Daniel C. Tsui

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Daniel C. Tsui Nobelpristagare i fysik 1998
崔琦
Född28 februari 1939 (79 år)
Taiwan Baofeng, Henan
UtbildningFil. dr. i fysik, University of Chicago
Yrke/uppdragFysiker

Daniel C. Tsui född den 28 februari 1939 i Baofeng, Henan, är en kinesisk-amerikansk nobelpristagare i fysik år 1998. Han tilldelades priset för sin "upptäckt av en ny form av kvantvätska med fraktionellt laddade exitationer".[1] Han delade priset med amerikanen Robert B. Laughlin och tysken Horst L. Störmer.

Tsui fick doktorsgrad i fysik 1967 vid University of Chicago, USA. Han är professor vid Princeton University sedan 1982.

Han belönades med Nobelpriset för att upptäckten att elektroner i samverkan i starka magnetfält bildar en ny form av "partiklar" med laddningar som är bråkdelar av elektronens laddning. Störmer och Tsui gjorde upptäckten 1982 i ett experiment, där de utnyttjade extremt starka magnetfält och låga temperaturer. Inom ett år efter upptäckten lyckades Laughlin förklara deras resultat. Genom teoretisk analys visade han att elektronerna i ett starkt magnetfält kan kondensera och bilda en sorts kvantvätska, besläktad med de kvantvätskor som uppträder vid supraledning och i flytande helium.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Pristagare Kungl. Vetenskapsakademin: Daniel C Tsui”. Kungl. Vetenskapsakademin. https://www.kva.se/sv/priser/pristagare/daniel-c-tsui-2. Läst 3 november 2018. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]