Hoppa till innehållet

Pitabröd

Från Wikipedia
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.
Uppslagsordet ”Pita” leder hit. För andra betydelser, se Pita (olika betydelser).
Pitabröd
Pita felafel.jpg
Pitabröd med falafel.
HuvudinnehållVetemjöl, vatten, jäst
MatsortBröd

Pitabröd (efter grekiska: pitta, 'kåda'[1]) är ett runt, platt vetebaserat bröd som bakas med jäst. Pitabröd är i regel lite segare än traditionellt svenskt tunnbröd.

Ursprung och spridning

Brödet har en stor del i traditionell matlagning i många länder i Nordafrika och Levanten, det vill säga i Arabvärlden, men även så långt bort som Indien.

Brödets ursprung tros dock vara forntida Syrien, och på arabiska heter den här sortens bröd khubz adi. Brödsorten är mest spridd över Arabvärlden, och östra Medelhavsområdet.

I västvärlden är pitabröd populärt från 1900-talet till rätter som falafel och kebab. I svenska språket är ordet pitabröd belagt åtminstone från 1986.[2]

Gräddning och användning

Pitabröd används bland annat till kebab och falafel men kan även användas som matbröd.[1] Vid gräddningen bildas ett stort hålrum inuti brödet som kan fyllas med kött eller grönsaker.[3]

En stor variant av pitabröd[4] – ofta marknadsfört som "orientaliskt tunnbröd"[5][6] – används på liknande sätt som traditionellt svenskt tunnbröd, det vill säga som en tunnbrödsrulle. Då viras[6] (engelska: wrap) brödet runt sitt innehåll.

Se även

Referenser

Externa länkar