Alliansen konservativa och reformister i Europa

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Europeiskt parti
Alliansen konservativa och reformister i Europa
FörkortningACRE
PartiledareJan Zahradil
Grundat1 oktober 2009
Politisk ideologiKonservatism
Anti-federalism
Politisk positionHöger
Politisk grupp i EuropaparlamentetGruppen ECR
Europaparlamentet
Mandat
48 / 751
Europeiska rådet
Mandat
2 / 28
Webbplats
acreurope.eu

Alliansen konservativa och reformister i Europa (engelska: Alliance of Conservatives and Reformists in Europe, ACRE), tidigare Alliansen europeiska konservativa och reformister (engelska: Alliance of European Conservatives and Reformists, AECR) är ett konservativt och anti-federalistiskt europeiskt parti, grundat den 1 oktober 2009. Partiets Europaparlamentariker sitter i Gruppen Europeiska konservativa och reformister (ECR).

ACRE:s kärna utgörs av det brittiska Konservativa partiet, tjeckiska Demokratiska medborgarpartiet och polska Lag och rättvisa. Konservativa partiet och Demokratiska medborgarpartiet tillhörde tidigare samma partigrupp som Europeiska folkpartiet (EPP) men bröt sig ur på grund av sin skilda syn på det europeiska samarbetet.

Den stora skiljelinjen mellan EPP och ACRE handlar om den europeiska integrationen. Medan EPP förespråkar ytterligare integration och utökat samarbete, menar ACRE att Europeiska unionen (EU) har utvecklats i en allt för federalistisk riktning. ACRE vill istället att samarbetet koncentreras till ett mindre antal områden, däribland den inre marknaden.

Partiledare för ACRE är den tjeckiska Europaparlamentarikern Jan Zahradil, tillhörande Demokratiska medborgarpartiet. Andra framstående Europaparlamentariker som ingår i partiet är den brittiske politikern Daniel Hannan. Både Zahradil och Hannan är kända euroskeptiker.

Innan ACRE bildades samarbetade det brittiska Konservativa partiet och det tjeckiska Demokratiska medborgarpartiet med varandra genom Rörelsen för europeisk reformation (MER). MER var till skillnad från ACRE inte ett erkänt europeiskt parti. Lag och rättvisa ingick tidigare i Alliansen för nationernas Europa (AEN).

Den 24 augusti 2017 erkändes ACRE som ett europeiskt parti i enlighet med det nya regelverk för europeiska partier som trädde i kraft 2017.[1]

Partiföreträdare[redigera | redigera wikitext]

Europaparlamentet[redigera | redigera wikitext]

Nuvarande mandatfördelning efter politisk grupp i Europaparlamentet
  Mandat tillhörande ECR-gruppen

I Europaparlamentet är ACRE representerat genom Gruppen Europeiska konservativa och reformister (ECR), som är en grupp bestående av ACRE samt oberoende Europaparlamentariker som har valt att ansluta sig separat till gruppen.

Gruppen omfattar ett 70-tal ledamöter, varav de flesta också tillhör ACRE. Partiets representation i parlamentet är betydligt högre procentuellt än i rådet och kommissionen, där partiet saknar representation. Gruppen bildades efter Europaparlamentsvalet 2009 av partier från Gruppen Unionen för nationernas Europa (UEN) och Europademokraterna (ED). Den polske politikern Michał Kamiński från Lag och rättvisa valdes till gruppledare 2009, efter att ha misslyckats med att bli vald till en av Europaparlamentets vice talmän.

Europeiska rådet och Europeiska unionens råd[redigera | redigera wikitext]

I Europeiska rådet och Europeiska unionens råd finns ACRE representerat med sina stats- eller regeringschefer och ministrar.

Namn Partitillhörighet Medlem sedan Befattning Senaste val Nästa val[2]
Beata Szydło
Beata Szydło ACRE
(PiS)
2015-11-16 Polen Polens premiärminister 2015 2019
David Cameron
David Cameron ACRE
(CON)
2010-05-11 Storbritannien Storbritanniens premiärminister 2015 2020

Europeiska kommissionen[redigera | redigera wikitext]

I kommissionen Juncker tillhörde Jonathan Hill ACRE fram till sin avgång i juni 2016.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [1]
  2. ^ Årtalen för nästkommande val är preliminära. Datumen kan komma att ändras som följd av att nyval utlyses.
Europeiska unionens flagga EU-portalen – temasidan för Europeiska unionen på svenskspråkiga Wikipedia.