att den förmodligen inte ska vara med. Jag tycker det är en rimlig paramer att ha med i en faktamall som handlar om förstautgåvan, vilket anges att mallen är till för, och är kopplat till angivna ISBN-numret. Ta gärna den diskussionen dit.LittleGun, ett tag innan nästkommande inlägg.

Nu är den"tekniska biten" med hjälp av Larsle. Parametern är borttagen från VE:s dialogruta. Men delge gärna er åsikt om parametern "sidor" är rimlig på malldiskussionen.--LittleGun (diskussion)